Mama is zwanger #6

geplaatst in: Zwangerschap | 5

Vandaag ben ik alweer 25 weken zwanger, ruim over de helft dus en het laatste trimester komt in zicht. Aan de ene kant gaat het bizar snel, aan de andere kant kan ik niet wachten tot we lekker met z’n viertjes zijn.

Meer bekkenpijn helaas

Om maar meteen met het minst leuke te beginnen: mijn bekkenpijn is erger geworden. Helaas. Het schiet er regelmatig zo hard ‘in’ dat ik mijn been via een moeilijke draai weer bewegende moet krijgen. Het is geen kramp, het voelt alsof je spieren opeens te kort zijn ofzoiets. Waar het voorheen vooral pijn was die in mijn stuitje zat met opstaan en sommige bewegingen, straalt het nu meer naar mijn been. Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik mijn oefeningen een beetje (erg) verwaarloosd heb vanwege vermoeidheid, dus daar ga ik deze week weer hard mee aan de slag. Bij Olivia begonnen mijn klachten pas rond deze termijn en namen na 30 weken weer iets af, dus ik denk ergens dat het een hormoonkwestie is. Meer van het een of ander en dus meer pijn. Afijn, rustig aan doen dus.

Sinds deze week ga ik niet meer op de fiets naar mijn werk. De herfstachtige wind van vorige week hakte er zo erg in, dat ik na woensdag en donderdag werken tot en met maandag extra pijn gehad heb, dus dat doen we niet meer. Ik heb een buslijn ontdekt die goed aansluit op het kinderdagverblijf en mijn werktijden en ben na deze eerste week erg enthousiast! Daarnaast voelde ik me vrijdag ook echt fitter en had minder pijn dan de week ervoor. Overigens tilde ik gisteren Olivia weer twee keer de trap op (geen idee waarom want ze kan het dondersgoed zelf, ze treuzelt alleen soms een beetje) en schoot het weer verkeerd. Niet meer doen dus, want gisteravond was ik niks meer waard.

Ach, ik ben helaas één van die vrouwen die er na de eerste zwangerschap de tweede keer weer last van heeft. In vergelijkbare mate gelukkig, want het is niet erger dan bij Olivia toentertijd, maar dat zegt niets over een eventuele volgende zwangerschap. Een vriendin van me zat bij de eerste na 19 weken thuis en had er nu de tweede keer helemaal geen last van. Zo zie je maar, je hebt het niet voor het uitkiezen. Zolang ik het met rustig aan doen thuis en met de bus naar mijn werk nog vol kan houden, wil ik absoluut proberen de resterende 10 weken door te blijven werken. Maar, ik bekijk het per week heb ik afgesproken, want mijn lichaam en de baby gaan nog altijd voor.

Lees ook:  Dagboek van een zwangere #9
Mijnlevenalsmama | Ruim 24 weken zwanger
Ruim 24 weken zwanger, mijn buik wordt nu echt lekker bol!
Even wennen weer aan zo’n buik

Ik was, ben, onwijs blij met het koelere weer. Die regen hoeft nou ook weer niet perse, maar geen hitte in huis en weer lekker onder je dekbed kunnen kruipen vind ik heerlijk. Fijn ook om mijn laarzen weer aan te kunnen doen sinds deze week. Maar, dat was even wennen. Ik ga sowieso zitten op de rand van het bed, de bank of de toilet als ik me aankleed, dus ook met sokken, broek en schoenen. Op één been leunen is nu eenmaal slecht voor je bekken en buiten dat: als het echt al pijn doen, heb ik amper kracht om op een been te staan. Afijn: je laarzen aan doen. Dan moet je dus voorover buigen en je laars aantrekken. En daar zat dus opeens een buik. Eentje die voller en harder wordt en niet meer meegeeft. Even wennen dus.

Idemdito voor het zitten op het toilet (dat vond ik vooral aan het einde bij de zwangerschap van Olivia alles behalve ontspannend) of wat dacht je van met je benen over elkaar zitten? Mijn ene knie gleed spontaan van de andere af toen ik dat van de week op kantoor deed. Mijn bovenbenen kunnen niet ver genoeg meer door die buik ofzo, dus echt met de benen over elkaar zitten is er niet meer bij. Klinkt vaag, maar (ex-)zwangeren weten vast wat ik bedoel. Dus ja: wennen zo’n buik. Ook voor Olivia, die veel wil knuffelen en op schoot komt zitten en het dan met een holle rug en de baby in haar rug gedrukt moet doen. Ze lijkt er zelf nog niets om te geven, maar waar het eerder meegaf, blijft het nu een bolle buik merk ik. Ik heb trouwens ook maar een winterjas besteld, tot eind november/begin december met een open zomer- of winterjas naar buiten is geen optie bedacht ik me.

Lees ook:  Tandemvoeden?!
Rustmomentjes en veel knuffelen

Dat knuffelen van dochterlief: heerlijk! Ze verplicht me min of meer mijn rust te nemen, hoewel ik het gekleef soms ook wel extra vermoeiend vind en mijn kont dus niet kan keren, maar goed: over het algemeen is het genieten. Ergens denken we dat ze, door de groeiende buik, echt doorkrijgt dat er iets gaat veranderen. Het is ‘koesja’ hier en ‘koesja’ daar. Dat staat voor knuffelen/kroelen trouwens. Ze zei het al een tijd tegen haar knuffels, maar nu dus ook al wijzend op mijn schoot. Vervolgens nestelt ze zich tegen me aan en slaat haar armen om me heen. Ook bij Joost, maar nog meer bij mij deze week. Lekker! Ik ben ergens bang dat door de vele aandacht die dochterlief nu krijgt, de overgang naar de baby straks zo groot is, maar ja: het zijn de laatste momenten met Olivia als ons enige kindje, die de volle aandacht kan krijgen. Dus ik ga voor die laatste insteek: lekker genieten en veel knuffelen dus.

Een heel stuk fietsen of wandelen samen is er vanwege dat bekken dus niet meer bij, maar tussen de buien door gaan Olivia en ik nog voldoende naar buiten en we kleuren en Duplo’en wat af. Ik ben een huismus, een binnenmens, dus geen probleem voor mij. Geen muren die op me af komen omdat ik rust nodig heb, maar alleen maar genieten van Olivia en lekker rommelen in huis, heerlijk!

5 Responses

 1. Arcadia

  Vier weekjes later was mijn Ronja er al! Vervelend dat je zo’n last hebt, was fijn geweest als het je bespaard was gebleven. Wat heb je een mooi buikje!

  • Gwen

   Jeetje zeg, ik weet dat het kan (vriendinnetje Roos beviel ook plotseling met 28 weken), maar als je het zo zegt: ‘4 weken later …’ dan is het extra confronterend. Hoewel ik niet kan wachten en alles in principe klaar is, heb ik liever dat ze nog even blijft zitten.

 2. Betty

  Wauw wat gaat het snel! En wat heb je een prachtige buik! Heel vervelend trouwens dat je bekkenpijn weer zo op speelt 🙁 hopelijk helpen de oefeningen!

  • Gwen

   Ja, het blijft rete-irritant en hoewel ik het al een keer meegemaakt heb, merk ik doordat ik druk ben met Olivia sneller overbelasting deze zwangerschap. Maar goed, ik weet ook (mits ik nu voldoende naar mijn lichaam blijf luisteren) dat het een wk na de bevalling weer foetsie is, dus daar houd ik me maar aan vast 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.