Al bijna een jaar zonder auto

geplaatst in: Gezinsleven | 17

Inmiddels is het alweer bijna september, de maand waarin we vorig jaar afscheid namen van de auto omdat ik een andere baan had gevonden. Alweer bijna een jaar zonder auto dus, hoe doen we dat?

Wennen in begin

Het was vooral een kwestie van wennen. Even snel naar het winkelcentrum voor nog een paar boodschapjes kreeg een soort drempel, want: jezelf en kind op de fiets zetten, zeven minuten fietsen, uit de fiets, in het winkelwagentje etc. Gedoe! Of: ’s avonds samen op de bank opeens zin hebben in ijs en jezelf dus van de bank de kou in moeten slepen voor dat bakje ijs. Wennen dus, want na een tijdje (een maand ofzo) deden we het toch: op die momenten met de fiets naar het winkelcentrum.

Buienradar werd weer een betere vriend van me, immers: ik wil eigenlijk elke dag wel even de deur uit met Olivia, al is het maar naar de bakker, dus dat moet tussen de buien door. Wandelend of fietsend. Dochterlief gaf trouwens niets om een paar druppels regen. Gaf inderdaad, want sinds twee weken weet ze dat regen bah is en ze dan niet buiten kan spelen en sindsdien is het bij elk geluid van regen of elke druppel een hysterisch “Bah bah!”. Het zal wel een fase zijn, hoop ik.

Irritant met familiebezoekjes, en Ikea

Heel eerlijk gezegd missen we de auto alleen bij familiebezoekjes. Een bezoekje aan Joost zijn moeder kost nu eenmaal meer energie en tijd omdat we een uur met de bus en tram moeten reizen. En dan woont zij hemelsbreed nog maar een kilometer of 20 van ons vandaan. Mijn ouders is nog een ander verhaal. Bijna een halfuur in de bus naar Utrecht CS, drie kwartier in de trein en vervolgens nog eens een halfuur in de bus. Geen doen. We hebben het dus ook nog niet gedaan. Dat is trouwens naar het huis in mijn moeders burgermeesterdorp, mijn ouderlijk huis is iets beter bereikbaar, maar kost ons alsnog bijna anderhalf uur. Enkele reis.

Lees ook:  Nieuwe uitdaging

Goed, dan is het dus irritant om geen auto te hebben, maar gelukkig kunnen we zo nu en dan de auto van de buren lenen en komen onze ouders ook regelmatig onze kant op. Naar de Ikea, waar we laatst een paar keer waren voor Olivia’s nieuwe kamer, kan prima met het ov. Het kost alleen meer reistijd. En we moeten de boel laten bezorgen, dat ook.

Boodschappen en bakfiets

Weekboodschappen doen zonder auto is niet heel handig, maar wel te doen. Het eerste halfjaar haalde Joost die op de fiets, elke vrijdagavond. Maar goed: hij werkt al vijf dagen per week en moe(s)t vaak op zaterdag naar school, dus dat wilden we graag anders doen. Albert.nl dus. In ons oude huis lieten we eens in de twee weken boodschappen bezorgen, omdat Albert het boven brengt (6 trappen in de flat toen) en we dan dus de zware dingen (kattengrit, kratje bier, mineraalwater) niet op zaterdag hoefden te halen. Toentertijd hadden we al een auto via mijn werk, maar haalden de boodschappen op de fiets, omdat we vlakbij het winkelcentrum woonden en je daar op zaterdag amper kunt parkeren.

Inmiddels laten we elke maandag boodschappen bezorgen en zijn we financieel niet eens duurder uit dan voorheen toen Joost langs de Lidl en de Ah ging. Door de weeks halen Olivia en ik extra dingen die op zijn en brood en voor Griekse yoghurt ga ik sowieso graag langs de Lidl. Maar, dat zijn kleine dingen – de weekboodschappen worden bezorgd. Heerlijk!

Lees ook:  Smartphoneverslaving

Tot slot komt er een bakfiets. Dit omdat de baby straks natuurlijk de eerste 8 maanden nog niet in een fietsstoeltje kan en ik toch de kindjes op mijn werkdagen naar het kinderdagverblijf moet brengen. En weer halen. Ja, dat kan met een draagdoek, maar ik vind dat ontzettend gevaarlijk en heb dat dus nooit een optie gevonden. We hebben zo’n plastic karretje achter de fiets overwogen en zelfs nog naar een maxicosi-drager gekeken, maar een bakfiets is de beste optie. Het wordt een tweedehandsje, want hoewel we (vooral Joost) eerst neigden naar een nieuwe, zijn die toch wel echt ontzettend duur. De baby mag toch pas vanaf 2 maanden in de maxicosi in de bakfiets, dus we hebben nog even en struinen op ons gemakje Marktplaats af. Ik ben benieuwd!

17 Responses

 1. Nicole

  Lijkt me echt heel vervelend haha. Hier is geen supermarkt om de hoek dus als wij naar de winkel willen is het al 45 min fietsen volgens mij.. Enorm blij dus met de auto! Plus er komt hier ook geen stadsbus.. Dus ov wordt hem ook niet..

 2. Desiree

  Jeej daar is ie! 😉 haha. Leuk om te lezen. Vind het erg knap dat jullie je zo zonder auto redden. Vind zelf een auto voor de deur wel heel makkelijk met een kindje (en straks zeker met twee).

  • Gwen

   Het is echt even gedoe in het begin, mr nu ga ik net zo makkelijk de deur uit, ook straks met twee kids. Denk ik.

 3. Tamara

  Wij hebben tegenwoordig wel een auto maar dit vooral omdat mijn ouders oppassen op Zoë als wij beide moeten werken. Ze wonen vlak bij R zijn werk.

  Echter heb ik geen rijbewijs dus ik blijf ik wel afhankelijk van het ov. Soms onhandig maar vaak ook fijn want je kan nog steeds op de meeste plekken gewoon komen. Tijd is dan wel vaak een boosdoener inderdaad.

 4. Jessica

  Wow! Ik vind het een hele prestatie! Ik heb er wel eens over nagedacht om mijn auto weg te doen, maar zodra het kouder werd kwam ik hier snel weer van terug 😉

 5. Betty

  Wauw zeg! Zoals je het opschrijft, klinkt het inderdaad als heel goed te doen. Toch moet ik er zelf niet aan denken. Ik hou enorm veel van onze auto en de vrijheid die het ons geeft. Wij hebben geen familie of vrienden direct in de buurt, iedereen is minstens een kwartier met de auto bij ons vandaan. Met het ov zou zo’n afstand minstens drie kwartier/een uur duren. Ik denk dat ik veel minder op visite zou gaan zonder auto. Wij houden hem voorlopig dus lekker aan 😉

  • Gwen

   Ik mis de auto ook vaak zat hoor! Maar reed dus altijd via mijn werk en nu andere baan en parttime geen auto meer erbij, de maandelijkse kosten vinden we zo hoog, vandaar.

 6. Vlijtig Liesje

  Ik vind dit erg interessant om te lezen! Een leven zonder auto lijkt mij ook wel wat. Maar we wonen op het platteland, dus ik durf die stap niet te zetten.

  Maak je ook wel eens gebruik van Greenwheels en van dat systeem dat je van andere mensen een auto kunt huren?

 7. onzeweg

  Van mij zou onze auto de deur uit mogen, het scheelt een hoop geld en het is beter voor het milieu.
  Het lijkt me wel wennen, vooral met regen inderdaad wat lastig, vooral met een kindje, die wil je niet nat laten regenen.
  Ik vind het dus wel knap dat jullie het zo volhouden!
  Een bakfiets lijkt me ideaal trouwens, je zou er ook wat meer boodschappen in kunnen vervoeren.

  • Gwen

   Het is soms onwijs irritant, mr idd de maandelijkse kosten zijn zo hoog, die geef ik liever uit aan andere dingen.

 8. Odile

  Ik heb geen rijbewijs en ik merkte in mijn zwangerschap en daarna hoe onhandig dat soms is. Bij meubels halen iemand met auto moeten regelen, drie kwartier met het ov naar het consultatiebureau en nu alles (baby, buggy, tassen) meenemen op de fiets als ik boodschappen etc. haal. Het is niet anders maar soms zou een auto wel erg handig zijn!

  • Gwen

   Het is ook echt irritant soms idd 😉 Hoe deed je het toen hij nog niet op de fiets kon? Altijd wandelend alle boodschappen?

  • Gwen

   Ik dacht ook dat ik het niet kon, me valt dus mee 😉 Als ik mocht keizen had ik liever wel een auto hoor, mr zulke hoge maandlasten geven we liever aan andere dingen uit.

 9. Patricia

  Wow, petje af hoor! Ik heb mn eigen auto maar zelfs als de auto van mijn man naar de garage moet en hij de mijne meeneemt mis ik hem hahaha. En hoewel ik hem niet iedere dag gebruik vind ik het idee dat ik hem zou kunnen gebruiken en weg zou kunnen zodra ik dat wil toch wel erg fijn. Eigenlijk heel slecht want we wonen in een dorp en alles is op de fiets te doen maar toch…..ik zou niet zonder kunnen 🙁

  • Gwen

   Het is bij ons niet perse een bewuste keuze, mr gewoon zo ontstaan. Ik reed altijd via mijn werk en toen dus een andere baan. Parttime, dus zonder auto. De aanschaf is het probleem niet, mr de maandelijkse kosten … Zucht, hoog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.