Zwanger en (fulltime) werken

geplaatst in: Werkende moeder, Zwangerschap | 12

In een blogje bij Betty las ik over haar zwangerschapsverlof dat nu officieel in is gegaan, terwijl ze de afgelopen maanden al niet werkte. Ze schreef onder andere dat haar zwangerschap zo voorspoedig verloopt omdat ze lekker haar rust kan nemen op momenten dat haar lichaam daarom vraagt en dit zette mij aan het denken, want ja: ook ik ervaar het anders dan bij Olivia. Juist omdat ik nu minder werk.

Thuis ook druk, maar anders

Natuurlijk, een dag thuis is geen vrije dag, ik ben over het algemeen heel de dag bezig met Olivia, zelfs als ze lekker speelt, houd je haar toch in de gaten. Momenteel zit ze in een knuffelfase, mij hoor je niet klagen, dus we zitten vaak samen op de bank een cracker te eten, te lezen of gewoon te knuffelen en kletsen. Ideaal, want veel andere dingen kan ik momenteel niet.

Het huishouden houd ik in grote lijnen bij: eten maken, de vaatwasser, de douchecabine eens in de week, dagelijks een doekje over de tafel, de was en opruimdingen. Stofzuigen en dweilen doe ik sinds ik zwanger ben en last van mijn bekken heb niet meer en dat geldt ook voor ramen zemen bijvoorbeeld (hoewel Joost daar sowieso beter in is). Ook het stoffen van de bovenverdieping is met een peuter om je heen een grotere uitdaging. En niet goed voor mijn bekken. Die grote klussen plannen we dus samen in het weekend, gaat prima.

Werken toch inspannend

Het ‘inspannende’ aan werken is in mijn geval vooral de weg erheen (in zwanger tempo algauw een halfuur fietsen), het vele zitten (dat je toch minder afwisselt gedurende de dag dan goed is voor je bekken) en het concentreren. Daarnaast moet je op je werk presteren en vragen mensen van alles van je. Meer dan thuis. Die laatste twee dingen vallen mij zwanger zwaar, ik kan er de vinger niet opleggen waarom precies, maar zwanger van Olivia had ik precies hetzelfde. Werken is zwanger gewoon een stuk vermoeiender. Vind ik.

Lees ook:  Haat/liefde met groenten
Meer rustmomenten zonder fulltime werk

Ik weet niet of iedere zwangere die al een kindje heeft rondlopen het met me eens is (vast niet, het is ook zo persoonlijk), maar ik kan door mijn ’thuismamadagen’ tijdens deze zwangerschap meer rust pakken dan toen ik ten tijde van Olivia vijf en later, in verband met mijn bekken, vier dagen werkte. Te beginnen met ’s ochtends ietsje langer in bed liggen en niet hoeven haasten met de ochtendroutine. Vervolgens een uitgebreide ontbijtsessie met Olivia en vaak een kleurboek en mijn laptop, later gevolgd door een zitmoment samen met wat eten en drinken en vervolgens de lunch. Een middagdutje mee doen, op mijn gemakje eten maken en daarna bijvoorbeeld vanaf de bank naar een spelende dochter kijken.

Mijnlevenalsmama | Rustmomentje samen
Samen even een aflevering Nijntje kijken, genieten dit uitzicht!

Ja, dat is voor mij ‘mijn rust kunnen nemen’, veel meer dan het gevlieg naar kantoor via het kinderdagverblijf, werken, werken, snel lunchen, rondje lopen, werken, werken, naar huis fietsen, Olivia halen en met een peuter die wil knuffelen wat eten op tafel toveren. Veel vermoeiender.

Dus ja, zwanger zijn en niet fulltime werken vind ik makkelijker, ook al loopt er nog een kindje rond in huis. Wie weet gil ik bij een derde met al twee kinderen in huis wel anders, maar dat zien we dan wel. Mocht dat ooit gebeuren.

12 Antwoorden

 1. Desiree

  Grappig, ik vind werken in combinatie met Hayden en de zwangerschap juist zwaarder dan toen ik van hayden zwanger was en fulltime werkte. Ik werk nu 3 dagen per week. Maar misschien heeft dat ook te maken met de huidige situatie op het werk (wat veel stress oplevert). Anyway ik heb nu verlof, dus kan ik lekker genieten van de laatste loodjes!

 2. Odile

  Kan het me voorstellen dat het werken je soms zwaar valt! Ik moest tijdens mijn zwangerschap verhuizen, huis grotendeels alleen opknappen en de rest van de dagelijkse bezigheden alleen doen, dat viel me lichamelijk behoorlijk zwaar! Zou mezelf nu niet zwanger zien met een rondlopend kindje!

  • Gwen

   Snap ik heel goed, ik ben eerlijk gezegd ook blij dat ik het ’s avonds met Joost kan delen. Dat scheelt wel natuurlijk.

 3. Manon

  Ik ben ook zo blij dat ik gewoon thuis mag zijn tijdens deze zwangerschap. Wat Betty ook al zei: ik heb het idee dat het daarom ook zo goed gaat en ik kan heel bewust genieten. Ik heb echt zooooveel respect voor vrouwen die wél fulltime werken tijdens hun zwangerschap of inderdaad nog een kleine hebben rondlopen!

  • Gwen

   Eerlijk gezegd valt het me dus mee met Olivia erbij, ik had erger verwacht. Hoewel, de weken tussen 6 en 10 (misselijk!) dacht ik wel vaak: waar ben ik aan begonnen! 🙁 Met haar aan moeten kleden en mezelf en zo vaak kokhalzen en dat slappe gevoel, bahbah.

 4. Jessica

  Tijdens mijn zwangerschap heb ik doorgewerkt tot 32 weken. Toen een sloot vakantiedagen opgenomen. Ik vond het best wel pittig af en toe. Het vroege opstaan, inderdaad veel zitten en af en toe een agressiegeval op mijn werken gingen me niet in de koude kleren zitten. Ik was dan ook echt blij dat mijn verlof begon.

  Of ik de hele zwangerschap thuis zou ‘kunnen’ zitten weet ik ook niet hoor. Ik denk dat een fijne combi hierin het prettigste is voor mij. Maar ik kan mij voorstellen dat dit bij de zwangerschap van een tweede heel anders kan zijn. Volgens mij is thuis zijn dan toch fijner…

  • Gwen

   Ik heb nu dus ook een combi van 3 dagen thuis (weekend niet meegeteld) en dan 2 dagen werken. Ik kijk eerlijk al uit naar mijn verlof, hoewel ik vooraf dacht dat dat parttime-werkend minder zou zijn haha. Maar, die 2 dagen werken zijn altijd een welkome afwisseling met thuis. De dag ervoor heb ik zin om te werken en na dag 1 ben ik blij dat ik nog maar 1 dag hoef 😉 Ideaal dus!

 5. Linda

  Bij onze tweede zwangerschap zat ik ook ’thuis’ met twee kinderen; onze dochter en een pleegkind. En het ging prima (zolang ze tussen de middag maar een middagslaapje gingen doen). Tot een drie weken voor de bevalling, toen was ik echt helemaal op. Waar ik bij de eerste juist in die weken nog iedere dag op pad ging, was ook in de zomer bleef ik nu het liefste thuis. Geniet er maar lekker van!

 6. Melanie

  Pfff.. ik vind dat je helemaal niet kan genieten van je zwangerschap wanneer je fulltime werkt… iedere keer als ik een schopje voel en mijn hand op mijn buik wil leggen, staat er weer iemand voor mijn neus of gaat de telefoon weer!

  • Gwen

   Bah, dat klinkt naar 🙁 Ik had het geluk toen ik nog fulltime werkte bij Olivia’s zwangerschap dat ik alleen in een kantoortje zat. Zat momenten om even weg te dromen dus. Irritante vond ik als ze heel beweeglijk was en ik met op een vergadering os gesprek moest focussen 😉 Mislukte altijd haha. Hoop dat je thuis wel je genietmomenten kunt pakken, want het schiet voorbij zo’n zwangerschap!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.