Bakfietsmama

geplaatst in: Huishouden | 12

Bah, ik haat dat woord. Maar echt, de term bestaat en ik ben er nu een: een bakfietsmama. En Joost een bakfietspapa, want stiekem vindt hij het ook onwijs leuk om ermee te fietsen en is het straks natuurlijk ons enige vervoersmiddel tijdens de eerste 7 tot 9 maanden van de baby. De wandelwagen buiten beschouwing gelaten.

Autoloos, dus de perfecte oplossing

Ik schreef vorige week al over ons autoloze bestaan. Overigens is dat ‘gewoon’ zo gekomen en niet een (milieu)bewuste keuze. Ik had in de beginjaren van mijn studie mijn eigen auto, maar toen ik Joost leerde kennen was deze al weg. We woonden in de stad en dronken vaker wel dan niet en hadden een OV-jaarkaart, dus een auto was totaal niet nodig of handig. Tot ik na mijn studie en een jaar een andere baan, mijn vorige baan kreeg. In Almere. Een auto van de zaak was bespreekbaar, dus daar koos ik voor.

Onwijs handig, we genoten er beide volop van, hoewel manlief (nog) geen rijbewijs heeft. Even op- en neer naar zijn moeder of mijn ouders, de meubelboulevard, vrienden aan de andere kant van de stad (hoewel we daar ook vaak zat met de fiets naartoe gingen, zodat ik ook de nodige wijntjes kon drinken), noem maar op! En toen switchte ik dus van baan en zaten we zonder auto. De aanschaf van een nieuwe auto is het probleem niet, maar de maandelijkse lasten des te meer. Geld dat we liever aan iets anders uitgeven, omdat we, zoals ik al schreef, de auto in het dagelijks leven niet (echt) missen.

Goed, autoloos dus. Er moest een bakfiets komen, de kindjes zitten dan droog als het regent en een baby in de draagdoek of draagzak op de fiets vind ik er altijd zo gevaarlijk uit zien bij anderen. Niet mijn keuze zullen we maar zeggen.

Mijnlevenalsmama | Bakfiets
Baby in de buik, peuter in de bakfiets, boodschappen aan boord en een zonnetje – heerlijk!

Na enige twijfel gekozen voor Marktplaats

Ons eerste idee was een nieuwe bakfiets te kopen. Dat het een Babboe Big (want: groot en een echt stuur in plaats van een stang die aan de bak zit) moest worden stond vast. En die zijn duur, heel duur. Toch leek een nieuwe fiets ons het handigst omdat je dan zeker weet dat de bak goed is en de fiets niet binnen een maand of drie kapot gaat. Maar ja: je praat dan over bijna 1200,- inclusief de regenkap en 5 versnellingen. Veel geld! Ergens wilde ik het liefst een elektrische omdat een bakfiets nu eenmaal zwaar fietst, maar omdat je die niet hebt voor minder dan 2000,- heb ik dat maar naast me neergelegd. We besloten toch voor een tweedehandsje te gaan en hier maximaal 500,- aan te willen besteden. Inclusief de regenkap, die nieuw al 130,- kost. Een realistische prijs, maar omdat er niet veel Babboe Bigs aangeboden worden, hebben we er heel wat uren Marktplaats op zitten. Inclusief een proefritje op een mooie fiets in Hilversum, maar omdat die regenhuif onwijs verkleurd was door de zon en een scheurtje had, vonden we de prijs te hoog. De verkoper wilde niet zakken, pech gehad.

Lees ook:  Quality time met Madaga

Tot vorige week maandag: Joost kwam thuis met de mededeling dat er de avond ervoor twee Bigs online gezet waren, in de buurt. Hij zou dezelfde avond langs beiden gaan om te bekijken en te berijden. En kocht de tweede. Ja echt, zonder overleg sloot hij een deal en deed zelfs een kleine aanbetaling. Een kans die hij niet kon laten lopen (zijn woorden). Ik zat nietsvermoedend thuis op de bank, in afwachting van zijn mening over beide fietsen, toen hij binnenstapte en snel vertelde dat de eerste niets was, maar hij de tweede had gekocht. Oké, slik: we hebben een bakfiets!

Dezelfde avond (het regende pijpenstelen) bracht onze lieve buurman Joost naar het adresje, betaalde hij het restant en fietste door de regen naar huis. Niets gelogen: de fiets is echt in prima staat en de regenkap niet verkleurd door de zon. Blij!

Mijnlevenalsmama | Bakfietslol

Een beetje pimpen en vooral: wennen!

Ik bestelde via de site van Babboe een kussenset: grijs met wit/rode sterren, we wilden er een nieuwe bel opzetten, een aantal licht-geroeste moerdoppen vervangen, snelbinders erop en last-but-not-least: een nieuw zadel. Op mijn mamafiets heb ik ‘de fauteuil onder de zadels’ (voor de kenners: een Selle Royal Drifter, echt megazacht en verend) en stiekem fietst dat wel onwijs lekker. Dit zadel (het originele Babboe-zadel) was ronduit hard en veerde amper.

Zaterdagochtend maakten we dus meteen een flinke oefentocht naar de fietsenmaker een stuk verderop, die tevens onderhoud van Babboe’s doet (je kunt namelijk niet overal terecht met zo’n bakfiets). Joost ‘bakfietst’, Olivia zit lachend in de bak met de regenhuif erop, omdat het wat miezerde. En ik fiets ernaast, op mijn eigen fiets. Terug wisselden we halverwege en reed ik nog een stukje. Het blijft een bak die exclusief kinderen 60kg weegt, dus nu met mijn bekken wil ik nog niet al te grote afstanden fietsen.

Lees ook:  Mijn relatie met Marktplaats

Ja, het is even wennen. Je moet niet echt meehangen in de bochten en toch ook weer wel (moeilijk uit te leggen) en hebt daarnaast soms het idee dat je opzij valt, omdat de bestrating van geen enkele weg recht is en je, omdat het een driewieler is, dus voelt dat je ongelijk rijdt. Maar, het gaat prima! Het grote voordeel is de stabiliteit, afstappen bij een stoplicht hoeft dus niet, je zet hem gewoon stil en fietst weer weg als het groen is, en het feit dat je er heel veel tasjes en dingen in kwijt kunt. En tot slot: het lachende gezicht van dochterlief, die heel enthousiast: “Sitten, fietsen, stoel!” roept als we de bakfiets tevoorschijn halen. Overigens past hij net door de schuurdeur en heb ik de deurposten met vilt afgeplakt. In de schuur is voldoende ruimte voor onze beider fietsen en de bakfiets en ook de draaicirkel uit de schuur is prima te doen. Ideaal voor deze bakfietsmama dus!

12 Antwoorden

 1. Joyce

  Het lijkt me heerlijk zo’n bakfiets!! Ik wacht met smart op het moment dat ik met Luuk kan gaan fietsen. Maar hier in hartje Vollenhove kan ik de bakfiets absoluut niet buiten laten staan. En de draaicirkel voor de schuur is niet te maken. Ben wel aan het kijken voor zo’n fietskar achter mijn fiets, ik pak nu al voor de kleinste stukjes de auto. Helemaal niet nodig als ik met Luuk kan fietsen (De draagdoek is hier ook geen optie, vind ik…).

  Heel veel plezier ermee! Fijn ook dat Olivia het zo leuk vindt!

 2. Nienke

  Leuk hè! Wij hebben ook de Babboe Big en ik gebruik ‘m meerdere keren daags. Voor ons is het echt onze tweede auto (manlief heeft overdag de auto mee naar het werk) en ik kan niet meer zonder. Het was voor ons eigenlijk ook de enige optie (we kregen 3 kindjes in minder dan anderhalf jaar). We hebben wel elektrische ondersteuning, nu de mannen 4 (2x) en 5 jaar zijn moet dat ook wel, want het trapt best zwaar! Maar ik ben nog alle dagen blij met de bakfiets!

  • Gwen

   Ik had ook wel graag een elektrische gewild, maar we vonden geen goedkope tweedehands en bleef het gewoon heel veel geld vinden, dus nu maar heel hard trappen 😉 Of langzaam fietsen, dat vooral hihi.

  • Gwen

   Zo’n kar was mijn eerste idee, vooral omdat ik de bakfiets zo duur vind, maar manlief vond/vindt die karren gevaarlijk omdat je er geen zicht op hebt en het zo laag achter je hangt, dus het moest een bakfiets worden. Tweedehands gelukkig een goede deal kunnen sluiten nu 🙂

 3. Marianne

  Leuk hoor zo’n bakfiets. Ik vind ze best duur. Wij wonen in een klein dorpje, alles op loopafstand. Het is niet echt een toegevoegde waarde om een bakfiets te kopen. Helaas. Vind het wel erg stoer 🙂

 4. Deirdre

  En ik heb ‘m te koop staan omdat ik ‘m weg wil doen xD De oudste fiest zelf en ik vind ‘m toch echt te zwaar om mee te fietsen, ben op zoek naar een moederfiets 🙂

  • Gwen

   Wie weet denk ik er tegen die tijd ook zo over idd, hoewel hij hier ook onwijs handig is met wat boodschappen halen, omdat we geen auto hebben.

 5. Mama's Jungle

  super leuk, maar het lijkt mij echt zwaar fietsen inderdaad (goede training, dat dan weer wel). Ik zou ‘m niet echt kunnen wegstallen maar misschien leuk om eens te lenen van iemand 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.