‘Jouw zusje’

geplaatst in: Gezinsleven, Zwangerschap | 17

Hoe bereid je een meisje van net anderhalf voor op de komst van een baby over een maand of acht? En een meisje van twee, hoe vertel je die dat ze rond Sinterklaas een zusje krijgt? Niet. Althans, ze kan de impact vooraf niet beseffen. Denk ik. Maar dat er een baby komt en dat die nu in mama’s buik zit, snapt Olivia maar al te goed.

Overal baby’s

Dochterlief heeft sinds ik zwanger ben en we het dus regelmatig over de baby en inmiddels haar zusje hebben, veel meer interesse voor baby’s. Naar elke kinderwagen gilt ze heel enthousiast ‘Baby!’, ook als het een dreumes in een buggy is trouwens. Als we binnenlopen op het kinderdagverblijf op woensdag, zijn er meestal al 2 baby’s aanwezig. Die worden uitgebreid begroet, gevallen knuffeltjes worden teruggelegd bij de baby in de wipstoel. Zo lief!

Baby in mama’s buik

Er zit een baby in mama’s buik en dat is gek natuurlijk. Een dikke buik, die je kusjes kunt geven en waardoor mama je niet van de trap kan dragen, dat is geen baby. Baby’s liggen in een wandelwagen, of de box of in de armen van de overbuurvrouw. En toch, toch lijkt ze het te snappen als we het over de baby hebben en wijst regelmatig naar mijn buik. De ene periode meer dan de andere, zo gaat dat ook met de kusjes of mijn shirtje omhoog en omlaag doen om naar de baby te kijken.

Soms is het “Baby, nee.” of ‘vergeet’ ze dat mijn buik zo dik is en niet meegeeft, dus duikt iets te hard op schoot. Ach ja, gelukkig zit het kleine meisje veilig in vruchtwater ‘verpakt’. Daarnaast is het logisch dat Olivia soms niets van de baby wil weten, het blijft immers nog abstract en ik vond mijn zusje ook niet altijd even leuk vroeger.

Lees ook:  Dé perfecte luiertas via Duifhuizen tassen & koffers
“Voor de baby, jouw zusje”

Ons huis wordt steeds meer ‘baby’. Natuurlijk is dochterlief verhuisd van haar babykamer naar haar grote-meidenkamer. Daar was ze binnen een week aan gewend, als we naar boven liepen, liep ze direct naar haar eigen kamer. Terwijl ik de babymeubels schoonmaakte en later een en ander in de kast legde, heeft ze nog twee keer ‘papen’ (slapen) gezegd tegen het ledikant. Dat is nu voorbij. Als ze me achterna loopt die kamer in, is het enige dat ze wil een van de knuffels. Dat mag, ik zeg er dan bij dat ze van de baby zijn, van haar zusje. En ze knuffelt er even mee. Als we gaan opruimen, legt ze ze weer netjes in het ledikantje.

Mijnlevenalsmama | Jouw zusje
Babyspeelgoed uit de boxlade, momenteel het leukste speelgoed dat er is in huis.

“Zuuusje” zegt ze soms. Niet perse tegen mijn buik, maar wel tegen het knuffeltje dat ik soms geef uit het ledikantje of ze herhaalt het als ik iets zeg over haar zusje. Ze kent het woord dus, dat is al iets.

Gevoelig meisje

Olivia is een gevoelig meisje, ze pikt snel dingen op. Zo ook de babyspanning in huis. Niet zo zeer spanning-spanning, maar leuke spanning. De box die al klaar staat, de baby die meermaals per dag ter sprake komt. Het feit dat ik haar niet van de trap kan dragen vanwege de baby (wat resulteert in “Mama, nee-dagen, auw.”) en meer van dit soort dingen. Ik schreef al in mijn weekoverzicht over de slechte nachten van de afgelopen tijd. We wijten het aan de baby, het wordt steeds minder abstract en Olivia voelt dat. Ze klampt zich aan ons, vooral mij, vast en wil bijvoorbeeld ’s avonds het liefst uren ‘dinken’ bij me. Reuze-irritant als je zelf ook doodmoe bent en even wilt zitten, maar tegelijkertijd ook lief, al dat geknuffel. Het is dus niet erg, het hoort bij de voorbereiding. Er verandert straks ook van alles. En toch ook weer niet, want Olivia blijft Olivia, ons kleine meisje. Alleen dan straks als grote zus van haar babyzusje.

Lees ook:  Trakteren!

17 Responses

 1. Arcadia

  Ik heb Ronja al gezegd dat ze altijd mijn baby blijft, maar ook haar moeten we gaan voorbereiden op de komst van een baby. En ik weet ook niet hoe. Ze is wel wat ouder dan Olivia en dat scheelt al. Ook scheelt het dat ze op de PSZ hier aandacht voor hebben, dan wordt het al iets minder abstract. Als puntje bij paaltje komt, denk ik dat we haar nooit op een echte baby kunnen voorbereiden.
  En die hangfase, die mama-claim-fase, die is bij Ronja al bezig sinds ik die positieve test in handen heb. Alsof ze het ruikt! Nog even mama hopelijk 9 maanden opslokken en daarna moet ze me delen met een andere baby.

  • Gwen

   Precies, hier ook! Hangen, claimen en liefst de hele dag bv drinken haha. Ik vond het een tijdje irritant, mr geef me er nu maar aan over en neem veel rust door knuffelmomenten met haar op de bank, nog even genieten van een op een aandacht zeg maar. Dat komt nooit meer terug, raar idee vind ik.

 2. Linda

  Onze dochter was nog net iets jonger. We hebben hasr meegenomen naar echo’s en ‘gewoon’ verteld dat er een huilbaby was, boekjes daarover gelezen etc. Niet er vanuit gaande dat ze het zou snappen, maar ook om haar niet te onderschatten. Twee maanden voor de bevalling (tien was ze 14 maanden oud) begon de poppenfase waarin ik haar heb gestimuleerd omdat ze zo het kon ‘nadoen’ wat ik met de baby deed.

 3. Linda

  De baby kwam trouwens ook in de sinterklaastijd, dus lieten haar met papa en haar oom naar de intocht gaan en hadden een mand met cadeautjes zodat ze iedere kraamdag iets mocht uitpakken. Sinterklaascadeautjes waren natuurlijk minder.

 4. Roos

  Ayden heeft het nog echt niet door, denk ik dat ie schattig een kusje op mijn buik geeft, geeft ie een paar sec later papa een kusje op zijn bovenbeen haha. We hebben t er veel over, maar we zullen het straks wel zien ;).

 5. Joyce

  Je gaat er goed mee om, leuk om te zien. Aron heeft een leeftijd waarop hij al goed begrijpt wat er gaat gebeuren. Ik vind het zelf wel heel spannend, ik wil niet dat Aron zich straks achtergesteld gaat voelen, aangezien hij dan net een paar maandjes naar school gaat.

  • Gwen

   Ja en hij is al langer alleen ook natuurlijk, maar het komt vast goed! Het schijnt dat je je baby sneller na een voeding weglegt en met de oudste gaat spelen, die aandacht vraagt, ipv met je baby blijft knuffelen zoals je dat deed bij de eerste. We zullen zien!

 6. Monique

  Mooi om te zien hoe je Olivia voorbereidt op de baby die eraan komt. Ik denk inderdaad dat ze de impact nog niet kan snappen, maar het zal zeker helpen de overgang straks soepel(er) te laten verlopen. Leuk dat ze haar nieuwe kamer al helemaal geaccepteerd heeft trouwens! En ach wat lief, dat geknuffel… Snap dat het ook vermoeiend kan zijn, maar probeer er lekker van te genieten nu zij nog even alle aandacht kan krijgen 🙂

  • Gwen

   Doe ik ook zeker! Soms denk ik echt: grrr, even niet, maar dan probeer ik me eraan over te geven en te genieten van een uur hetzelfde boekje lezen en te ruiken aan haar haartjes ipv na te denken over wat ik allemaal kan en wil doen haha. Het is raar om te beseffen dat ze straks niet meer de enige is waarvan ik zoveel houd.

 7. Nicky

  Aah Olivia wordt vast een heel lieve grote zus voor jullie baby. En wat lees ik nou vond jij je zusje niet altijd even leuk vroeger, hoe kan dat nou

   • Gwen

    Absoluut! Maar niet altijd even lief, we konden ook heel goed ruzie maken 😉 Jij vond mij ook vast neit altijd een toffe grote zus :p

 8. Healthy Mommy

  Wat interessant om te lezen! Ik ben zo benieuwd hoe Olivia het gaat vinden. Zo te lezen is het een hartstikke slim en zorgzaam meisje, komt vast goed!

  • Gwen

   Ja precies! Megaslim ook, daar verbazen we ons vaak over. Ze pakt dingen ook zo snel op. Denk dat ze heel zorgzaam zal zijn, maar ook zoals het een peuter betaamd: boos als iets niet lukt of niet snel genoeg gaat. Maar goed, dat doet ze nu ook al 😉

 9. Tamara

  wat leuk te lezen hoe jullie dit doen en ook hoe ze er zelf op reageert. Volgens mij komt dat wel goed als grote zus straks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.