Inhoud van mijn bevallingstas (vluchttas)

geplaatst in: Zwangerschap | 7

Inmiddels ben ik 31 weken zwanger. Twee jaar geleden had ik mijn vluchttas op dit moment al klaar staan, nu is hij alleen nog gevuld in mijn hoofd. Echter: ik verwacht dat ik hem komende week alvast langzaam ga inpakken. Onder het mom van: baadt het niet, dan schaadt het niet. Die handbagagekoffer staat niemand in de weg en kan samen met de maxicosi en luiertas de resterende weken gewoon in de babykamer bivakkeren.

Mijnlevenalsmama | Inhoud bevallingstas
Een glimp van mijn paklijst – onderaan dit bericht kun je het hele document downloaden. Wellicht handig (als uitgangspunt) bij het inpakken van jouw tas?

Twee nachten blijven en borstvoeding

Ik ga vooralsnog uit van een keizersnede en dus twee nachten ziekenhuis. Waarom? Stiekem hoop ik weer op een keizersnede, waarover ik later nog zal bloggen, maar daarnaast is de kans ook groter dat het er weer één wordt, omdat ze daar sneller voor kiezen als de ontsluiting niet vordert. Dit in verband met de druk die op het baarmoederlitteken komt te staan en de kans op scheuren daarvan. Afijn, ik pak dus in voor twee dagen en nachten voor mezelf en de baby en hoewel Joost ditmaal, mocht het een keizersnede worden, gewoon naar huis gaat met Olivia in plaats van bij ons verblijft in de kraamsuite zoals twee jaar geleden, pak ik voor hem ook extra kleren in. Je weet natuurlijk nooit hoe laat het eventueel begint (zelfs een geplande keizersnede kan een ongeplande worden omdat de weeën eerder beginnen).

Daarnaast ga ik weer borstvoeding geven. Momenteel drinkt Olivia nog steeds twee keer per dag bij me en waarschijnlijk is dat over een maand of 2 niet anders, dus zal ik al snel stuwing krijgen door het vele aanleggen van de baby. Waarschijnlijk zelfs al binnen twee dagen, omdat ik het bij Olivia ook al had in de tweede naar derde nacht. In mijn vluchttas gaat sowieso een startersset voor de kolf die ze in ons ziekenhuis hebben. Twee jaar geleden moest ik deze set (cups voor op je borst en flesjes om de melk in op te vangen) kopen in de thuiszorgwinkel in het ziekenhuis en die set heb ik bewaard. De kans is groter dat ik de kolf niet gebruik omdat mijn productie al op gang is, maar wie weet werkt dat zelfs tegen me omdat de baby minder drinkt dan mijn lichaam direct aan maakt en moet ik direct wat extra’s afkolven. Wie zal het zeggen? Een kolfsetje inpakken is geen moeite, hem niet bij de hand hebben is vooral onhandig. Datzelfde geldt voor klovenzalf: die heb ik nog liggen, dus gaat mee. Als je flesvoeding wilt geven wordt aangeraden een flesje van huis mee te nemen, zodat je kindje direct aan dit flesje kan wennen. Sommige baby’s hebben, ook bij borstvoeding, bijvoeding nodig in het begin en dit kan ook met de fles gegeven worden. Echter, mocht dit bij ons het geval zijn, waar ik niet vanuit ga, dan kiezen wij (weer) voor cupfeeding. Dit om speen-/tepelverwarring te voorkomen.

Lees ook:  Lieve baby #2

Tot slot in het kader van borstvoeding: voedingstops. Ik heb die echt afgedragen twee jaar geleden. Het zijn hemdjes (van de H&M in dit geval) met een extra laagje rondom je borsten voor steun, je kunt er zoogkompressen in kwijt en ze hebben zo’n ‘luikje’ om te kunnen voeden zonder je uit te hoeven kleden. Ditmaal heb ik er vier klaarliggen in de kast. Er gaan er twee mee naar het ziekenhuis, in plaats van een voedingsbh. Dit zit veel lekkerder en werkt ook met stuwing en je kompressen blijven dus zitten. Echt een aanrader die tops!

Beter mee verlegen, dan om verlegen

Het zal jullie niets verbazen dat ik meer in mijn bevallingstas doe dan ik waarschijnlijk gebruik. Ik ben niet voor niets een controlfreak en zit liever met dingen verlegen dan er om verlegen. Zo heb ik toentertijd bij Olivia zelfs een romper in maat 62 meegenomen, hoewel ze helemaal niet megagroot geschat werd. Ditmaal neem ik die ook mee. Je weet immers maar nooit. Datzelfde geldt voor hydrofiele doeken en spuugdoekjes: die hebben ze ook in het ziekenhuis en zijn twee jaar terug niet uit onze tas gehaald, maar … wie weet heb ik ze dit keer toch nodig. Ze gaan dus mee. Speentjes hetzelfde verhaal: het is, juist voor de borstvoeding, belangrijk de baby in het begin bij elke zuigbehoefte aan te leggen, dus een speen komt waarschijnlijk pas in de loop van de eerste week (of nog later) aan bod bij ons, maar ik neem hem toch mee. Gewoon, voor de zekerheid.

Lees ook:  Derde trimester geweldig!
Praktisch hetzelfde als bij mijn vorige bevalling

En dan nu het belangrijkste: wat stop ik nu eigenlijk precies allemaal in mijn vluchttas voor deze tweede bevalling? Kleding voor mezelf, voor de baby, toiletspullen, slippers, een nachthemd, borstvoedingszaken, de camera, bevallingsplan, een telefoonlader, wat lekkers te eten en te drinken en nog veel meer, in mijn ogen handige en onmisbare zaken. Mijn paklijst van twee jaar geleden heb ik bewaard, ‘gepimpt’ en deel ik graag met mijn (zwangere) lezers. Hierbij dus een paklijst voor je bevallingstas, op basis van mijn ervaring van de eerste bevalling. Er zijn ongetwijfeld zaken die je overbodig zult vinden of wellicht zelfs zaken die je mist, maar voor mij was het voldoende toen en daar ga ik nu weer vanuit.

Download hier: inhoud bevallingstas/vluchttas (pdf, 200kB)

7 Antwoorden

 1. Roos

  Wat toevallig dat dit blogje vandaag online komt, aangezien ik precies wilde beginnen met het gaan inpakken van de vluchttas 😉

 2. Jennifer

  Waarschijnlijk wil ik thuis bevallen als dat allemaal kan, maar dan is het alsnog wel heel erg handig om er toch een in te pakken. Maar als het goed is duurt het nog wel even voordat dat realiteit wordt. Wel een heel praktische lijst, ik ga hem zeker even opslaan!

  • Gwen

   Ja, die kleine jongen moet nog even flink groeien idd 😉 Hoop voor je dat een thuisbevalling lukt en idd: dan raden ze alsnog aan wat dingen in te pakken voor als je toch nog nr het zhuis moet.

 3. Joyce

  Handige lijst Gwen, ik ga hem even opslaan. Ik ga/moet sowieso in het ziekenhuis bevallen. In ons huis kan het niet en krijg daardoor een ‘speciale’ medische indicatie. Dat betekent dat ik in het ziekenhuis mag bevallen zonder de kosten.

  • Gwen

   Relaxt! Ik vond zhuis sowieso al een fijner idee, maar werd door de stuit natuurlijk al medisch bij Olivia en ditmaal medisch door de ks van toen. Fijn dat er dan mensen om je heen zijn die weten wat te doen als er complicaties zijn. Vond ik althans. Waarom is jullie huis niet geschikt? Het oog altijd als een heel normale eensgezinswoning op foto’s.

 4. MF

  Wat een goeie lijst! Hier staan allemaal dingen op die niet op de standaardlijsten staan, zoals de oordoppen en kleding voor je partner. Ik heb net als Joyce ook een B/D indicatie (uit voorzorg in ziekenhuis moeten bevallen), dus als er toch weer complicaties komen dan wil je inderdaad uitgaan van een paar dagen verblijf. Dank!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.