Kraamhulp neemt huis over

geplaatst in: Huishouden, Zwangerschap | 9

Nog heel even en dan is het weer tijd voor onze kraamtijd. Een paar dagen heerlijk vertoeven in bed, onder het genot van ontbijt en lunch op bed, dutjes, vers fruit en koppen borstvoedingsthee. Maar ook elke dag een thermometer, wondinspectie, veel goedbedoelde informatie en mijn was die anders opgevouwen wordt. De kraamhulp neemt het huis over, fijn of niet fijn?

Goede ervaring bij Olivia toentertijd

Bij Olivia hadden we een onwijs leuke kraamhulp. Eentje van de oude stempel om het zo maar te zeggen. Ze walste niet over ons heen en pikte snel op hoe ik de dingen wilde. Zo zat ik beneden op de stoel met Olivia en deed zij een inspectie boven met Joost. Het bedje was goed opgemaakt gelukkig, dus dat hoefde niet losgetrokken te worden (ja, dat doen de meeste kraamhulpen) en ik riep vanaf beneden waar de kruik lag en dergelijke. Maar toen …

Toen suggereerde ze om de kinderwagenbak in het ledikant te zetten zodat Olivia een kleiner ‘nestje’ had. Dat wilde ik juist niet. Buiten dat manlief en ik de aankoop van een wieg een overbodige investering vinden (het ledikant past immers prima op onze kamer de eerste weken), wilde ik niet dat ze eerst in de wagenbak leerde slapen en we daarna weer een hele wenfase in het grotere ledikant door moesten. Nee, ons kleine meisje zou direct in haar ledikant gaan slapen. De kraamhulp dacht mee en opperde handdoekrollen aan beiden zijkanten, zodat de ruimte waar Olivia tussen lag kleiner werd. Perfect plan! Het werkte echt goed en de overgang naar zonder handdoekrollen slapen een paar weken later verliep vlekkeloos. Zo pakken we het dit keer weer aan.

Lees ook:  Mijn bevallingsverhaal #3
Mijnlevenalsmama | Handdoekrollen in ledikant
Handdoekrollen om het ledikantje te verkleinen, een uitvinding!
Gestreken beddengoed en strepen op de douchecabine

Elke dag een schoon bed, met gestreken lakens. Ondergoed en hemdjes die nét even (heel) anders opgevouwen worden door haar, dan door mezelf. Een wasmand die zichzelf automatisch lijkt te legen (ideaal!) en een douchecabine die elke dag gepoetst wordt. Dat er dan strepen op mijn glazen wand zitten neem ik maar even voor lief.

Fruithapjes in hartjesvorm, mijn kleine kindje in andermans handen (vond ik toen niet fijn, ga ik vast weer moeite mee hebben), iemand die vertelt hoe we iets moeten doen (ook al is het goed bedoeld, niet alle tips voelen even fijn), iemand die alle keukenkastjes opentrekt, maar vervolgens wel een heerlijke lunch op bed serveert. Het hoort er allemaal bij.

Vooraf maakten Joost en ik ons bij Olivia toentertijd best wel even zorgen over de kraamhulp die het huishouden over zou nemen, maar het bleek nergens voor nodig. Ik, die controlfreak met overal een eigen manier voor, kon het prima: in bed blijven liggen en over me heen laten komen. Door de keizersnede kon ik natuurlijk ook niet veel, maar het boeide me ook niet meer op dat moment. Mijn huishouden zou mijn huishouden wel weer worden als ik weer op de been was. Nu boeide alleen ons coconnetje me en dat werd door de kraamhulp heerlijk warm gehouden. Genieten!

Voorkeur voor dezelfde hulp, natuurlijk

Toegegeven, als ik nu denk aan onze komende kraamtijd, dan denk ik ook aan dezelfde hulp. Mocht er een andere komen dan zal het even wennen zijn, maar ga ik er vanuit dat het weer net zo soepel gaat lopen. Mocht het niet klikken dan kunnen we immers alsnog om een andere hulp vragen. Je moet per slot van rekening wel een week met elkaar optrekken.

Lees ook:  Surprise, babyshower!

Het zal jullie dus vast en zeker niet verbazen dat we weer een voorkeur voor onze oude hulp uitgesproken hebben. We zitten bij dezelfde kraamorganisatie en de mevrouw in kwestie is ook nog dienst heb ik mij tijdens de intake laten vertellen. Het grote voordeel bij een geplande keizersnede is, dat we weten op welke dag we weer naar huis komen (hoogstwaarschijnlijk twee dagen na de bevalling), dus ik bel, op hun advies, direct op de geboortedag van ons tweede meisje naar de kraamorganisatie, zodat zij hopelijk rekening kunnen houden met het rooster van onze oude hulp. Fingers crossed!

9 Antwoorden

 1. Monique

  Wat fijn dat jullie zo’n goede kraamhulp hadden. Ik hoef die van ons de volgende keer liever niet. Vond haar niet erg subtiel in haar opmerkingen toen de borstvoeding maar niet op gang kwam. Kunnen natuurlijk ook de hormonen zijn, maar ik vind dat zo iemand daar rekening mee moet houden 🙂

  • Gwen

   Dat hoor je echt vaak, zulke kraamhulpen zouden ze moeten verbieden 😉 Het is al zwaar en onzeker genoeg als nieuwe mama en dan in je blote borsten zitten. Zucht. Hoop echt heel erg dat dezelfde beschikbaar is hier! En dat jij tegen die tijd een leuke tweede krijgt 😀

 2. Desiree

  Hopelijk ga je weer een fijne kraamtijd hebben! Bij Hayden zag ik er erg tegenop, uiteindelijk hadden we een superfijne kraamweek. Dit keer verheugde ik mij erop en viel het zwaar tegen. De kraamhulp die we tijdens Hayden zijn kraamweek hadden was vrij ivm bruiloft van haar zus, dus kregen we iemand anders. Helaas wist ze niet van aanpakken en remde ze mij niet genoeg af. Na de kraamweek had ik dus een grote dip. Ze klikte gelukkig wel goed met Hayden en dat vonden we erg belangrijk.

  • Gwen

   Dat las ik op je blog idd, van die ’terugval’, ik vond onze hulp eerst te streng voor me met steeds weer mn bed in sturen, mr ze had wel gelijk besefte ik later 😉

 3. Linda

  Vanochtend op mijn telefoon geprobeerd te reageren, maar ging iets mis. Heel herkenbaar dat je een voorkeur hebt voor dezelfde kraamhulp. Voelt toch een beetje vertrouwd, ook na al die tijd. Om die reden hebben wij gekozen voor een zzp-er. Helaas kon ze bij de tweede er alleen zijn tijdens de bevalling in verband met een te vroege en te late bevalling. Een vervanger gekregen die met de schoenen op tafel tv zat te kijken als ik boven bezig was borstvoeding te geven, gelukkig maar een dag. Daarna een andere vervanger die als een wervelwind door het huis ging, nam zelfs geen pauze. Was wel even wennen, maar ben haar nog steeds zo dankbaar. Twijfel nu zelfs wie ik zou kiezen als er over een tijdje toch sprake mag zijn van een derde. De wens is er, de (financiële) ruimte nog niet.

  • Gwen

   Verschrikkelk zo’n hulp zeg! Vriendin van me had dat ook, mr durfde haar ook niet weg te sturen. Tja, als wij nu een andere krijgen moet ze een boel opheffen om de vorige niet te missen haha.

  • Gwen

   Zodat wij die niet missen zeg maar 🙂 Hier vooralsnog ook wel een derdewens trouwens, mocht het financieel kunnen over een jaar of twee.

 4. jansyluvzu

  Fijn hoor zo’n lieve en goede kraamhulp…hier had ik het geluk dat mijn tante mijn kraamhulp was (ook bij mijn eigen geboorte trouwens)…dus dat was erg speciaal en super vertrouwd…ik zou het graag een tweede keer weer doen…zij vond het gelukkig ook erg fijn!

 5. Whitney

  Hoop dat jullie een fijne kraamhulp hebben gehad. Wij gaan ook weer voor dezelfde, zij is zelfstandige dus hele grote kans dat wij haar krijgen. Tenzij ze ziek is of ergens anders aan het werk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.