20x ‘fijne eerste keer’ na zwangerschap

geplaatst in: Zwangerschap | 11

Er zijn een aantal dingen die (hoog)zwanger niet meer of in ieder geval niet meer zo gemakkelijk, kunnen. Dingen die je net na je zwangerschap weer heel erg gaat waarderen en dingen die je naarmate je zwangerschap ‘vergeten’ raakt en je begint te denken aan een nieuwe zwangerschap ‘opeens’ niet zo erg meer vind om dan niet te kunnen. Tot het weer zo ver is, dan verlang je weer naar het niet-zwanger-zijn en die dingen kunnen doen. Begrijp je me nog? Afijn, ik denk dat ik zeker twee keer zoveel dingen kan bedenken, maar vandaag deel ik 20x een fijne eerste keer na de zwangerschap. Lees mee!

 1. Je weer kunnen scheren. Met zicht, zonder dit op de tast te moeten doen met soms alle pijnlijke gevolgen van dien.
 2. In-één-gezakt op het toilet zitten, heerlijk!
 3. Weer wijn drinken (of bier, of filet eten, of carpaccio – net waar jij ontzettend veel zin in hebt, in mijn geval is dat absoluut rode wijn).
 4. Vliegensvlug opstaan uit bed als je wekker gaat of je moet plassen of gewoon: als je zin hebt om op te staan. Het kan weer, zo fijn!
 5. Op de bank neerploffen zonder pijntjes in je baarmoederbanden of steken in je lies of rug bijvoorbeeld.
 6. Opstaan vanuit het ‘hanghoekje’ van de bank, ook zoiets. Dat kan gewoon weer soepel na de zwangerschap.
 7. Je schoenen aantrekken zonder braakneigingen en maagzuur. Of acrobatische trucs met onderbenen die je over je knieën moeten kruisen.
 8. Als je wilt, dagelijks de lak van je teennagels verwijderen en een nieuwe kleur aanbrengen, in plaats van te wachten tot het zo gebladderd is dat je je wel aan deze expeditie moet wagen van jezelf.
 9. Staand je broek aantrekken, gewoon hup, zo!
 10. Afdrogen tussen je tenen, zonder jezelf aan de wastafel vast te hoeven houden.
 11. Voorover bukken zonder door je knieën te zakken, niet goed voor je rug natuurlijk, maar soms zo lekker makkelijk.
 12. Achter je peuterdochter aan kunnen rennen, luidlachend en mét adem in plaats van al hijgend.
 13. Weer heel veel avondeten kwijt kunnen in je maag, zonder daarna languit op de bank te hoeven liggen.
 14. Eén van je normale (niet jogging-) broeken weer aantrekken, waardoor je opeens weer meer keuze lijkt te hebben in je kledingkast.
 15. Je van je ene op je andere zij rollen in bed, gewoon omdat het kan.
 16. Schoonmaken en stofzuigen op je eigen manier en op je knieën alle hoekjes en plintjes meenemen als je daar behoefte aan hebt, fijn!
 17. Weer fietsen in je derde versnelling, zonder gepuf. Of, in mijn geval ook weer met de bakfiets kunnen fietsen.
 18. Nog leuker: een heuveltje op fietsen, gewoon, ook in de derde versnelling.
 19. Niet bij alle zware dingen hulp in hoeven roepen, maar het gewoon zelf kunnen doen.
 20. Weer kroelen met je peuterdochter dicht tegen je aan, in plaats van halfhangend tegen je buik of alleen vanaf de zijkant.
Lees ook:  Felroze wolk

Natuurlijk kun je al die dingen niet direct, ik bedoel: mijn eigen broek weer aan doen is iets dat ik pas ‘durfde’ toen ik dacht hem ook echt weer een beetje te passen en dat snelle omrollen in bed is met een keizersnede de eerste twee, drie weken ook een no-go, maar inmiddels heb ik alle bovenstaande dingen alweer gedaan en echt: ik waardeer ze weer zo! Tot ik straks weer babykriebels krijg en denk dat het me allemaal niet boeit, maar dan zijn we zo weer een jaar of wat verder. Voorlopig geniet ik even lekker van deze normale niet-zwangere dingen.

11 Antwoorden

 1. Monique

  Haha super leuk en heel herkenbaar! Oh dat scheren was heerlijk om weer goed te kunnen. En uit (of in) bed springen ook 🙂

 2. Josy

  Leuk lijstje! 🙂 en natuurlijk herkenbaar. Wat ik ook heerlijk vond na de bevaling was zoonlief op bed leggen, lekker bij hem in het peuterbed kunnen zitten en voorlezen zonder kortademig te zijn!

  • Gwen

   Ja inderdaad! Gewoon even met haar knuffelen op bed tegen me aan en in ons geval ook fijner zitten met de avondvoeding nog ipv met mijn buik ertussen. Ik vond/vind het nu na de keizersnede en dat ik Olivia weer mag optillen oom zo fijn om haar nog even tegen me aan te drukken en dan in bed te leggen. Dat miste ik echt die weken erna (hoogzwanger tilde ik nog wel soms namelijk).

 3. Vlijtig Liesje

  Ik vond het altijd zo fijn dat ik weer op mijn buik kon slapen! En geen stress meer hoefde te hebben over of mijn hamburger wel goed gaar was i.v.m. toxoplasmose.

 4. Nicole

  Het kunnen douchen zonder stoel… Love it! En zelf uit bad komen.. Als ik dit zo lees.. Voorlopig geen tweede!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.