Televisie kijken

geplaatst in: Opvoeding, Samenwerkingen | 7

Zo’n anderhalf jaar geleden schreef ik over het feit dat Olivia nog geen televisie mocht kijken van ons. Niet alleen geen programma’s voor haar, maar gewoon: geen televisie aan in huis zolang Olivia wakker is. Dat hebben we volgehouden tot ze een jaar of anderhalf was. Vanaf toen heeft dochterlief zo nu en dan Nijntje en heeft ze meer dan eens met papa ‘Ajas kijken’ gekeken (al het voetbal op televisie is nu dus ‘Ajas’, helaas voor deze Rotterdamse mama).

Na haar tweede verjaardag, zijn we meer televisie gaan introduceren. Gedoseerd en nog steeds met mate, maar in de huidige maatschappij waarbij beeld een heel grote rol speelt, is het natuurlijk niet te bedoeling dat dochterlief straks de enige in de klas is die geen idee heeft hoe een tablet werkt of wat Sesamstraat is.

Pas te begrijpen vanaf twee

Uit het onderzoek dat ik in mijn eerdere televisie-artikel naar voren haalde, bleek dat er geen bewijs is dat televisie voor het tweede jaar iets aan de ontwikkeling van kinderen bijdraagt, maar dat het daarna wel een educatieve functie kan hebben. Dit omdat jongere kinderen waarschijnlijk niet in staat zijn te begrijpen wat zij zien. Dit is dus ook steeds ons standpunt geweest en zelfs nu, nu Olivia sinds ze twee is aan het wennen is aan televisie, is zoiets als het Sinterklaasjournaal nog te hoog gegrepen vinden wij. Het is momenteel vooral Nijntje. Dat snapt ze, dat benoemt ze en ze kijkt er heel geconcentreerd naar. Nijntje is prima voor nu, want toen we twee weken geleden op een zondag, in pyjama, één van de Disney-dvd’s die we op zolder hebben staan, aanzetten, was haar interesse snel weg. Dat komt nog wel.

Lees ook:  Een baby is makkelijker

Mijnlevenalsmama | Televisie kijken

Anders met een tweede kindje

Hoewel we ontzettend blij zijn dat we Olivia amper ‘voor de televisie’ hebben laten zitten in haar eerste twee jaar, weten we dat dit voor Quinn onrealistisch is. Immers: Olivia gaat straks (net als papa en mama) haar televisievoorkeuren ontwikkelen en eten koken met een peuter en baby of dreumes om je heen gaat nu eenmaal niet zo gemakkelijk. Quinn zal dus wel meer televisie kijken op jongere leeftijd, maar nog steeds is ons streven om dit niet in haar eerste jaar te doen. Ik denk dat we de televisietijd voor Olivia prima kunnen afschermen van Quinn, door haar bijvoorbeeld op de laptop een filmpje te laten kijken als Quinn in de box speelt of tijdens Quinns dutjes.

Om terug te komen op mijn artikel van anderhalf jaar geleden: wel of geen televisie, geldt bij ons dus inmiddels wel. Maar met mate (en dus niet elke dag). Wel zie ik het, zeker als Quinn straks groter is en nog maar één keer per dag slaapt bijvoorbeeld, voor me dat er een dagelijks halfuurtje komt: tijdens het eten koken. Ik mocht vroeger thuis ook alleen maar dan kijken en keek later, na het eten, Sesamstraat tot en met het Klokhuis en genoot daar ontzettend van. Mijn oppaskindjes mochten ook alleen televisie kijken tijdens het koken en dat werkte prima. Ze snapten het precies en wisten dat als ze me ’s ochtends vroegen om de televisie, ik ‘nee’ zou zeggen. Prima toch? De meiden hebben immers straks nog een leven lang om net als haar ouders aan de buis gekluisterd te zitten en zo lang ze tevreden te houden zijn met ander speelgoed, is televisie niet nodig.

Lees ook:  Poetsmiep

Mijnlevenalsmama | Afbeelding blogpost

7 Antwoorden

 1. Miranda

  Ik vind het knap! Die van mij worden af en toe echt rustig door een filmpje te kijken. Maar ik merkte op een gegeven moment wel dat de tv aan stond terwijl ze allang wat anders deden. Hier let ik dus tegenwoordig heel erg op.

  • Gwen

   Dat is het vaak he, dat ze soms alweer iets anders leuks aan het doen zijn en de tv dan nog aan staat. Er gewoon wat op letter is al prima, wij zijn best wle erg streng hiermee. Althans, nu nog. Nu ze klein zijn 😉

 2. Whitney ♡ WhtnysWorld

  Hier wordt er soms televisie gekeken. Toen ik wat minder in me vel zat merkte ik dat het te lang aan stond. Dit heb ik sinds kort weer afgekapt. In de ochtend kijk ik GTST (waar hij op danst, goh hoe zou dat komen) en daarna gaat de radio aan. Rond een uur of 5 babytv (Hallo Henry hihi) ivm het eten maken. Soms kijkt hij niet eens dan gaat de radio weer aan of is me vriend al thuis dan zijn ze samen bezig.

 3. Daniella

  Ons zoontje van 14 maanden kijkt ook geen tv of filmpjes de iPad en hij mist er niets mee. Ik heb weleens een filmpje van Nijntje aangezet voor hem, maar hij vindt het spelen met auto’s en blokken veel leuker 😉 Desalniettemin vindt hij onze iPhone en de afstandbediening erg interessant. Hoe ga je daarmee om?

  • Gwen

   Dat is helaas echt niet te voorkomen. Olivia swiped sneller op onze mobiel dan wij zeg maar, ze ziet het ons zo vaak doen. Ze mag onze telefoon en de afstandbediening wel vasthouden, met het scherm uit zeg maar. Loopt er regelmatig mee te ‘bellen’ in huis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.