Ochtendroutine

geplaatst in: Huishouden, Samenwerkingen | 9

Waar ik toen Olivia net geboren was, tijdens mijn zwangerschapsverlof met moeite rond 10 uur aangekleed beneden kon zijn en mezelf elke keer als ik kraambezoek ’s ochtends gepland had, voor mijn kop sloeg, is dat met Quinn nooit aan de orde geweest. Om half 9, of eerder, zitten we aan ons ontbijt. Aangekleed en wel. Dankzij Olivia.

Douchen, aankleden, haren doen

De dag begint rond 5 of 6 uur. Dan wordt Quinn wakker om te drinken en hoewel zij daarna verder slaapt, doe ik dat meestal niet echt. Ik dut nog een beetje, maar rond half 7, als Joost op staat, wordt negen van de tien keer Olivia wakker. Het startschot voor mij om uit bed te komen.

Als Olivia vrolijk kletsend wakker wordt, laat ik haar lekker met haar pop en knuffels in bed spelen en spring onder de douche. Als ze een beetje wakker geschrokken is (van Quinns gehuil bijvoorbeeld), ga ik eerst even naar haar kamer, geef een knuffel, knip het nachtlampje aan en voorzie dochterlief van een boekje of iets anders te spelen en spring daarna onder de douche. Gelukkig slaapt Quinn, al dan niet na een extra boertje of het geven van haar speen, rond deze tijd weer even, dus kan ik redelijk ongestoord douchen en mezelf aankleden.

Daarna is Olivia aan de beurt. Dit duurt tegenwoordig langer dan voorheen, omdat ze zelf haar kleding uit wil kiezen. Dat mag, tot op zekere hoogte. Ze mag kiezen uit  twee kledingstukken. Het begint al met het ondergoed: ze wil vaak een andere kleur onderbroek dan ik uit de kast pak. Prima, dan pak ik een ander. Daarna de broek, degene die ik uit de kast pak en omhoog houd is eigenlijk nooit goed. “Nee, andere broekje.” Ik pak een ander, Olivia mag kiezen. Ze kiest vaak de eerste. Daarna hetzelfde met haar bovenkleding. “Shirtje poes is niet in de was?” Shirtje poes zit vaak wel in de was, dus ik pak 2 andere shirtjes uit de kast. Olivia kiest. Tot slot pak ik een paar sokken met een kleur die matcht bij de broek of het shirtje. “Nee, andere sokken.” Ik pak andere sokken (die stiekem nog beter matchen met haar kleding).

Lees ook:  Foto's op steigerhout + winactie

Tot slot haar haren. De ene dag wil ze een staartje, de andere dag absoluut niet. Een speldje wil ze eigenlijk wel altijd, maar dat moet zelf uitgekozen worden. Soms houdt ze een rood speldje omhoog, terwijl ze knalroze kleding draagt. Gelukkig weet ik haar voorkeur soms te draaien richting een meer matchy speldje, maar lang niet altijd. Prima!

Mijnlevenalsmama | Ochtendroutine

En dan, de rest van de dag?

Olivia en ik gaan naar beneden, ik maak mijn yoghurt, zij smeert haar brood en we gaan aan tafel zitten. Ontbijten. Olivia kijkt Nijntje op de tablet, ik open mijn laptop en we kletsen, terwijl Quinn boven wakker aan het worden is. Tijd om haar even aan te gaan kleden, dus hup, ik loop weer naar boven om Quinn te wassen en aankleden. Ik houd van makkelijk voor kleine babies, dus pak vaak een matching broekje bij een lange mouwromper of kies voor een boxpakje. Weer beneden zet ik Quinn in de wipstoel op tafel en ga verder met mijn ontbijt. Een halfuurtje later zijn dochterlief en ik uit gegeten, ruim ik de boel op, gaat Olivia spelen en drink ik nog een kop koffie op de bank met Quinn in mijn armen. Al dan niet weer aan de borst.

Het is negen uur, op zijn laatst, en ik bedenk wat we gaan doen die dag. Vraag Olivia waarmee ze wil spelen (knutselen is erg ‘in’ momenteel), bedenk of we nog boodschapjes nodig hebben en geniet van mijn koffie. En mijn meiden. Ik houd van zulke ochtenden, het lijkt druk, maar het gaat allemaal in mijn eigen tempo en vanzelf. Heerlijk!

Lees ook:  OMG drie meiden!?

Mijnlevenalsmama | Afbeelding blogpost

9 Responses

 1. Seline

  Ik vind het echt knap dat je het zo red ‘S ochtends haha, hier is het echt een uitzondering als ik voor 10 uur onder de douche sta.

  • Gwen

   Jij hebt er natuurlijk 2 om te doen, maar echt: bij Olivia was ik ook zo ‘langzaam’, een tweede (derde) kindje gaat zo makkelijk.

 2. Desiree

  Wat een verschil he met een tweede. Wij zijn ook altijd voor half 9 helemaal klaar voor de dag, inclusief ontbijt. Leuk om te zien wat jullie rituelen zijn ’s ochtends, bij ons zijn die anders. Hayden blijft bijvoorbeeld niet rustig in bed als ik zou gaan douchen. Hoeft gelukkig ook niet, want ik douch ’s avonds.

  • Gwen

   Ik moet echt een douche hebben ’s ochtends, heb het wel eens zonder geprobeerd vanwege het tijdstip dat ik ervoor eruit moet op werkdagen, maar zonder voel ik me echt vies haha.

 3. Tamara

  Hele herkenbare blog! Mijn oudste sliep altijd uit tot 10 uur, dus ik hoefde daarna pas wat op gang te komen. Nu hij naar school gaat, zitten we braaf met zijn allen om half 8 aan tafel. Het is allemaal even vliegen, maar wel gezellig! Haha

 4. Whitney ♡ Whtnysworld

  Heerlijk zo’n ritme. Ik ben niet vooruit te branden in de ochtend. Al gaat het nu steeds beter. Eerder ging ik pas douchen tijdens het middagslaapje. Nu vaker direct in de ochtend of na het ontbijt.

 5. Linda

  Wat heerlijk dat het ritme met 2 meiden zo goed gaat, petje af voor jou Gwen!
  Wat maak je zo weinig uren als de dag zo vreselijk vroeg begint.Hoe hou je dat vol?Of passen jullie je bedtijd er goed op aan.
  Ik ben mama van 3 meiden en weet hoe pittig de nachten soms kunnen zijn.
  Veel ’s nachts eruit geweest om te voeden of te troosten.
  De jongste wordt nog heel vaak wakker.
  En als echt avondmens werden de aantal slaapuurtjes dan echt veeeel te weinig.
  Nu heb ik het geluk dat ik 2 van de 3 moet wakker maken en dus weer gewoon tot 7.00 kan slapen.
  Daar knap je echt van op!Stoer hoe je het nu zo doet!

  • Gwen

   Wat een lieve complimenten 😀 Olivia werd ook heel vaak wakker en ik moet eerlijk zeggen dat Quinn ook weer aan het spoken is deze week, slaap mis je pas als je het amper hebt hihi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.