Tag: This or that (mommy edition)

geplaatst in: Opvoeding | 2

Tijdens mijn verlof werd ik getagd door Joyce voor de This of That mommy tag. Een tag met een hele lijst keuzes (dit of dat) over zwangerschap en het moeder-zijn. Het duurde even voor ik alle antwoorden getypt had, maar vandaag deel ik ze met jullie. Lees mee!

Zwangerschap

♥ Thuisbevalling of ziekenhuisbevalling
Nog voor Olivia in stuit draaide besloten Joost en ik dat we bij voldoende ontsluiting naar het geboortecentrum zouden gaan, zodat ik bij complicaties met bed en al direct naar het aangrenzende ziekenhuis gereden kon worden. Uiteindelijk werd het bij Olivia vanwege de stuitligging een keizersnede en zou ik bij Quinn daardoor sowieso met medische indicatie (en dus in het ziekenhuis) bevallen, ware het niet dat ook zij in stuit lag en het dus weer een geplande keizersnede werd.

♥ Verloskundige of gynaecoloog
Allebei, hoewel de meiden uiteindelijk ‘gehaald’ zijn door een gynaecoloog. De controles heb ik beide keren tot en met 35 weken bij de verloskundige doorlopen, daarna kreeg ik de medische indicatie vanwege de stuitligging en werd ik dus overgedragen aan de gynaecoloog.

Eten voor twee of geen hap door keel vanwege maagzuur/misselijkheid
Heeft geresulteerd in respectievelijk 18,5 en 20 kilo erbij, wat dat betreft had ik misschien liever dat tweede gehad, hoewel me dat ook geen pretje lijkt maanden lang.

Mijnlevenalsmama | Koffie drinken
Even koffie drinken met z’n viertjes.

Nesteldrang voor of na bevalling

Zwanger ben ik nog beter in to-do-lijstjes maken, hoewel mijn nesteldrang tijdens de zwangerschap van Quinn opvallend minder was dan tijdens die van Olivia trouwens.

Wel / geen foto’s van bevalling
Tijdens de eerste keizersnede zijn er alleen foto’s van Joost en mij gemaakt en van Olivia toen ze uit mijn buik gehaald was, bij Quinn zijn er foto’s van de ingreep gemaakt. Ik vind het echt tof dat ik nu beide kanten op de foto heb.

Geslacht bekend of onbekend voor bevalling
Gelukkig is manlief net zo nieuwsgierig als ik, hoewel ik laatst wel zat te denken dat het met eventueel een derde keer misschien wel leuk lijkt om het een verrassing te houden. Als we dat kunnen.

♥ Wel of geen buikband
Het spijt me voor iedereen die ze wel leuk vindt, maar ik vind het echt niks. Zelfs met mijn bekkenklachten heb ik me niet ‘over laten halen’ tot het dragen van een buikband, zelfs niet onder mijn kleding.

♥ Zomer of winter zwangerschap
Bij Olivia werd het in de laatste maand opeens nog warm en begon ik vocht vast te houden, ik was dus extra blij met de laatste weken in het najaar bij Quinn dit keer.

♥ Pufcursus of zwangerschapszwemmen
Allebei niet, ik houd niet van zulke groepjesdingen. Wel hebben Joost en ik bij Olivia toentertijd een ‘Samen bevallen cursus’ gedaan, een simpele eenmalige partnercursus van ongeveer 2 uur. Bleken we dus niets aan te hebben vanwege de keizersnede.

Opvoeding

♥ Uitslapen of vroeg op
We mogen niet klagen met onze kindjes, 6 uur is een uitzondering. Meestal is het 7 uur, half 8, soms zelfs half 9, helemaal prima. Ik ben sowieso een ochtendmens, dus heb weinig moeite met het ritme dat we nu hebben. Behalve op de dagen dat ik werk, dan moeten we al om kwart voor 6 op helaas. Erg vroeg!

Negeren of time-out
Eigenlijk doen we het allebei niet. Hier in huis wordt meermaals op normale toon gezegd dat iets niet mag, vaak ook nog waarom het niet mag. Uiteindelijk gaan we, als het nodig is, in de negeermodus, maar Olivia luistert gelukkig erg goed.

♥ Vast dagritme of kindvolgend
Vanaf baby af aan al, hoewel we ons inmiddels wel redelijk strak aan de tijden van Olivia’s middagdutje houden, ook al roept ze dat ze niet wil slapen. Ze slaapt elke middag nog 2 tot 3 uur, dus heeft het echt nog nodig. Bij Quinn verschilt het van dag tot dat, hoe lang en hoe vaak ze slaapt.

♥ Wel / geen toetje bij niet eten
Wij zijn geen toetjesmensen, maar als we wat fruit eten, eet Olivia gewoon mee, ongeacht of ze de rest gegeten heeft die avond. Ze is een slechte eter als het gaat om avondeten, helaas.

♥ Kind eerder van tafel of blijven zitten tot iedereen het op heeft
Ondanks dat Olivia niet goed eet ’s avonds, moet ze wel altijd aan tafel blijven zitten tot we klaar zijn. Gaat zonder problemen gelukkig.

Lees ook:  Twee dochters, help?!

♥ Tv aan of uit overdag
De televisie staat hier overdag nooit aan, maar er worden wel filmpjes op de tablet via Netfllix of YouTube gekeken ’s ochtends bij het ontbijt en/of eind van de middag.

Beneden spelen of op de kamer
Op dit moment vinden we Olivia nog te klein om alleen op haar kamer te spelen, maar ik denk dat ze binnen nu en een halfjaar wel meer boven gaat spelen. Op haar kamer, of op zolder met het grote Barbiehuis dat daar staat. Overigens speelt ze wel op haar kamer boven als ik de badkamer schoonmaak of met Quinn bezig ben bijvoorbeeld, we hebben traphekjes dus ik kan haar met een gerust hart rond laten banjeren op de eerste verdieping.

Binnen of buiten
Dochterlief kan zomers heerlijk buiten spelen, vooral met water, maar ze heeft een hekel aan regen en wind, dus als het geen lekker weer is, krijgen we haar amper vrijwillig naar buiten. Wel proberen we elke dag even te wandelen of fietsen, omdat buitenlucht zo fijn is.

♥ Om plassen heen lopen of in de plassen stampen
Olivia loopt er om heen, want ze vindt plassen en natte schoenen en dergelijke vies. Wie weet is Quinn wel een heel ander type, ik ben benieuwd!

Mijnlevenalsmama | This or that tag
Olivia 10 maanden oud.

Kindermode

♥ Meisjes in jurk / rok of broek met trui
Jurkjes en rokjes vind ik pas leuk als kindjes kunnen lopen, dan blijft het tenminste goed zitten. Sowieso ben ik meer van de leggings met een shirtje en vestje, maar Olivia is tegenwoordig dol op jurkjes, dus ik koop steeds vaker jurkjes.

Online of offline shoppen
Ik ben geen winkelmens, heb er even geleden zelfs een blogje over geschreven. Geef mij maar online shoppen, lekker overzichtelijk en vooral erg makkelijk.

Pastelkleuren of felle kleuren
Ik ben dol op pastelkleuren voor de meiden, hoewel grijs, zwart en wit Olivia ook erg goed staat, net als dierenprintjes, Ben ik dol op, voor mezelf en voor Quinn en Olivia.

♥ Effen of met print
Geen hysterische prints, maar een leuk plaatje op een shirt, een legging met stipjes of dus zo’n drierenprintje

Nieuw of tweedehands Hoewel Quinn veel kleding van Olivia weer draagt en ik voor Olivia toentertijd veel van een vriendin met een oudere dochter gehad heb, koop ik ook regelmatig, en liever, iets nieuws voor de meiden. Overigens gooi ik nooit kleding weg, wat niet meer mooi is of niet fijn zit en dus niet op zolder bewaard wordt, gaat in een kledingcontainer, zowel van onszelf als van de meiden.

♥ Truitjes of vestjes Ik ben zelf dol op vestjes, omdat ze niet zo’n warm en dicht gevoel geven, vast iets met hormonen ofzo. Ook voor de kindjes zijn vestjes onwijs handig, omdat je shirtjes met korte mouwen dan toch ook kunt dragen als het kouder is. Quinn kleed ik vaak in alleen rompertje met lange mouwen en een joggingbroekje of legging, een vestje erbij maakt het helemaal af.

♥ Rompertjes met korte of lange mouwen Veel gedoe met aankleden voor kleine kindjes houd ik niet van, dus een romper met een leuk printje en een legging of broekje vind ik vaak al voldoende. Als Quinn een shirtje draagt, is een romper met korte mouwen hieronder wel fijner. Niks irritanter dan twee lagen kleding langs de armpjes moeten ’trekken’. Olivia draagt al geen rompers meer sinds ze een jaar is trouwens.

♥ Biologische producten of betaalbaar Hoewel je misschien anders zou verwachten, omdat wij best wel bewust met voeding om gaan, wint de portemonnee het hier van het verantwoorde. Daarnaast vind ik kleding van 100% katoen hun vorm te snel verliezen en koop ik dus het liefst dingen met katoen en viscose of polyether.

Sale of nieuwe collectie Omdat kleding niet lang mooi blijft door vlekken en tig keer wassen, geef ik liever niet meer dan 15,- per kledingstuk voor de kindjes uit. Voor mezelf geldt ook dat ik liever drie broeken van 15,- kortere tijd draag, dan dat ik één broek koop van 100,- of meer. En ik houd van sale, vooral als de juiste maten nog beschikbaar zijn. Voor de kinderen koop ik in de sale het liefst op de groei want een shirtje van deze zomer volgend jaar kunnen dragen is natuurlijk het leukst, dan loopt niemand er meer in.

Lees ook:  Leeshoekje
Food

♥ Koeienmelk of geitenmelk Eigenlijk niet eens geitenmelk, maar rijstmelk. Ik gebruik het voor alles waar je normaal koeienmelk voor gebruikt, behalve voor mijn koffie, die maak ik met koeienmelk. Olivia krijgt van normale kaas uitslag rond haar mond en eet dus geitenkaas. Vind ze heerlijk!

Appel of kiwi We hebben standaard bananen en appels in huis. Soms peren, mandarijnen, kiwi’s en ander fruit.

Mijnlevenalsmama | Broodje eten
Wandelen en een broodje eten, mmm!

Banaanpannenkoeken of boterham Dochterlief is er dol op en we eten ze bijna iedere week wel een keer. De rest van de week lunchen we met brood en crackers trouwens. Soms met een omelet, soms met een gekookt eitje, Olivia is dol op brood.

Yoghurt of ijs Volle yoghurt of een bakje kwark met diepvriesframbozen, kaneel en havervlokken, heerlijk! Voor mezelf, Olivia moet er niets van hebben. Van ijs ook niet trouwens.

♥ Water of limonade Net als Joost en ik drinkt dochterlief alleen maar water. Of rijstmelk. Ze weet niet beter en dat gaat straks ook voor Quinn gelden. Naast de mamamelk natuurlijk.

♥ Zoute stengel of rijstwafel En dan het liefst rijstwafels zonder toegevoegd zout, het is immers nergens voor nodig, dat zout.

♥ Boterham met smeerkaas of plak kaas Die geiten kaas dus, waarover ik hierboven al schreef. Toen Olivia bijna 2 was gaven we haar een keer een plak kaas op brood en ontdekten na een tijdje dat ze rode uitslag rond haar mond samenhing met haar kaasinname, sindsdien eet ze plakken harde geitenkaas.

Hollandse pot of Italiaans / Oosters Als ik voor mezelf spreek absoluut die tweede, maar dochterlief is een slechte eter als het om avondeten gaat. Aardappels, wortels en een worstje of stukje vegetarische burger gaan er gelukkig altijd wel in.

Vers fruit of knijpfruit We hebben het eens keer gekocht, ze vond het niks. Smoothies van rijstmelk met banaan en ander fruit vindt ze wel erg lekker (en ik ook!).

Pannenkoeken of patat Niet alleen de bananenpannenkoekjes, maar ook gewone pannenkoeken van volkorenmeel, melk en eieren eten we regelmatig als lunch. Olivia is dol op het smeren van haar eigen pannenkoeken met appelstroop.

Online

♥ Foto’s delen op Facebook of Instagram Voorheen heel veel Facebook, maar sinds ik Instagram ontdekt heb, verwaarloos ik Facebook. Mijn profiel op Instagram staat, net als mijn blog, openbaar. Ik denk bij elke foto die ik van de kindjes deel goed na.

♥ Filmpjes kijken via Netflix of Youtube Olivia keek altijd Nijntje via YouTube, maar nu we Netflix hebben …

♥ Spelletjes of filmpjes kijken Nijntje, Kikker, Mickey Mouse Club, en dan het liefst bij papa en mama in bed in het weekend.

♥ Zappelin app of kindermodus Bij Netflix kun je verschillende profielen instellen en zitten er onder de gebruiker ‘Kids’ dus alleen maar kinderfilmpjes, ideaal!

Blogjes lezen of nieuwssites lezen Sinds ik moeder ben volg ik het nieuws nog amper. Geen bewuste keuze, het is gewoon zo gegroeid. Ik lees nieuws via Twitter en check ongeveer 1x per dag Nu.nl. Vroeger ontbeet ik altijd met het Ontbijtnieuws, maar dat is sinds Olivia net zo vroeg als ik op staat voorbij. Kinderen moeten niet aan zulke beelden blootgesteld worden vind ik.

Smartphone of laptop Mijn laptop staat uit als de kindjes wakker zijn en hoewel mijn smartphone vaak ‘gewoon’ op tafel ligt, check ik hem wel meermaals per dag.

♥ Forum of Facebook groep Eerlijk gezegd geen van de twee, maar omdat ik nog wel eens op Facebook kom en nooit op forums, kies ik die.

Whatsapp of Facebook messenger Onmisbaar als je het mij vraagt, mensen zijn zo dichtbij door dat groene appje op mijn telefoon. Er zijn vriendinnen die ik amper zie, maar dagelijks spreek via Whatsapp, ik zou niet zonder kunnen, heerlijk!

Skypen of bellen Af en toe met beeld naar de oma’s en opa bellen is erg gezellig met de kindjes.

2 Antwoorden

  1. Tamara

    Wat een leuke tag! En heeeeeel lang! Haha! Wij hebben er nu 2 keer voor gekozen het geslacht wel te weten maar geheim te houden! Is ook erg leuk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.