Kolven en de fles

geplaatst in: Gezondheid, Werkende moeder | 3

Het zal geen van jullie verrassen dat Quinn net als Olivia borstvoeding krijgt. Voor Olivia heb ik tot ze bijna 1 was gekolfd op mijn werk, bij Quinn hoop ik dat net zo lang vol te houden.

Kolfrecht en een eigen plekje

Op mijn werk wisten ze ditmaal al tijdens mijn zwangerschap dat ik wilde gaan kolven na mijn verlof, dus op mijn eerste werkdag was mijn plekje al (bijna) geregeld. Ik kolf in het voorraadhok achter het keukentje. Helemaal prima! Er staat een stoel, er zit een raampje en ik kan daarna gemakkelijk alles omspoelen in de keuken en mijn koeltasje met melk in de koelkast zetten. Op mijn vorige werk had ik de eerste periode een vrije kamer, maar heb ik daarna een maand of 3 gekolfd op het invalidentoilet. Niet helemaal ideaal, maar ach: de melk stroomde en de deur kon op slot, er zijn ergere dingen.

Je hebt in Nederland kolfrecht tot je kindje 9 maanden oud is. Dit kolfrecht houdt in dat je een kwart van je werktijd aan kolven of live-voeden mag besteden. Gelukkig heb ik geen 2 van de 8 werkuren nodig en red ik het met een uurtje per dag. Als Quinn straks 7 of 8 maanden is hoop ik de overgang naar 1x kolven per dag te kunnen maken, net als bij Olivia toentertijd. En als mijn kolfrecht verdwijnt als ze 9 maanden is, zal ik tot ze een jaar is (mijn ‘borstvoedingsdoel’ voor nu) mijn pauze besteden aan kolven. Het is immers toch een soort van ontspanning: geoorloofd aan je kleintje denken terwijl je wat leest of blogt.

Lees ook:  Vocht vasthouden tijdens zwangerschap
Gedoe? Valt mee!

Kolven leek me ontzettend gênant en bovendien heel veel gedoe ruim 2,5 jaar geleden. Sterker nog: ik wist zeker dat ik borstvoeding wilde gaan geven toen ik zwanger was van Olivia, maar dan tot een week of 6. Daarna zou ik de borstvoeding afbouwen en flesvoeding opbouwen, zodat dochterlief tegen de tijd dat ik weer zou gaan werken helemaal over zou zijn op kunstvoeding. Tot ik daadwerkelijk borstvoeding gaf, dat liep als een trein en ik er onwijs van genoot. Olivia was een week of drie, vier, toen ik met mijn overbuurvrouw over kolven sprak. Haar zoontje was inmiddels een halfjaar en zij kolfde nog op haar werk. Drie dagen per week, twee keer per dag. De overige voedingsmomenten genoot ze nog steeds van de borstvoeding. Dat wilde ik ook!

Na een online zoektocht besloot ik de Medela Freestyle te kopen. Een krachtige elektrische kolf, die beide borsten tegelijk ‘melkt’. Een hele investering, maar hij is het dubbel en dwars waard. Ik heb voor Olivia 7 maanden lang twee keer per dag gekolfd en daarna nog een maand of 2 één keer per dag. Zonder problemen, binnen een halfuur per kolfsessie had ik ruim voldoende melk. Het enige gedoe aan kolven vond (en vind) ik het afwassen van de onderdelen, hoewel ik hier inmiddels wel makkelijker in ben geworden: na de eerste sessie spoel ik het alleen maar na en omdat ik twee dagen achter elkaar werk, steriliseer ik de boel alleen na de tweede dag.

Gelukkig geen flesweigeraar

Gelukkig is Quinn geen flesweigeraar, zoals Olivia was. Toen had ik in no-time een volle vriezer, omdat ik veel meer kolfde dan zij dronk op een dag. Quinn drinkt op het kinderdagverblijf maar twee keer. Dat is voor haar leeftijd op een hele dag niet zo veel, maar blijkbaar is mijn melk voedzaam genoeg, want ze is de hele dag tevreden. Thuis drinkt ze gedurende de dag trouwens ook maar maximaal drie keer, dus het komt aardig overeen.

Lees ook:  Quality time met Madaga

Ik geef momenteel 350 ml per dag mee naar het kinderdagverblijf, waarvan Quinn 300/320 drinkt. Ik kolf in twee sessies 380/400ml per dag, met soms een uitschieter naar 450 of een dipje van 320/350. Gemiddeld genomen kolf ik per week 100 ml meer dan Quinn momenteel drinkt. De diepvries stroomt dus langzaam vol voor momenten waarop ik zelf geen voeding kan geven. Ik ben echt zo blij dat de borstvoeding in combinatie met kolven weer zo lekker loopt!

3 Antwoorden

  1. Nienke

    Als ik het goed heb begrepen, is het kolfrecht afgelopen jaar gewijzigd van negen maanden naar onbeperkt. Een mooie verbetering toch?!

    • Gwen

      Oh wauw, wat fijn! Heb ik nog niets over gelezen of gehoord, maar ik hoop het echt, want zou dolgraag weer tot een jaar elke dag kdv-dag een flesje melk mee geven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.