Hoe was ons leven zonder kind(eren)

geplaatst in: Relatie | 3

Ik kan me eerlijk gezegd echt niet meer herinneren hoe ons leven was zonder Olivia en Quinn. Ik zou het ook niet willen. Kan niet meer zonder ze. Maar, stel dat ze er niet waren, gewoon hypothetisch, en verder alles was zoals het nu is. Joost en ik getrouwd waren, in dit huis woonden, allebei onze huidige baan zouden hebben enzovoorts. En dus geen kindjes. Wat dan?

Zeeën van tijd en bergen geld

Hoewel ik waarschijnlijk nog ‘gewoon’ fulltime zou werken, en Joost (net als nu) ook, zouden we denk ik meer vrije tijd hebben. Een heel weekend voor onszelf, na het werk met ons eten op de bank ploffen om er pas vanaf te komen als we zo moe zijn dat we naar bed gaan. Moe van het werken, van het bankhangen misschien wel. Gewoon moe. Maar ach, ik zou dan tussen 23 en 6.30 kunnen slapen. Aan één stuk. Elke nacht. Of langer zelfs, in het weekend.

Uitslapen, ook zoiets. De hele zondag op bed doorbrengen, nadat het zaterdag iets te laat is geworden. Of gewoon omdat het kan. Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik nooit heel goed ben geweest in de hele dag in bed blijven liggen, maar langer slapen en verder dutten tot een uur of half 12 … Lijkt me heerlijk, dat is echt een eeuwigheid geleden!

Mijnlevenalsmama | Zo jong!
2005 | Gek doen in de sneeuw op zondagmiddag – kan nog steeds natuurlijk, maar toch: dat is anders 😉
Mijnlevenalsmama | Twister
Ook 2005 | Jong en onbevangen

We hebben samen besloten dat ik minder zou gaan werken om thuis te kunnen zijn voor de kindjes, maar zo’n keuze heeft natuurlijk invloed op de maandelijkse inkomsten. Als Olivia en Quinn er niet waren en ik dus nog fulltime zou werken, zouden manlief en ik bergen geld te besteden hebben. We zouden elke week een avondje uit eten kunnen en dan nog steeds de spaarrekening kunnen spekken of vaker, duurdere, kleding kopen. Zou ik dat willen? Ik denk het niet, maar pas nu ik erover nadenk besef ik me dat de kindjes ons, mede door de kosten voor het kinderdagverblijf, meer dan 500,- euro in de maand kosten.

Lees ook:  DZP: fotoalbum Olivia
Minder intens en meer onrust

Met het moederschap kreeg ik rust in mijn billen. Ik hoef de deur niet meer uit om een fijne dag te hebben. Ben kleinere dingen veel meer gaan waarderen. Ik leef intenser, bewuster.

Wat deed ik met al die vrije tijd? Televisie kijken? Lezen? Geld uitgeven aan nutteloze dingen? Waar had ik het zo druk mee? En tegelijkertijd: waar heb ik het nu zo druk mee? Met de kindjes. Maar dat doe ik graag, daar haal ik energie uit (meestal), daar leef ik voor, daar geniet ik van. En die tijd voor mezelf? Die is er heus nog wel. Ergens. Tussen het verschonen, de gebroken nachten, bergen kruimels en wasgoed, uitgebreide janksessies en het zorgen door. Gelukkig.

 

3 Antwoorden

 1. Tamara

  Ahhh heel herkenbaar. Ik denk er ook wel eens over na hoe mijn leven was geweest als ik nu geen kinderen had gehad. Waarschijnlijk zat ik dan nog op school of was ik net klaar ofzo. Haha

 2. Tessa

  Lees graag je blog Gwen :). Vooral ook omdat ik je nog ken van ‘vroeger’. Ik heb nog geen kinderen en ben er ook nog niet aan toe. Mijn tijd bestaat tijdens vrije uren in het weekend uitslapen, afspreken met vriendinnen, uitgaan etc. Maar merk wel dat ook wij meer toe leven naar een leven met kinderen. We worden beide dit jaar 30 en denk dat het nog een paar jaar duurt. Vind trouwens de namen van jullie dochters erg mooi!

  • Gwen

   Wat leuk dat je nog steeds meeleest! Geniet vooral nog van de dingen die jullie nu graag doen, want echt: daarna is die tijd voorbij. Bijkomend voordeel is wel dat je die tijd ‘voor kinderen’ niet meer zo goed herinnert als ze eenmaal zijn en daardoor ook niet mist ofzo. Ik niet althans. En dankje voor het namencompliment, wij zijn er ook nog steeds heel blij mee!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.