Ultieme tips voor een opgeruimd huis

geplaatst in: Huishouden | 18

Ons huis is altijd onwijs opgeruimd. Echt. En nog vind ik het soms een zooitje, maar dat terzijde. Mensen die hier komen hebben altijd het idee dat ik nét de boel aan kant heb, maar zo is het altijd. De grootste troep in de woonkamer is een stapeltje met spullen dat naar boven moet op de eettafel, een aanrecht vol vieze vaat omdat de vaatwasser draait of een beetje speelgoed op de grond. En boven beperkt het zicht tot een stapel wasgoed die in de wasmachine moet of een wasmand vol opgevouwen kleding die ik nog in de kasten moet leggen.

Een tas met boodschappen staat nooit lang onopgeruimd op het aanrecht, schoenen zetten we in de gang, jassen aan de kapstok, vieze vaat op het aanrecht en andere rommeltjes, die worden ‘gewoon’ opgeruimd. Zo gaat het al jaren, al voor Olivia geboren werd. Zoals ik in de Tag: Domestic goddess al schreef: Joost en ik houden van opgeruimd. Vandaag deel ik mijn geheim voor een opgeruimd huis, want hoewel alles hier vanzelf gaat, denk ik dat je het jezelf best aan kunt leren. 8 tips voor een opgeruimd huis, lees mee!

1. Geef alles een vaste plek.

Al zolang als ik me kan herinneren hebben spullen in mijn kamer een vaste plek. Vroeger al, toen ik nog thuis woonde. Ik had schriften in het middelstje laatje van mijn bureau liggen, pennen in de pennenbak op mij bureau, mijn ondergoed rechtsonder de kledingkast en ga zo maar door. In mijn studentenkamer was dat precies zo en toen Joost en ik zijn gaan samenwonen kreeg alles direct een vaste plek. Een schaar in de keukenla, plakband in een ander laatje, broodbeleg in het bovenste keukenkastje, de afstandsbedieningen in de lade van het televisiemeubel, koffiekopjes in één deel van de kast, glazen in een ander deel en ga zo maar door. In het begin vroeg Joost nog wel eens aan mij wat waar lag, omdat ik alles ingeruimd had, maar dat is logisch. Het mooie is dat we inmiddels in ons derde huis wonen en nog steeds alles dezelfde vaste plek heeft.

Het voordeel van alles een vaste plek geven? Het geeft rust, je kunt sneller ‘de boel’ opruimen, omdat je met een afstandsbediening in je handen weer waar je hem moet neerleggen. Datzelfde geldt voor je loonstrook of een nieuwe tube tandpasta om maar iets te noemen. Het brengt structuur, zeker als je met meerdere mensen woont. Ook Olivia weet waar dingen horen, dus als ze opruimt, legt ze het altijd op de goede plek. Onwijs handig, we zijn dus eigenlijk nooit iets kwijt!

2. Gebruik mandjes in lades en kasten

Niet alles los in een lade gooien of meerdere flessen shampoo en dergelijke bij elkaar in een mandje zetten geeft direct een heel opgeruimde blik. Wij hebben bijvoorbeeld nogal wat telefoon/e-reader/camera/tablet laders en die bewaren we in de lade van het televisiemeubel. In een mandje. Daarnaast passen dan met gemak grotere dingen, netjes op een stapeltje.

Lees ook:  Onze ontbijtgewoonten

Wij hebben dus geen rommellaatje, hooguit een rommelmandje. En met rommel bedoel ik dat we één mandje in de vitrinekast hebben staan waar diverse dingen in zitten. Plakband, vlooienspul voor de katten, stickertjes om op de melk of groentenhapjes voor Quinn te plakken, dat soort dingen. Mandjes kosten bij de Action of Xenos maximaal een euro per stuk en zijn er in veel verschillende maten, een aanrader! Je hoeft trouwens niet perse allemaal mandjes aan te gaan schaffen, kleine veranderingen zoals al je bakvormpjes in een beslagkom in de kast bewaren of gebaksvorkjes in een leeg koffiekopje in de kast zetten, ruimt al op.

Mijnlevenalsmama | Kasten organiseren
Een blik in onze badkamerkast. Bovenin alle medicijnen in een bus, daaronder al mijn verschillende tubes crème bij elkaar in een bakje, net als Joost zijn scheerspullen in dat witte mandje eronder. En de spullen die we niet dagelijks gebruiken of op voorraad hebben staan? In een mandje. Net als mij nagellak: dat zit in dat gekleurde koffertje achter het witte mandje. En ja, zo opgeruimd is die kast dus altijd.
3. Zorg voor een leeg aanrecht, dat oogt meteen schoon.

Zelfs toen wij nog geen vaatwasser hadden, stapelden we de vuile vaat netjes op of zetten het in de gootsteen. Inmiddels is de vaatwasser een van onze grootste huishoudelijke vrienden, en ruimen we hem uit en weer in zodra het programma afgelopen is. Maar, de borden op elkaar stapelen, kopjes per twee op elkaar zetten en het bestek op borden leggen of in een glas zetten, oogt al veel opgeruimder dan een aanrecht vol met vuile vaat. De enige valkuil is dat het minder lijkt dan het is en je de afwas langer uitstelt, maar het oog wil ook wat én je houdt meer werkruimte op je aanrecht over.

4. Ruim de keuken op terwijl je eten aan het maken bent.

Op dit punt heeft Joost nog wat te leren, maar voor mij geldt: ruim op wat je niet meer gebruikt. Na het eten de keuken opruimen is zo veel minder werk en omdat het overzichtelijk is en alleen de ‘laatste spulletjes’ nog afgewassen, ingeruimd of opgeruimd hoeven te worden, zie je minder tegen het opruimen van de keuken op.

Het gaat verder dan het avondeten. Ontbijt maken wij bijvoorbeeld altijd in de keuken en eten de yoghurt/havermout/boterham of iets anders daarna aan tafel. Brood, beleg, yoghurt en koffiepads zijn dan alweer opgeruimd en na het eten hoeven alleen de bakjes en/of bordjes nog in de vaatwasser.

5. Houd je in met prulletjes, wissel leuke dingen eventueel af

Dit is een punt waarop ik nog een slag kan slaan. Te vaak laat ik me in de winkel ‘omkopen’ een leuke kaarshouder, vaas of anders mee te nemen, maar daar staat wel tegenover da tik ook regelmatig iets weg doe of op Marktplaats zet. Eigenlijk is het hier dus geen kwestie van een te vol huis, maar verspilling van geld. Ik doe het immers weer weg uiteindelijk.

Als je net als ik gek bent op nieuwe prullaria, wissel het dan af. Bijvoorbeeld witte kaarshouders in het voorjaar en goudkleurig in de winter. Ook meerdere dingen bij elkaar, in plaats van apart, zetten werkt goed. Ik houd van kaarsjes bijvoorbeeld, maar ik zet ze bij elkaar op een plateau in plaats van overal losse waxinelichtjeshouders. Staat veel opgeruimder!

Lees ook:  Yoghurt eten
6. Trek de woonkamer meermaals per dag ‘glad’

Het klinkt eigenlijk te simpel voor woorden en met kinderen kun je denken dat het echt onzin is, omdat ze toch weer verder spelen met iets anders, maar ik trek meermaals per dag de kamer even ‘rechts’. De kussentjes op de bank opschudden, stoelen aan de eettafel aanschuiven, lege glazen op het aanrecht (als ze daar niet al staan), speelgoed bij elkaar schuiven in een hoekje of terug in de speelgoedkist. Dat soort dingen. Ook hebben we Olivia aangeleerd om bijvoorbeeld de Duplo op te ruimen voor ze wil gaan kleuren. Dat doet ze. Voor nu. Speelgoed dat niet door de hele kamer ligt, maar alleen in één hoekje, een bank met opgeschudde kussens, geen rondzwervende glazen en bakjes, het maakt je huis meteen opgeruimd.

Mijnlevenalsmama | Opgeruimd huis
Speelgoed van de vloer, geen vieze vaat meer op tafel, stoelen aangeschoven, poppenbuggy aan de kant tijdens het middagdutje. Verklaar me maar voor gek, maar ik vind dit al een zooitje, terwijl het eigenlijk ontzettend opgeruimd is. Midden op de dag.
7. Speelgoed, sjaals, kinderschoenen, tekenspullen, doe het in kisten en manden

Een leuke houten kist met Duplo of een juten zakje met Playmobil staat niet alleen mooier in je interieur dan die kleurrijke ‘bende’, het is ook nog eens onwijs handig. Zo heeft onze Duplo-kist zelfs wieltjes en rijden we hem zo onder de trap. In het speelhoekje van dochterlief. ’s Avonds is het huis voor ons. De kleurspullen zitten in een rolkarretje, los speelgoed in de speelgoedkist, het Playmobil-huis is aan de kant geschoven en alle onderdelen van het speelgoedkeukentje zitten in de mandjes die ik hierbij heb gekocht. Opgeruimd staat netjes.

8. Doe. Het. Meteen.

Mijn opruimcode, de ultieme opruimtip: doe het meteen. Een fenomeen dat alom bekend is onder ‘Clean-as-you-go’. Het werkt als een tierelier, maak het tot een gewoonte. Echt, ik weet niet beter.

Klaar met eten? Ruim de borden op, spoel ze eventueel meteen even af, zet ze in de vaatwasser. Uit bed en onder de douche? Maak het bed meteen op. Een volle wasmand, maar een wasmachine die nog draait? Sorteer alvast een volgende was en leg deze meteen klaar bij de wasmachine. Schoenen midden in de kamer? Zodra je erlangs loopt zet je ze bij de deur. Net als spulletjes die naar boven moeten: leg ze klaar op de eettafel of in een hoekje op de trap en neem ze mee naar boven zodra je toch al de trap op loopt om die was te verwisselen. Echt, het lijkt veel werk, maar aan het eind van de dag scheelt het een heleboel opruimen. En als je een gewoonte is zoals bij ons, ‘voelt’ het gedurende de dag niet eens als opruimen. Succes!

18 Antwoorden

 1. Joyce

  Ohh ik zou willen dat ik wat van jouw opruimgenen had. Terwijl ik weet dat ik zoveel rustiger in mijn hoofd ben ala het opgeruimd is. Ik heb gewoon teveel spullen. Daar moeten we eerst eens vanaf zien te komen. Dat scheelt al een stuk!

  • Gwen

   Ja, spullen weg doen scheelt echt idd. Ik gooi van alles weg of verkoop via MP wat ik al een halfjaar niet gebruik ofzo. Kinderspeelgoed wissel ik af en alles dat incompleet of kapot is gaat zonder pardon weg. Kleding die ik al lang niet meer draag ook trouwens, in de kledingcontainer.

 2. Henny

  Handige tips, ik ben er niet zo goed in. Een aantal gewoonten heb ik wel zoals het aanrecht opruimen tijdens het koken. Ik kan slecht tegen een vol aanrecht als ik aan het koken ben. Verder vind ik de kleurrijke bakjes van de ikea erg handig voor de kleine prulletjes. Ik vind de laatste tip wel een hele goede, dat moet voor mij ook een nieuwe gewoonte worden.

 3. Evelien

  Ja hier ben ik nu écht iets mee haha!
  Mijn man en ik staan altijd versteld van hoeveel rommel er “verschijnt” op een dag. Hoog tijd om wat meer routine te kweken hier!

 4. Monique

  Goede tips! Ik ben niet super slordig en vind het heerlijk een opgeruimd huis te hebben, maar het ‘sluipt’ er toch weleens in. Dan ligt er al wat op tafel en leg je er toch makkelijk wat bij. En voor je het weet ligt er van alles dat er niet thuishoort. Ik krijg spontaan zin in opruimen na je artikel. Ga m’n best doen! 😉

  • Gwen

   En en en, hele huis aan kant gemaakt? Het een gewoonte maken is echt de oplossing. Ik merk al niet eens meer dat ik opruim haha, beetje neurotisch, maar ook fijn!

 5. Nicoleqi

  Bij ons groeit de rommel gewoon. En dan bedoel ik letterlijk. Heb echt het idee dat het gewoon opeens tevoorschijn komt.
  Dan is het heel netjes en de dag erop mijn god…
  Dat “doe het meteen” is wel een ding ja!

  • Gwen

   Doe het meteen werkt echt heel goed! Ik merk al niet eens meer dat ik het doe, weet niet beter. En rommel groeit idd snel als het er eenmaal is, dat herken ik hier ook wel. Maar uiteindelijk is het vooral ‘ieder zn ding’, ik zou gek worden van spulletjes op tafel en kan dan niet rustig op de bank zitten, maar dat is ook wel weer het andere uiterste van rommel in huis haha.

 6. Nannie

  Goed lijstje zeg! Het meeste heb ik mezelf gelukkig al aangeleerd, maar op een aantal vlakken mag er ook nog wel wat. Vooral knutselrommeltjes vermenigvuldigen zich hier ongemerkt.

 7. Bianca

  Goede tips! Ik krijg gelijk zin in opruimen.. Ik hou heel erg van een opgeruimd huis, maar eerlijk gezegd is dat het bij ons echt nooit. We hebben geen talent voor opruimen, of juist wel voor rommel maken, ik weet het niet.. Ik denk dat het gewoon niet bovenaan het prio-lijstje staat ofzo, terwijl ik het echt heerlijk vind als het wel zo is. Maar goed, ik ga morgen (mijn vrije dag) hier gelijk mee aan de slag! Terwijl ik ondertussen achter dochterlief aan kruip… 😉

  • Gwen

   Ben benieuwd of je de boel lekker opgeruimd hebt gister 🙂 En tja, met kindjes is het sowieso altijd sneller weer een rommeltje dan je wilt haha. Herkenbaar, ook hier.

   • Bianca

    Nou, opgeruimd heb ik niet. Maar wel meteen het aanrecht schoon gemaakt, gelijk de vaatwasser leeg en weer ingeruimd en gelijk de schone was gevouwen en in de kast gedaan. Toch goed bezig geweest al zeg ik het zelf. 🙂

 8. janske

  wij hebben veel van die Ikea “stoffen vakjes” die je in lades van kasten en lades kunt leggen, super handig…ik heb hier ook regelmatig even een dolle 5 minuten wanneer ik in 5 minuten de hele woonkamer als een wervelwind juist opruim..en dan pas heb ik rust…in mijn hoofd..haha

 9. Kirsten

  Ik krijg meteen zin om op te ruimen door jouw stukje Inderdaad, het meteen opruimen is een kleine moeite en zorgt ervoor dat je aan het einde vd dag niet tegen een hele berg troep aan zit te kijken! Alleen ben ik soms te lui

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.