Onze treuzelkoningin

geplaatst in: Opvoeding | 10

Olivia is ontzettend leuk als peuter. Met een paar minder leuke kanten. Het uitdagen, de grenzen op zoeken, het echte opvoeden is begonnen. Hier zal ik binnenkort eens een apart blogje over schrijven. Vandaag wil ik de meest gebruikte smoesjes van dochterlief met jullie delen. Ze is een treuzelkoningin, die oudste dochter van ons. Vooral als ze naar bed moet. En het mooie is, ik herken zoveel van mezelf in haar. Van toen ik nog klein was. En dit is nog maar het begin, ik houd mijn hart vast voor wat nog komen gaat. Hoe leuk het ook is!

 • Nog één keer. Laatste! Allerlaatste. Laatste keer. Nog ene laatste keer? 

Dit horen we meer dan eens op een dag. Bij een koekje, een kusje, haar omhoog in de lucht gooien, Hop Paardje Hop, noem maar op. Op zich prima en we doen dingen vaak tig keer met liefde, behalve als je iets aankondigt als laatste keer omdat erna geslapen moet worden of we weg gaan.

 • Nee! Zelf doen! 

Tja, ze is nu eenmaal een peuter, maar het ‘zelf doen’ speelt vooral op als wij iets gedaan willen hebben. Bijvoorbeeld naar boven voor haar middagdutje, waarbij ze dan opeens heel graag de tafel eerst af wil ruimen. Gelukkig werkt het vaak om het samen te doen.

 • Samen liedje zingen? 

Als ze al helemaal ingestopt in bed ligt en we al een verhaaltje gelezen hebben en geknuffeld, dan wil ze nog een liedje zingen. Er was een tijd dat ik standaard liedjes zong met Olivia voor het slapen, maar dat wil ze nu niet meer. Tenzij ze dus geen zin heeft om al te slapen.

 • Slokje water? 

De bovenstaande situatie, maar dan nog een laatste slokje water, nadat ze al wat bij mij gedronken heeft én een slokje water op heeft. Dus.

Lees ook:  Tag: Loedermoeder
Mijnlevenalsmama | Treuzelkoningin
Ze mag dan een treuzel zijn soms, maar ze is wel ontzettend leuk!
 • Even knuffeltjes ook een kusje geven.

Olivia heeft vijf knuffels en een pop in bed liggen, die moeten allemaal een kusje en een ‘Weltrusten’ van ons krijgen. En niet één kusje hoor, nee soms ziet ze niet dat we Dikkie Dik een kusje gegeven hebben (wat wel het geval is!) en dan moet het rondje nog een keer.

 • Andere schoenen/jas/broek/shirt/vulmaarin

Dochterlief kiest vaak haar eigen kleding uit, maar ja, ze is een vrouw. Soms wil je dan halverwege de dag iets anders aan. Of moet de pop jouw legging aan, gebeurt heel vaak hier. Eigenlijk altijd precies als het tijd is voor een dutje of we even gaan wandelen ofzo. Olivia pakt ook altijd haar eigen schoenen uit de gang … Heeft ze net haar ene bruine laarsje aan, dan moeten het toch haar grijze sneakers worden. Of haar rode kaplaarzen, dat kan ook.

 • Ik wil die. Nee toch niet, die! Of wel?

Het klinkt als een vraag, maar dat is het niet. Het is tijdrekken, ons vragend aan kijken, twijfelen en vervolgens boos worden en “Nee!” roepen als wij die tweede keuze aandragen. Bij voorkeur met het aantrekken van haar pyjama ’s avonds of wanneer ze een schone luier pakt. En dan dus liever een andere (precies dezelfde) luier wil.

 • De pop moet spontaan andere kleren aan (en die wil ze dus perse zelf pakken).

Helemaal niet erg, dat verwisselen van de kleding van de pop, maar wel als we de deur uit moeten. De pop slaapt naast Olivia in bed en mag dan geen kleren aan of luier om. Hooguit een slaapzak aan, want als ze wel kleren draagt, is dochterlief als ze moet slapen eerst nog een halfuur bezig met de luier drie keer opnieuw aan doen. Ofzoiets.

 • Haar (altijd opgeruimde) slaapkamer moet nog even opgeruimd worden.

Boekjes worden uit de kast gehaald, bekeken en weer teruggelegd, kleding die nog een dag aan kan, wordt over de stoel gehangen of opgevouwen in de kast gelegd en haar haarbanden worden nog even gepast …

 • Ze wil op het potje of de toilet zitten en houdt het daar heel lang vol.

Uiteindelijk is dit goed, want ik wil niets liever dan dat ze zindelijk wordt, maar het is opvallend dat dit altijd moet gebeuren als ze haar pyjama al aan heeft of het voor het badje al gedaan heeft en er afgedroogd en wel weer voor de gein op wil zitten.

Lees ook:  Genante momenten met je peuter

Ach, we nemen er de tijd voor, al dat leuke en lieve getreuzel, soms. Als het uitkomt. De rest van de keren moet Olivia het doen met strenge ouders, ouders die haar duidelijk vertellen dat dit nu niet kan of die besluiten te helpen met het aankleden. Het is niet anders, we moeten allemaal wel eens iets doen waar we niet perse zin in hebben.

10 Antwoorden

 1. Mama's Jungle

  Ghehe wat een schattige dingetjes allemaal om te lezen. En een paar herkenbare. Dan zijn ze ineens minder schattig :p

  • Gwen

   Ja he 😉 Opzich is altijd wel schattig, achteraf. Maar op dat moment kan ik d’r soms wel achter het behang plakken haha.

 2. Miranda

  Haha wat schattig:) en zo herkenbaar van mezelf van vroeger, dat beloofd nog wat…
  Wat een leuke foto van jullie samen!:)

 3. Sylvie

  Wat schattig! Ik was vroeger ook zo, vlak voor m’n moeder op pad wou gaan nog even de speelgoedbakken omkiepen. Ben benieuwd wat Ivar daarin van mij heeft overgenomen 🙂

 4. Tamara

  Hahaha ahhh schattig! En veel dingen heel hrkenbaar. Maxim is ook zo’n treuzel, die kan best opschieten, maar zodra hij merkt dat we haast hebben gaat alles een versnelling ( of 3) lager… Haha

  • Gwen

   Ze hebben er een sensor voor he. Treuzelen als het niet uitkomt. Zucht, geduld is een schone zaak. Oooooooit gaat het over 😉

 5. marijana

  Heel herkenbaar! Ook bij jongens dus!
  Wordt alleen maar erger als ze kleuter zijn 😉 haha…
  want dan worden ze verbaal sterker en krijg je meer discussies. Erg leuk, lief en grappig maar soms ook heeeeel vermoeiend! Zeker als hoogzwangere moeder. Alsof hij het aanvoelt. Nu 37wkn. Laat die 2de boef maar komen 😉 Ik ben er klaar mee/voor!

  • Gwen

   Ik had zwanger zooooo weinig geduld ook haha. Trouwens niet meer teruggekomen, met een tweede is geduld sneller op ofzo. Arme Quinn 😉 Hoop dat de baby zich snel aandient! Alvast een voorspoedige bevalling en fijne kraamtijd gewenst meis!

 6. Monique

  Oei als ik dit zo lees staat me nog wat te wachten 😉 Lise treuzelt tot nu toe alleen als ze haar jas aan moet. Dan rent ze opeens van me weg en kan ik erachteraan, haha.

 7. Vlijtig Liesje

  Dat lijkt me best lastig zo’n treuzelaar! Dan zou ik denk al heel vroeg beginnen met aankondigen dat ik weg moest, zodat de treuzelaar tegen die tijd uitgetreuzeld is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.