Opgeruimd huis met kinderen: dé tips

geplaatst in: Huishouden | 8

Kort geleden deelde ik tips voor een opgeruimd huis. Dit artikel werd ontzettend leuk ontvangen en ik heb zelfs al foto’s op social media voorbij zien komen van mensen die mijn tips gebruikt hebben om hun huis op te ruimen. Vind ik erg leuk!

Ik kreeg ook reacties van mensen die niet begrepen hoe het zo opgeruimd kon zijn met kinderen, dat hun kinderen er in no-time een puinhoop van maken en zelfs de opmerking dat ik me met leuke dingen bezig moet houden in plaats van opruimen. Dat laatste doe ik absoluut! Zoals in mijn artikel ook al naar voren kwam, doe ik er niets speciaals voor. Het is hier gewoon altijd opgeruimd omdat ik dingen direct doe (en vervolgens weer met de kids ga spelen of op de bank plof). Wij zijn gezegend met een peuter die ook van orde houdt, maar toch denk ik dat je op vrij gemakkelijke wijze je huis opgeruimd kunt maken. En houden. Ook met kindjes. Vandaag deel ik mijn 5 tips voor een opgeruimd huis met kinderen, lees je mee?

1. Maak gebruik van speelgoedkisten en -manden

Het klinkt té voor de hand liggend, maar maakt echt een wereld van verschil. Succes gegarandeerd! Hier zit eigenlijk alles in ‘iets’. In de woonkamer zit de Duplo in een houten kist, alle accessoires van het keukentje in mandjes en in de keukenkastjes, babyspeelgoed in de boxlade, boekjes op een wandplankje, poppenkleertjes in een tas, andere poppenaccessoires onderin de poppenbuggy en het andere losse speelgoed zit in een opbergkist. En het staat ook nog eens allemaal bij elkaar, in een hoek naast de bank, onder de trap.

Maar het gaat verder dan de woonkamer: kinderschoentjes (en zonnebrillen, speenkoorden en zonnehoedjes) zitten in een mand in de gang, sokjes zitten in een mandje in de kast, haarelastiekjes in een houten bakje op de plank, smeersels in een bakje op de plank in Olivia’s kamer, verzorgingsproducten van Quinn in een mandje op de commode, Little People in Olivia’s kamer in een houten kist, ondergoed in een mandje in de kast, boekjes in de boekenkast op dochterliefs kamer en de accessoires van de Playmobil in een mandje. In de kast. Nu ik het zo opsom klinkt het best neurotisch en overdreven, maar dingen van hetzelfde soort verzamelen in manden, bakken en kisten oogt niet alleen opgeruimder, het zorgt er ook voor dat je minder snel dingen kwijtraakt en weet waar je naar een bepaald soort ding moet zoeken.

Lees ook:  Nostalgie
2. Gooi weg wat kapot of incompleet is

Incomplete puzzels, plastic speeltjes waar de stickers van los laten, autootjes met een afgebroken deur, van die ‘rare’ blokjes/stukjes die soms tussen de Duplozitten, kartonnen doosjes waarmee gespeeld wordt in het keukentje, maar waarvan één zijde een keer te hardhandig opengetrokken is, een boekje waarvan meerdere bladzijden gescheurd zijn, gooi het weg. Ik doe eens in de maand een rondje en het levert altijd iets op dat weggegooid kan worden. Natuurlijk, boekjes en puzzels kun je plakken met plakband, maar als je een dochter hebt die dat weer los peutert heeft dat geen zin. Been there, done that.

Mijnlevenalsmama | Opgeruimd speelgoed

3. Ruim tussendoor op waar niet meer mee gespeeld wordt

Het lijkt misschien onzin, maar geeft direct een opgeruimd beeld, een rustigere woonkamer bijvoorbeeld. En dan bedoel ik niet dat je de hele dag achter je kindje aan moet lopen om alles van de vloer te pakken, maar dat je (samen) de klei weer in het bakje doet als er inmiddels druk met het keukentje gespeeld wordt en je direct na het kleuren de stiften weer opruimt. Voorheen hanteerde ik mijn eigen regel ‘Alles voor een dutje van de vloer. ‘, inmiddels doe ik het zo’n vier keer per dag. Quinns rammelaars weer bij elkaar op het speelkleed leggen, de puzzelstukjes van Olivia van de bank en tafel in het koffertje en de poppenkleren onderin de buggy. Zo gepiept! En ja, een halfuur later komen de poppenkleren weer tevoorschijn, maar de puzzel blijft in het koffertje, dus je boekt echt winst!

4. Geef alles een vaste plek

Wij hebben een peuter die mijn opruimskills geerfd heeft, maar alles een vaste plek geven draagt hier zeker aan bij. Als Olivia wil kleuren, weet ze waar de stiften liggen, boekjes pakt ze van het plankje, taartjes liggen in het oventje van haar keukentje, noem maar op. Als ik aankondig dat we even gaan opruimen stuit ik wel eens op weerstand, maar zodra ik zelf begin helpt ze me meestal en gaat alles weer op de vaste plek. Een groot voordeel vind ik dat je niet snel speelgoed kwijt bent en dat je je kindje dus gemakkelijker kunt laten opruimen, omdat het weet waar dingen horen of iets nieuws om te spelen te vinden is.

Lees ook:  Review: Mathijs Maaltijdbox
5 Wissel speelgoed af, niet alles hoeft grijpklaar in de huiskamer te liggen

Dit punt sluit een beetje aan bij bovenstaand punt: er hoeven geen zes rammelaars tegelijk op het speelkleed te liggen. Twee is genoeg. En pakt Olivia een paar weken geen stofzuiger of xylofoon? Dan gaan die naar boven, op haar slaapkamer of op zolder. Ik weet zeker dat anderen vinden dat wij weinig speelgoed hebben, mede omdat niet alles voor het grijpen ligt. Maar het werkt. Het is fijn om je kindje intensief met een paar dingen te zien spelen en na een tijdje iets ‘nieuws’ aan te kunnen bieden. Het kind houdt overzicht en jij hebt minder troep in je huiskamer. En ga dan niet alles naar de slaapkamer verhuizen, maar reserveer bijvoorbeeld een plank in de schuur of mand op zolder voor overig speelgoed, werkt perfect!

Natuurlijk is het vooral een kwestie van hoe je er zelf mee om wilt gaan. Als je je kindje veel verschillend speelgoed aan wilt kunnen bieden, heb je aan één speelgoedkist niet genoeg. En vind je overdag speelgoed op de vloer geen probleem, maar wil je het alleen ’s avonds aan kant hebben, dan zijn de stapelbare opbergkisten op wieltjes van Ikea misschien een goede optie? Een opgeruimd huis met kinderen kan gewoon, ons huis bewijst het. En als je wilt het jouwe straks ook met bovenstaande tips, succes!

8 Antwoorden

 1. Linda

  Ik heb ook wel eens de tip gekregen om speelgoedmanden/kisten te gebruiken die kinderen niet leeg kunnen kiepen. Dat beperkt de rommel ook. Ze moeten dan immers al het speelgoed er één voor één uithalen.

  • Gwen

   Wat een goeie! Nu ik erover nadenk is dat dus ook wat wij hebbrn, zelfs de Duplokist is niet om te gooien.

 2. marjon

  Ik ben het eens met je punten, hier in huis ongeveer hetzelfde. Kisten en bakken voor het speelgoed, alles een vaste plek. Van tijd tot tijd opruimen en stuk speelgoed weg doen.

 3. Vlijtig Liesje

  Die manden en een vaste plek waren ook mijn formule. De manden maken opruimen makkelijker, en de vaste plek zorgt voor orde.

 4. Renee

  Ideaal, deze tips. Volgend jaar is ons huis klaar en ik kijk er zo naar uit om een lekker opgeruimd huis te hebben. Ik hou niet van losse rommel en troepjes. De laatste tip is ook een goeie. Helemaal met ons kindje dat 6 dec jarig is. Die komt straks om in het speelgoed. Dan is het leuker om wat op te bergen, zodat je af en toe wat nieuws kunt pakken.

  • Gwen

   Ja doen hoor! Wat ook leuk is, is om bijv. veel Duplo te vragen. Of het jaar erop Playmobil ofzo. Little People is ook leuk vanaf een jaar. Zulk soort dingen, veel van hetzelfde, waarmee ze uren kunnen spelen en wat je makkelijk allemaal bij elkaar in een bak kunt gooien 😉

 5. Love zen mama

  Goede tips weer! Ik heb inderdaad ook een heleboel speelgoed naar boven gedaan. Anders pakt hij elke 5 minuten iets anders ☺️ Gaat prima zo en hij heeft echt niet het gevoel dat hij speelgoed mist. In ons nieuwe huis hebben we een grote trapkast. Hier wil ik dan een soort systeem inmaken voor al het speelgoed

  Top hoor die tips van jou!

  Liefs Kirsten

 6. janske

  wij hebben hier ook zo’n fijne mand van de Hema (wasmand) waar echt super veel in past. Alles gaat aan het eind van de dag op dezelfde plek dus dan is het snel netjes…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.