Babyspeelgoed, wat is leuk?

geplaatst in: Opvoeding | 7

Ik kan me, nu Quinn steeds groter en beweeglijker wordt als ze speelt, Olivia’s speelmomenten nog heel goed herinneren. Ik zie voor me hoe ze liggend op haar buik blokjes uit de blokkenkar haalde, bekeek en later over de vloer heen- en weer schoof. Hoe ze, toen ze zelf kon gaan zitten, bij de onderste trede van de trap zat en daar blokjes op zette, ze door het traphekje gooide. Hoe ze, eerder al, ramde op het activitybord dat op de babywalker zit en na haar eerste verjaardag steeds druk was met boekjes bij haar tafeltje en de kralenbaan. En nu zitten we er weer midden-in, zo leuk! Maar, wat is nu eigenlijk echt leuk speelgoed het eerste jaar? Wat hebben wij in huis en op welke leeftijd heb ik het Quinn aangeboden of ga ik het aanbieden straks?

Boxmobiel, knuffeldoekje en rammelaar

In de eerste twee maanden heeft een baby nog geen speelgoed nodig vind ik. Een boxmobiel is leuk en biedt vermaak als ze in de box liggen. Het is leuk om naar te kijken en het muziekje doet soms wonderen om je oververmoeide baby in slaap te krijgen. In de derde (of als ze snel zijn, tweede) maand kan een baby dingen grijpen. Bijvoorbeeld als je ze iets aan geeft, maar ook dingen die naast hen liggen.

Quinn was ontzettend snel met omrollen (ze was nog geen 3 maanden oud) en het pakken van speeltjes idem dito. Zij had veel uitdaging nodig. Gold trouwens ook voor Olivia, die door haar pavlikbandage voor de heupdysplasie alleen op haar rug lag en zich druk graag vermaakte met speeltjes. Rammelaars, een knisperboekje of een knuffeldoekje. In zet het doekje expres in enkelvoud, omdat ze hier nooit zo in trek zijn geweest. Althans: geen 4 verschillende doekjes. Eentje in bed, eentje in de box en eentje voor onderweg. Zoiets. Rammelaars met een ring die gemakkelijk vast te houden zijn met bijvoorbeeld ‘flaporen’ of andere stoffen elementen of labeltjes doen het altijd goed. Beide meiden zijn fan (geweest) van een Hello Kitty rammelaar met 3 plastic ringen en een eenvoudige stoffen koe met een dikke plastic ring. Beide zijn gemakkelijk te pakken, maken geluid als je ze beweegt en voelen lekker zacht.

Geluidjes en bijt-graag rammelspeelgoed

Onze ervaring is dat zodra er actief omgerold wordt, spelen op de buik favoriet is. En het leuke aan spelen op je buik is dat je op knopjes kunt gaan drukken. Hoewel ik geen fan ben van speelgoed met geluid, doen kleine geluidsdingen het vanaf de vierde of vijfde maand erg goed. Toen Quinn net 5 maanden was heb ik het activitybord van onze babywalker weer van zolder gehaald, sindsdien ramt ze graag op die knopjes. Hoewel de rammelaars, Sophie de Giraf, het knisperboekje en Olivia’s speelgoed het ook goed doet.

Lees ook:  Kinderlijke onschuld
Mijnlevenalsmama | Vijf maanden speelgoed
Vijf maanden: rammelaars en kleine muziekspeeltjes, leuk!
Meer uitdaging: blokkenkar, vormenstoof en kralenbaan

Op het moment dat ik dit blogje schrijf heb ik net de blokkenkar van zolder gehaald. Ik merkte eerder deze week dat Quinn zich op begon te drukken bij de poppenwagen van Olivia en aan de wieltjes zat te rommelen. Dit gedrag herkende ik direct van toen Olivia buikschuivend rond de blokkenkar speelde. Olivia zal toen een maand of 8, 9 geweest zijn en Quinn is nu pas 6 maanden, maar ieder kindje volgt zijn eigen tempo. Ik als moeder speel daar dus op in met het aanbieden van het speelgoed.

Mijnlevenalsmama | Speelgoed acht maanden
Hier was Olivia 8,5 maand en speelde het liefst zittend, bijvoorbeeld met deze ballen met bewegende Nijntjes erin. Zo geconcentreerd!

Ik denk dat de volgende stap, rond zeven of acht maanden, een paar kartonnen boekjes, een (stoffen) bal en de vormenstoof is. De vormenstoof is pas leuk zodra je kleintje kan zitten, omdat ze dan goed bovenop de deksel kunnen kijken en je samen de vormpjes door de juiste vorm kunt gaan steken. Stapelbekers, ook altijd goed! Kartonnen boekjes zijn er in heel veel verschillende soorten en maten, maar kleine vierkanten boekjes met losse woordjes en rustige plaatjes doen het naar mijn idee het beste de eerste anderhalf jaar. Als Quinn straks goed kan zitten pak ik naast de vormenstoof ook de kralenbaan weer van zolder denk ik. Maar ook de babywalker kan, afhankelijk van de ontwikkeling van je kindje qua willen optrekken, rond een maand of acht tevoorschijn gehaald worden.

Met deze leeftijd heb ik bij Olivia toentertijd de (meeste) rammelaars weer weggehaald trouwens. Het was duidelijk dat ze meer uitdaging wilde en met een rammelaar kun je ‘niks’. Datzelfde geldt voor de knisperboekjes en de knuffeldoekjes waren hier voor de meiden een halfjaar waren al verdwenen (behalve in bed tijdens het slapen natuurlijk!).

En dan is het (eindelijk) tijd voor Duplo!

Vanaf een maand of tien, elf, speelde Olivia vooral door rond te kruipen en alles even aan te raken. Ik vond dat best een ‘enge’ leeftijd, omdat ze overal gaan staan en vaak met één hand iets willen pakken. Je bent geneigd er elke keer bovenop te gaan zitten, om hard vallen te voorkomen. Toch hebben wij Olivia zo veel mogelijk zelf laten spelen. Zelf laten ontdekken.

Lees ook:  Knutselspullen

Duplo, ik kon niet wachten tot ze er oud genoeg voor was, heb er zelf zulke goede herinneringen aan. Geef niet direct een hele grote bak vol, maar begin met 10 steentjes. Stapelen, op elkaar drukken, het is al moeilijk genoeg voor je (bijna) dreumes en iets dat niet lukt levert een boel frustratie op. Houd het simpel. Wat ook een aanrader is rond een jaar is een xylofoontje. Enige nadeel hiervan vond ik dat de motoriek soms nog wat wild is en je dus in de buurt moet blijven als hiermee gespeeld wordt. Die ‘sla-stokjes’ ramt je kleintje zo in zijn of haar gezicht.

Mijnlevenalsmama | Spelen rond een jaar
Hier was Olivia net 1 geworden en speelde heerlijk met van alles in haar speelgoedhoekje. Zelf op- en af haar stoeltje klimmen was ook een van de favorieten.

Wat het hier al snel goed deed waren houten puzzels. En nog steeds! We begonnen met van die eenvoudige puzzels met 5 vormpjes en van die ‘handvatten’ aan de stukjes. Laatst zag ik onze Bumba-puzzel weer liggen op zolder en ik kan niet wachten tot Quinn ermee kan spelen. Hopelijk wordt ze net zo’n puzzelfan als haar grote zus.

Al met al heeft Olivia tot een jaar of anderhalf veel met ‘hetzelfde’ gespeeld: babywalker, blokkenkar, Duplo, een bal, xylofoontje, veel boekjes, grote kartonnen stapelbakken, een grote trein met dieren en muziekjes van Fisher Price, en de kralenbaan. Daarna kwam haar keukentje, kochten we een paar Zoef Zoef dieren (een variant van de Toet Toet auto’s), verdween de blokkenkar en loopwagen, kwamen er moeilijkere puzzels bij en werd Olivia beste vriendinnetjes met haar pop. Een hele nieuwe fase qua speelgoed dan de babyfase, maar minstens net zo leuk!

7 Responses

 1. Miranda

  Wat een fijn artikel, handig zodat ik een beetje weet wat te verwachten qua speelgoed;)
  Mooie foto’s, die van Olivia met de nijntjeballen is mijn favoriet, haha! Zie d’r geconcentreerd kijken 🙂

  • Gwen

   Ja die kon echt zo geconcentreerd met dingen spelen, Quinn ook trouwens. Vet lief om te zien!

 2. janske

  Lola is nu (13 mnd) ook helemaal van de boekjes, maar speelt overal mee…ze geeft zelfs haar knuffels al “drinken” uit haar beker/flesje of ze mogen haar speentje…dat is zooooooooo schattig om te zien!

 3. Sylvie

  Fijn om even te lezen! Ivar is nu 9 maanden en duidelijk toe aan iets nieuws. Ik denk dat ik een blokkenkar voor hem ga kopen nu ik jouw stukje heb gelezen!

  • Gwen

   Echt een aanrader die blokken. Nu hij weer beneden staat voor Quinn, speelt Olivia er zelfs weer mee.

 4. Benella

  Leuk om te lezen! Hier is zoon net 1 jaar geworden en zijn de kartonnen boekjes favoriet, hij “leest” ze zelf en kan hier best een tijdje zoet mee zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.