Tag: Kinderopvang

geplaatst in: Werkende moeder | 4

Op de blog van Manon en Bibian spotte ik even geleden de Kinderopvang Tag. Ik sloeg de vragen op in mijn concepten en vandaag beantwoord ik dus 18 vragen over de kinderopvang voor onze meisjes. Lees je mee?

1. Gaat je kindje naar een kinderdagverblijf, gastouder of nanny?

Olivia en Quinn gaan naar een kinderdagverblijf. Het is gevestigd op ongeveer 5 minuutjes fietsen vanaf ons huis. Er zijn er meer hier in de buurt, maar dit kinderdagverblijf bezochten Joost en ik toen ik nét zwanger was van Olivia en voelde direct goed.

2. Hoeveel dagen per week?

Omdat ik maar twee dagen per week werk, hebben we ook maar twee dagen per week opvang nodig. Ooit begonnen we met drie dagen voor Olivia trouwens en waren Joost en ik ieder een dagje thuis. Toen ik mijn huidige baan vond en minder kon gaan werken, werden de opvang dagen vanzelfsprekend ook minder.

3. Waarom heb je gekozen voor deze vorm van opvang?

Het gevoel bij een kinderdagverblijf klopte, we hebben een gastouder niet eens overwogen eerlijk gezegd. Het schoolse van een kinderdagverblijf sprak ons erg aan.

4. Hoe verliep de eerste keer bij de kinderdagverblijf?

Dit is inmiddels alweer 2,5 jaar geleden voor Olivia en ik heb dus echt geen idee meer. Wel weet ik dat ze vooral de eerste maanden vaak erg moe was na een dag kinderdagverblijf. Vanwege de prikkels denk ik. Quinn kan daar beter mee omgaan, maar goed: die is thuis al een grote zus om haar heen gewend natuurlijk. Voor allebei geldt dat een dag op het kinderdagverblijf nooit een probleem is geweest, op de eenkennige periode van Olivia na, toen was het steevast huilen als ik wegliep. Die periode staat ons met Quinn nog te wachten helaas.

5. Ben je tevreden over hoe het is geregeld in combinatie met je werk?

Ja, die twee dagen werk vormen een perfect evenwicht met het zijn van een thuismama de rest van de week.

Mijnlevenalsmama | Quinn kinderdagverblijf
Dochterlief observeert de andere kindjes die buiten spelen.

6. Noem een positief punt van jullie kinderdagverblijf?

Eentje maar? De leidsters zijn lief voor de kindjes en betrokken, het is er (voor zover mogelijk met tig kindjes over de vloer) schoon, de openingstijden zijn (voor ons) ruim genoeg en de kosten vallen, in vergelijking met andere dagverblijven in onze regio, mee.

7. Noem één ding wat je zou willen veranderen aan jullie kinderdagverblijf?

De doorloop van de leidsters, maar ja dat is inherent aan de crisis, waar ook kinderdagverblijven mee te maken hebben. Minder kindjes betekent minder geld en dus minder vaste contracten voor de medewerkers.

8. Beschrijf het voedingsschema van je kindje op de kinderopvang?

Ik breng de meiden rond half acht, Quinn krijgt momenteel rond half negen, negen uur haar fruithap om vervolgens een uurtje of anderhalf (en soms langer) te slapen, maar de ‘vaste’ fruittijd is rond half tien. Dat doen ze heel leuk vind ik: met een voorleesboek erbij en een grote bak fruit welke rond gaat. Met alle kindjes aan tafel. De lunch is rond twaalf uur volgens mij, beddtijd iets na half een en na het slapen wordt er, eind van de middag rond half vier, vier uur, nog een keer gesnackt. Dit is meestal met rijstwafels, ligakoeken en soepstengels geloof ik. Wij halen de meiden rond half zes en soms heeft Olivia dan nog een soepstengel, fijn om de tijd tot het avondeten te overbruggen!

Lees ook:  Tag: This or that (mommy edition)

9. Rond welke tijden slaapt je kind bij de opvang?

Olivia slaapt in principe tussen één en half drie, maar omdat ze inmiddels thuis niet meer slaapt is het straks na de vakantie waarschijnlijk een beetje aanmodderen. Ze is vast nog wel moe op het kinderdagverblijf, mede omdat ze dan ’s ochtends vaak ook iets vroeger wakker gemaakt wordt door ons en daar meer prikkels zijn natuurlijk. Quinn heeft amper een vast ritme, geen dag is hetzelfde. Ze slaapt meestal na haar fruithap, na de boterham en eind van middag nog een keer. Aanzienlijk meer dan thuis dus.

10. Wat doet je kind graag bij het kinderdagverblijf?

De oudste is dol op haar vriendjes daar en de poppen en al het poppenspeelgoed (draagzak, bedje etc.) en de jongste vermaakt zich vooral door rond te kruipen en naar de andere (oudere) kindjes te kijken.

11. Vertel iets over zijn favoriete pedagogisch medewerker, de gastouder op nanny?

Zoals ik hier al schreef hebben we Quinn expres niet in Olivia’s groep geplaatst. Olivia heeft daar haar eigen juffen en vriendjes en thuis zitten ze ook al bij elkaar natuurlijk. Bij het kiezen van een groep voor Quinn heb ik gekeken naar welke leidsters van andere groepen ik het leukst vond. Welke ik dus al ken van de ontvangst of het afscheid op dagen dat ik Olivia bracht. En de leidsters van de groep van Quinn zijn inderdaad zo leuk met haar als ik had verwacht. Datzelfde geldt voor Olivia’s groep: ze zijn allemaal zo leuk met haar, zo betrokken en ze is gek op allemaal en weet alle namen met een glimlach te vertellen als ik ’s avonds aankondig dat ze de volgende dag naar het kinderdagverblijf gaat. En daar gaat het om!

Mijnlevenalsmama | Buitenspeeldag
Olivia tijdens Nationale Buitenspeeldag begin juni dit jaar.

12. Heeft je kindje bij het kinderdagverblijf, gastouder of oppas een mijlpaal (denk aan kruipen of lopen) voor het eerst bereikt?

Nee gelukkig hebben we tot nu toe alles zelf voor het eerst meegemaakt.

Lees ook:  Tag: Mijn (tweede) dreumes

13. Op welke moment vind je het lastig je kindje weg te brengen?

Zoals ik hierboven al beschreef: de fase van de verlatingsangst en eenkennigheid, waarbij er gehuild wordt als ik wegloop is niet fijn. En sowieso vond ik het in het begin heel moeilijk om Olivia weg te brengen. Met Quinn was dat heel anders. Ik kén het kinderdagverblijf al, de juffen en het gevoel van ‘weten dat het goed zit’.

14. Hoe regel je het met werk of school als je kind ziek is?

Dat is helaas wel een dingetje, want met koorts en ziekte mogen de kindjes niet naar de opvang. Gelukkig zijn de meiden niet vaak ziek en weten Joost en ik het altijd samen op te lossen met het opnemen van een vrije dag. Daarnaast hebben we op woensdag een superbuurvrouw die vrij is en ons meer dan eens met Olivia uit de brand heeft geholpen en is mijn schoonmoeder inmiddels met pensioen en zouden we dus ook een beroep op haar mogen doen.

15. Wat neemt je kindje mee naar de opvang?

Een knuffel, speen en melk. Quinn mamamelk uit de diepvries dat ik de week ervoor op mijn werk gekolfd heb en Olivia rijstmelk, omdat we het drinken van koemelk niet nodig vinden. Overigens hebben beide meiden een extra kledingsetje daar liggen, voor als er een ongelukje met de luiers is gebeurd.

16. Welke verzorgingsproducten gebruiken ze bij het kinderdagverblijf?

Luiers, Sudocreme en zonnebrand. Olivia heeft een heel gevoelig huidje, dus voor haar ligt er een eigen tube billenbalsem van Weleda op de opvang.

17. Heb je al een basisschool op het oog?

Ja, we hebben de inschrijving zelfs al geregeld. Ik blogde hier al eens over.

18. Gaat je kindje tijdens de basisschool periode naar een naschoolse opvang, gastouder, nanny of iets anders?

Momenteel werk ik op woensdag en donderdag, maar woensdag is natuurlijk een lange vrije middag na school, dus ik ga wisselen van dagen en dan op maandag en dinsdag werken. Tegen de tijd dat Olivia naar school gaat over anderhalf jaar. Op beide dagen gaat ze dan naar de tussentijdse- (overblijven) en naschoolse opvang. Evenals Quinn tegen de tijd dat ze naar school gaat.

4 Responses

  1. Tamara

    Ahh leuk om eens te lezen hoe dat gaan op zo’n kinderopvang! En fijn dat ze het er naar hun zin hebben!

  2. janske

    Fijn dat de meiden het zo fijn hebben op het kdv 🙂 Hier ook alleen maar lof over ons kdv voor Lola 🙂 Ik vulde de tag ook in…leuk om bij andere mama’s terug te lezen hoe zij het ervaren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.