Aan tafel eten

geplaatst in: Gezinsleven | 10

Wij eten altijd aan tafel. De keren dat we op de bank gegeten hebben sinds Olivia geboren is, zijn op één hand te tellen. Twee handen misschien. Eerlijkheid gebied te zeggen dat het is ‘sinds Olivia een maand of zes was en met ons mee ging eten’, want daarvoor aten Joost en ik juist ALTIJD op de bank.

Goede voorbeeld? Nee, gewoon gezellig

Van huis uit heb ik altijd alle maaltijden aan tafel gegeten. Zonder uitzondering. Uitzonderingen ontstonden pas toen mijn jongste broertje een tiener was en ik zelf al bijna uit huis ging. Zelfs toen mijn ouders ons huis aan een grootschalige verbouwing hebben onderworpen en we tijdelijk in een stacaravan in de achtertuin woonden, aten we een de picknicktafel die daarin stond. Ik weet nog dat een van mijn vriendinnetjes op zaterdagavond altijd patatjes at (wij aten die op vrijdag, je begrijpt dus op welke dagen wij graag bij elkaar wilden eten) … op de bank! Ik vond het een feestje. Met ons bordje op schoot op de bank of op onze knietjes aan de salontafel. De televisie aan. Dat wilde ik ook later! En dat komt heus wel. Als de meiden groter zijn.

Mijnlevenalsmama | Aan tafel etenIk was het al gewend, maar voor Joost was het even heel erg wennen in het begin. Dat aan tafel eten. Dat deed hij thuis juist vaker niet dan wel. We besloten samen, met een beetje overredingskracht van mij, dat we, zodra dochterlief mee zou gaan eten, aan tafel wilden eten. En dat doen we nog steeds. Elke dag. Niet omdat we ‘het goede voorbeeld willen geven’ en vinden dat het zo hoort, maar omdat het gezellig is. We kunnen elkaar alle vier (want Quinn zit er vanaf het begin af aan ook bij in haar wipstoel en inmiddels kinderstoel) aan kijken, kletsen over en weer en ondertussen eten. Joost en ik sluiten ’s avonds ook bijna altijd af met een kopje koffie, terwijl de kindjes hun laatste happen nog eten. Een genietmomentje, aan tafel eten.

Lees ook:  Hoe gaat het slapen nu? (Jay Gordon methode)
En makkelijker op te ruimen!

Behalve gezellig vind ik aan tafel eten ook praktisch. Kinderen hebben nu eenmaal een gave om troep te maken van niks. Kruimels uit hun broekzakken te schudden als ze broeken zonder zakken aan hebben en niet eens brood of koek gegeten hebben zeg maar. Kortom: ze maken een zooitje van eten. Altijd. En ik houd niet van zooitjes. En al helemaal niet van kruimels op de bank.

Aan tafel eten is dus gewoon praktisch als je het mij vraagt. Geen kruimels op de bank, geen plakkende salontafel en geen water op mijn vloerkleed. ‘Gewoon’ een plakkende tafel, vieze plakhandjes, kruimels onder en tussen de eettafel en restjes kaas onder de stoelen. Zoals het hoort, want eten is een feestje. Aan tafel. Behalve in het weekend trouwens, want dan ontbijten we steevast met z’n viertjes op bed (dat ik vervolgens verschoon, dat dan weer wel – die kruimels snap je?).

10 Responses

 1. Desiree

  Wij eten ook altijd aan tafel, behalve als we broodjes/toastjes met smeersels eten. Dan eten we aan de kleine tafel. Skyler zetten we dan in de kinderstoel er bij en die krijgt een zelfgemaakte prak. Als Sven en ik overleggen en we zeggen dat we toastjes eten, staat Hayden te juichen en zet ie alles klaar. Erg gezellig en het komt maar sporadisch voor, want het is natuurlijk niet echt een (gezonde) maaltijd.

  • Gwen

   Ahh zo leuk! Olivia smeert ook vaak onze broodjes als we borrelen op zondagmiddag idd. Vet gezellig. Alleen die troep erna haha. Heb je de knuffel al binnen trouwens?

   • Desiree

    Ja die is al een poosje binnen, dacht dat ik je een berichtje gestuurd had, maar blijkbaar niet. Heb ‘m nog niet cadeau gedaan, maar ik weet zeker dat ie in de smaak gaat vallen. Het is een erg leuk ding. 🙂 Nogmaals bedankt!

 2. Vlijtig Liesje

  Wij eten ook altijd aan tafel, behalve op donderdag. Dan permitteer ik mezelf om met het bord op schoot te eten terwijl ik tv kijk….

 3. Daniëlle

  Wij eten ook altijd aan tafel. Behalve met feestjes en visite; dan eten we onze taartjes, koekjes, nootjes enzovoort wel op de bank! Maar de maaltijden, áltijd aan tafel!

  • Gwen

   Ja precies, zo gaat dat hier ook. Of met kerst ofzo, als mijn hele familie kom eten, dan ploffen we ook vaak op de bank met kleine hapjes. Die uitzonderingen zijn dan extra speciaal voor de kindjes 😀

 4. José

  Wij eten ook aan tafel. Ik ben zelf ook opgegroeid met altijd aan tafel eten (manlief trouwens ook). Zelfs toen wij op de middelbare school zaten en allemaal op verschillende tijden naar school moesten, stonden we allemaal vroeg op om met zijn allen aan tafel te ontbijten, zo gezellig!

  • Gwen

   Deden wij ook ja! Altijd ontbijten rond zeven uur en zover ik me kan herinneren kwam ik ook uit bed als ik het eerste uur vrij had, even gezellig de dag beginnen samen.

 5. Janske

  Hier eten we ook standaard aan tafel, dat was vroeger inderdaad wel eens anders…al eet ik soms ’s ochtends op de bank met Lola in haar stoel…ook gezellig. Maar aan de tafel is gewoon even een momentje met elkaar en het is gewoon praktischer.

 6. Sheila

  Heel goed dat je dit doet. Mijn man en ik aten ook altijd op de bank, terwijl we Netflix keken. We spraken af dat zodra onze zoon er was, we daarmee zouden stoppen. Ik denk dat je er geen goed voorbeeld mee geeft. Onze zoon is nog maar 8 maanden, maar ik wil dat hij zo al leert dat het een goed moment is om samen te zijn en bij te kletsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.