Tag: Loedermoeder

geplaatst in: Opvoeding, Persoonlijk | 8

Van Manon & Bibian kreeg ik een tag voor hun zelfbedachte Loedermoeder Tag. Een term die ik online heel vaak gebruik, de #loedermoeder. Denk aan: ‘De speen van je kindje is op de grond gevallen, hup 3-secondenregel #loedermoeder.’ Of: ‘Mijn kind zit onder de kattenharen omdat ik echt geen zin heb om stof te zuigen #loedermoeder.’ In deze tag geef ik eerlijk antwoord op 10 vragen/stellingen omtrent het loedermoederschap. Lees mee!

Hoe vaak verschoon jij de luiers?

Niet zo vaak, maar voldoende om kapotte en zere billen te voorkomen. Olivia gebruikt 3 luiers per 24 uur en Quinn 4 of 5. Mijn kinderen hebben de gewoonte te poepen op redelijk vaste tijden en veel in één keer te plassen ofzo, want de luiers zijn altijd ‘opeens’ nat en vol. We gebruiken trouwens ALTIJD luiers van Kruidvat. Ben ik heel tevreden over, ze stinken nooit naar plas enzo en de keren dat de meisjes zijn doorgelekt zijn op één hand te tellen.

Eten jullie elke maaltijd aan tafel met het gezin?

Ja, altijd. Toevallig schreef ik hier begin deze week een blogje over.

Hoe veel minuten per dag zit jouw kind achter de TV, tablet of telefoon?

De precieze tijd houden we niet bij, maar het zal tussen een halfuur en uur per dag zijn. Olivia kijkt vooral op vaste momenten. Naar Kikker, Peppa Pig of Nijntje op Netflix. Tijdens het ontbijt en eind van de middag. Quinn kijkt ’s ochtends vaak mee en is ’s middags te druk met spelen. Hier schreef ik ook al eens een blogje over trouwens. Overigens geef ik Quinn wel eens mijn mobiel als afleiding, gewoon met een zwart scherm, omdat ik bijvoorbeeld de was op wil vouwen zonder dat ze de hele tijd aan mijn benen komt staan.

Laat je jouw kind in slaap vallen in zijn eigen bed?

Over het algemeen wel, hoewel Quinn ook wel eens aan de borst al in slaap valt en ik haar dan dus slapend overleg in haar bedje. Zodra Quinn ’s nachts onrustig is neem ik haar bij ons in bed trouwens. Hebben we bij Olivia ook altijd gedaan toen ze klein was en ze belandde vanzelf op een leeftijd waarbij ze alleen nog maar in haar eigen bed wilde slapen, dus dat komt met Quinn vast ook goed.

Lees ook:  Tag: Pregnancy questions

Etensresten, spuug, kleine poepvlekjes en/of een beetje nattigheid van een te volle plasluier op de kleren van je kind: trek je hem/haar meteen schone kleding aan?

Toen Olivia nog klein was deed ik dat wel, vooral met melk die ze teruggaf in het begin. Ik heb Quinn volgens mij nog nooit verkleed halverwege de dag. Ze is nog nooit doorgelekt, want als dat gebeurt verwissel in de kleding (natuurlijk?) wel, en golfjes tweedehands melk waren nooit heftig genoeg om de boel te verschonen. Ik vind baby’s omkleden te veel gedoe. Vies worden ze toch wel, dus waarom een tweede setje kleding gebruiken? Dat geldt ook voor Olivia trouwens, vies wordt ze toch wel. Morgen weer een dag. Met schone kleding. Voor even.

Heeft jouw kind iedere dag twee dezelfde sokken aan?

Ja natuurlijk! Er zijn dus mensen die ‘gewoon’ twee sokken pakken en niet kijken naar hoe ze eruit zien? Kan ik me echt niks bij voorstellen. Hier matchen de sokken zelfs met de rest van de outfit. Vind ik logisch.

Koop jij jouw kindjes wel eens om met iets lekkers, tv-tijd of iets anders?

Ik maak emotie-eters. Althans, dat werd me een keer ‘aangepraat’ toen ik een artikel las over het afleiden of omkopen van kinderen met voedsel. Ik doe niet: “Als je nu komt krijg je een koekje.”, maar wel ‘We zitten even lekker op een terrasje of moeten nog een winkel in, hmm, ze is wat onrustig, oké hier is een soepstengel.’ Valt ook onder omkopen zeker?

Hoe ziet het er achter de gesloten deuren en laatjes in jouw huis uit?

Net als voor de open deuren: netjes, opgeruimd en op het zicht nog schoon ook. Eigenlijk gaat het er hier heel ‘normaal’ aan toe. Was gaat in de wasmand, de bedden zijn opgemaakt ’s ochtends, stapeltjes kleding voor de volgende dag liggen klaar, vuilnis in de vuilnisbak, de tafel direct afgeruimd na het eten en speelgoed wordt meermaals per dag opgeruimd. Ik geef toe, misschien is dit niet helemaal ‘normaal’ in een gezin met kleine kindjes en het is echt niet loedermoeder-waardig, maar ik houd gewoon van netjes en opgeruimd, so be it. Overigens wordt er hier in huis ook heus wel eens geschreeuwd naar de kindjes, zijn we het wel eens spuugzat (en zeggen dat ook zo) en wordt er echt niet alleen maar gelachen. Toch nét even anders achter die gesloten deuren dan ervoor hè?

Lees ook:  Loslaten

Geef je je kindjes elke dag nog vitamine D druppeltjes?

Om de dag. Olivia krijgt ze in de vorm van een vloeibare multivitamine vanaf 2 jaar, Quinn krijgt ze ’s avonds op een lepeltje.

Tot slot: noem nog 3 dingen die loedermoeder-waardig zijn.

 • Bij Quinn houd ik me minder (lees: niet) aan de regels van wat voor voeding ze allemaal wel of niet mag op haar leeftijd. Quinn eet in principe praktisch alles wat wij eten. Mijn vuistregel is dat zolang haar darmen er goed op reageren, het kan. Hoewel ik uit mijn hoofd natuurlijk wel een beetje weet wat echt niet mag en was heus wel kan 😉
 • Ik spoel de spenen van de meiden amper af en gooi ze maar ééns in de week in een bakje kokend water, terwijl ze wel intensief (in bed!) gebruikt worden.
 • Het zijn maar twee dagen per week én ze hebben het er naar hun zin, maar ik vind het tot slot wel loedermoeder-waardig dat we onze kindjes als één van de eersten op het kinderdagverblijf droppen en als één van de laatsten ophalen. Dit is gewoon niet anders qua werk- en reistijd, maar het voelt bij tijd en wijlen wel erg lullig. Ik maak mezelf altijd wijs dat ze zelf niets merken van dat (half)uurtje extra en we de opvangkosten in ieder geval wel goed benutten.

8 Antwoorden

 1. janske

  Dat valt reuze mee hoor..hihi…hoert is Lola trouwens ook regelmatig het enige kindje in het kdv als ik haar ophaal…dat is inderdaad niet anders. ..

  • Gwen

   Nee he, ik denk ook steeds: ze merken het zelf niet, maar toch bekruipt dat schuldgevoel me soms.

 2. Channah

  Leuke tag inderdaad, en zo’n loedermoeder ben je niet hoor, haha! Veel herkenbare dingen, ik ben ondanks dat ik mama van een baby ben, heel netjes en alles moet schoon en opgeruimd zijn!

 3. Manon

  Hahaha Gwen, ik snap dat ook niet, twee verschillende sokken! Leuk dat je onze tag hebt overgenomen 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.