Zonder speen!

geplaatst in: Gezondheid, Opvoeding | 10

Olivia is van haar speen af. Zo, van de een op andere dag. Zonder drama. Wauw, wat zijn we trots en blij. Ik had een groot drama verwacht eigenlijk en stiekem hebben we het afleren van de speen steeds voor ons uit geschoven. Puur omdat we geen drama wilden. Drie jaar, dat was onze max qua speen. Overigens alleen in bed, dat is al zo sinds ze ruim een jaar is. En nu is ‘ie weg, kapot en weg.

Speenverslaafd

Mijn oudste meisje en haar speen: onafscheidelijk. Zodra ze hem ziet verdwijnt hij in haar mond, om er pas als wij het vragen weer met moeite uit te komen. De laatste tijd ging Olivia zelfs vaker op haar kamer spelen, om haar knuffel en speen bij zich te hebben. Toen Olivia nog klein was, trok ik de speen regelmatig uit haar mond zodra ze sliep. Ze slaapt alleen niet zo vast, dus om wakker worden te voorkomen zijn we gestopt met het eruit trekken van haar speen toen ze een jaar of anderhalf was. Regelmatig hoorde ik, als ik naar het toilet ging ’s nachts, Olivia erop zuigen in haar slaap. Dat afleren zou nog wel een dingetje worden dachten we.

Mijnlevenalsmama | Zonder speen

Zindelijk en speenloos in één week

Tot twee weken geleden. Elke week check ik haar spenen op breukjes en ik ontdekte dat ze hem inmiddels voor meer dan de helft doorgebeten had. Sowieso gaan spenen sinds dochterlief tanden heeft een stuk minder lang mee en vervang ik ze eens in de twee maanden. Olivia stond naast me en ik ontdekte dat deze écht te ver doorgebeten was om nog veilig op te kunnen zuigen. Ik brak hem door en zei tegen Olivia. “Kijk, je speen is kapot. Door jouw tanden. Gooi je hem weg? Dan heb je geen speen meer, maar kijk, hij is kapot.” “Door mijn tanden, ik niet meer speen nu. Even weggooien.”, zei ze. En zo geschiedde.

Lees ook:  Slaapzak vs. beddengoed

Later op de dag herhaalde ze bovenstaande zin nog eens en ’s avonds bij het naar bed gaan vertelde ik haar toen ze haar speen zocht dat we die weggegooid hadden. Het was goed. Olivia ging zonder problemen, met alleen haar knuffeltje, slapen. Net als de daarop volgende nachten. En wij? Wij waren stomverbaasd! Zo makkelijk kan het dus zijn. Zindelijk (overdag) en speenloos in één week, wie had dat gedacht?

Dus ja, ik kan er een heel lang blogje van maken en had graag allerlei tips en trics over onze aanpak gedeeld als we die zelf gebruikt hadden, maar het bleek niet nodig. Dochterlief was er klaar voor, ze heeft er geen traan om gelaten. Olivia zonder speen, ik ben trots!

10 Responses

 1. Desiree

  Wat goed zeg en herkenbaar van dat boven gaan spelen. Wij gaan in november naar Disney en ik hoop dat Hayden zijn tutje aan Mickey Mouse wil geven of aan een van die andere figuren. Ben benieuwd of ie dat doet…

  • Gwen

   Dat is wel een leuke oplossing idd! Ik zag er onwijs tegenop, maar ze was er dus opeens klaar voor. Zo onverwachts, ideaal!

 2. Nova

  Wat goed zeg!! Gefeliciteerd. Ik heb het vaker anders horen gaan. Hier geen spenenkind. Anders had ik echt gewenst dat het zo zou gaan als bij Olivia.

  • Gwen

   Quinn is minder verslaafd dan Olivia was, dus hopelijk gaat het net zo soepen bij haar over een tijdje. Geen speen of duim is nog altijd het fijnste lijtk me. Ik heb zelf ook jaaaaren geduimd, moeilijk af te leren. Ideaal dus dat jouw kleintje niks heeft!

 3. Bianca

  Wat goed zeg! Super knap. Hier een fanatieke duimer (nu 13 maanden), ben heel benieuwd hoe dat zal gaan..

  • Gwen

   Dat was Olivia ook echt heel erg. Maar die is nu bijna 3, dus komt bij jou vast ook goed tegen die tijd 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.