DIY: tafeltje en stoeltje met plakplastic

geplaatst in: Huisvlijt | 6

Een kindertafeltje en stoeltje, volgens mij is het in bijna elk huis met kinderen te vinden. Zo ook bij ons. Een ‘standaard’ wit setje van Ikea, dat ik afgelopen week in een heuse DIY pimpte met plakplastic van de Action. Waarom? Omdat ik het witte wat saai begon te vinden en twijfelde over een nieuw setje met roze (met twee meiden in huis neemt roze ongemerkt de overhand) erbij en omdat zowel de tafel als de zitting van het stoeltje in anderhalf jaar wat butsen rijker en stukjes verf armer zijn geworden.

Een onmisbaar plekje in huis

Olivia ‘werkt’ graag aan een klein tafeltje als ze leest, tekent, verft, plakt, knipt of puzzelt. Of met de Playmobil speelt. Voorheen was het tafeltje in de woonkamer haar veilige plek, de plek waar Quinn haar speelgoed niet kon pakken. Helaas, Quinn kan daar inmiddels bij, dus knutselen doet onze grote meid tegenwoordig vaak aan de grote tafel.

Desalniettemin wordt het kleine tafeltje in de woonkamer vaak gebruikt en dient het stoeltje ter opstapje als ze helpt in de keuken. Niet meer weg te denken dus, een kindertafeltje in de woonkamer. Er staat nu één stoeltje bij, maar ik ben van plan Quinn haar eigen stoeltje te geven rond haar eerste verjaardag. Olivia kreeg het setje ook rond die leeftijd.

Pimpen met plakplastic is zo gepiept!

Omdat zowel het tafeltje als het stoeltje wat beschadigingen hebben door het intensieve gebruik, zat ik stiekem te denken aan een geheel nieuw setje mét stoeltje voor Quinn erbij. Tot ik per toeval online op het plakplastic van de Action stuitte. Dat zou vast en zeker heel tof staan! Gelukkig, ‘mijn’ Action verkocht het en voor minder dan 1,50 per rol durfde ik wel een gokje te wagen. Als het niet zou staan kon ik het altijd weer af halen.

Lees ook:  Trakteren!

Mijnlevenalsmama | Kindertafeltje plakplastic

Supersnel plakken in een paar stappen:

 • Meet het oppervlak dat je wilt beplakken en neem zo’n 2 centimeter extra rondom (houd rekening met de zijkanten als je die, net als ik, ook wilt beplakken).
 • Neem het te beplakken oppervlak af met water en ammonia (want, een vetvrij oppervlak hecht beter).
 • Plakplastic plakken zonder lucht eronder is vaak een uitdaging, maar ik heb de ultieme tip hiervoor! Vul een spuitfles (zoiets als waar Glassex in zit) met water en spuit het oppervlak dat je wilt plakken nat. Datzelfde doe je met het plakplastic. Je verwijderd de achterkant van de sticker en spuit de sticker nat. Je zult merken dat de sticker nu zijn plakkracht (tijdelijk!) verliest en je dus een ‘gewoon’ papier op je (natte) te beplakken oppervlak kunt leggen.
 • Leg het plakplastic op de juiste plaats op het te beplakken oppervlak en wrijf/duw het aan met een theedoek. Dit doe je van binnen naar buiten, zodat je de lucht (en het water) onder de sticker uit duwt. Naarmate het water verdwijnt hecht de sticker, dus als je erachter komt dat de sticker niet helemaal op de juiste plaats zit, kun je hem langzaam lostrekken, beide oppervlakken opnieuw nat spuiten en hem op de juiste plek plakken.
 • Tot slot de afwerking: je kunt de randjes nog een beetje bijknippen of met een stanleymesje langs een metalen lineaal afsnijden. Ik heb ik mijn geval bij het stoeltje alles netjes afgesneden, maar bij het tafeltje heb ik het resterende randje plastic laten zitten, dat zit aan de onderkant dus zie je toch niet!
Lees ook:  Babyadministratie #2

Mijnlevenalsmama | Kinderstoeltje plakplastic

De hoekjes blijven een uitdaging, omdat je dan plooien krijgt vanwege de bochten, maar als je het plakplastic netjes strak trekt en dan omvouwt, ziet het er best aardig uit al zeg ik het zelf. Ik heb mijn DIY gedurende een aflevering van Expeditie Robinson gedaan, dus ben hooguit anderhalf uur bezig geweest met het zitvlak en tafelblad. De grootste uitdaging was nog het vinden van het juiste patroon op het tafelblad, omdat dit niet met één strook plastic kon en ik de print wel netjes door wilde laten lopen. Missie geslaagd! Olivia vroeg de volgende ochtend verrast of ik een nieuw tafeltje had gekocht en vertelde ’s avonds na het werk enthousiast aan Joost dat ik haar tafeltje beplakt had. Zoiets simpels met zo’n geweldig resultaat! Ik heb stiekem nog een plannetje met het plakplastic van de Action, dat ik uiteraard weer deel als het klaar is. Plak-ze!

6 Antwoorden

 1. marjon

  Leuk geworden! Ik plaatste afgelopen week met dezelfde folie een DIY project. Handig he die folie van Action 🙂

 2. Meike

  Wat leuk! Wij hebben inderdaad ook zo’n standaard wit IKEA setje staan. Ik denk dat ik nu weet wat ik ermee kan doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.