Waarom wij geen goede slapers hebben

geplaatst in: Gezinsleven | 15

Niet alleen mijn omgeving, maar ook ik vraag me wel eens af waarom onze kindjes toch zo slecht slapen. In alle eerlijkheid, ik weet het niet. Zo ‘zijn’ ze gewoon, so be it. Ik was (ben!) ook een slechte slaper, ze zullen het wel van mij geërfd hebben. Olivia en Quinn hebben andere talenten. Zo zijn ze beide heel snel tevreden, kunnen zichzelf voortreffelijk vermaken, zijn aanhankelijk, maar tegelijkertijd zelfstandig, onderzoekend, geordend, superlief en nog heel veel meer. Maar goede slapers, nee dat zijn mijn meiden niet.

Nature vs. nurture

Eigenlijk ben ik ervan overtuigd dat de meiden het niet doorslapen en moeilijk in slaap komen van mij hebben. Ze hebben heel veel andere leuke dingen ook van mij namelijk. Oké en van Joost, alleen dat slapen: dat duidelijk niet. Joost slaapt als een roosje, valt in slaap voor de dekens over hem heen liggen en deed dat naar eigen zeggen als kind ook al. Ik niet. Ik ga liggen, verleg nog tien keer mijn kussen, benen binnen de deken, benen buiten de deken, nog een keer eruit om te plassen, linkerzij, rechterzij, nogmaals plassen en val dan met geluk een dik halfuur na het naar bed gaan in slaap. Om vervolgens nog een keer of 3 wakker te worden, waarvan zeker twee toiletbezoeken. En mijn nachten zijn sinds Olivia is geboren niet langer dan 6 uur, dus reken maar uit hoeveel ik daadwerkelijk slaap. Mits de meiden doorslapen trouwens, want meestal ben ik nog vaker wakker dankzij hen. Vooral dankzij Quinn.

Lees ook:  Terschelling zonder auto

Maar, er is een maar. Ik geloof namelijk best dat het (deels!) ligt aan onze aanpak als de meisjes in bed liggen. Ik denk heus wel dat kinderen beter slapen kunnen leren. Dat ze kunnen leren om altijd zelf in slaap te vallen, zelfs als ze eigenlijk oververmoeid zijn, dat ze leren hun slaapcycli aan elkaar te knopen, omdat er zodra ze wakker zijn en huilen of kletsen geen respons van papa of mama komt. Dat ze dus leren dat om 8 uur in bed betekent slapen. De hele nacht. Zonder melkmomentje tussendoor. En dat ze er niet voor 7 uur uit mogen.

Mijnlevenalsmama | Slechte slapers

Toegegeven, dit is een kort-door-de-bocht-schets en deze aanpak geldt natuurlijk voor meer ouders niet dan wel. Maar dit is om te illustreren hoe het kan zijn. En hoe het dus niet gaat bij ons. Laten huilen doen wij niet. Nooit. Jengelen misschien vijf minuutjes. Wel de kamer in, maar niet uit bed pakken? Werkt hier niet. Nachtvoedingen weigeren? Mij niet gezien. Ieder doet het op zijn eigen manier en als ik zie hoe overstuur mijn kindjes al worden als ik ze heel even laat jengelen in bed, wéét ik dat een andere aanpak niet werkt. Niet bij Olivia en Quinn. Niet bij ons.

Het komt goed!

Zoals bij alle moeilijke momenten is ook slecht slapen een fase. Er komt namelijk een moment dat het stukken beter wordt. Bij Olivia kwam dat moment toen ze bijna 2 was. Sindsdien slaapt ze 5, 6 van de 7 avonden/nachten door. Daarvoor kwam ze tot 14 maanden voor een nachtvoeding en tot ruim anderhalf was het elke avond en/of nacht feest en moest ze ruim een halfuur getroost of in slaap gecoacht worden.

Lees ook:  Paardenmeisje?

Quinn sliep geweldig toen ze een maand of twee was, maar toen ze net vier maanden was, was die periode voorbij. Van acht tot acht slapen, al dan niet met een onderbreking van een kwartiertje voor een voeding, klinkt mij als muziek in de oren. Misschien hadden we het anders aan moeten pakken toen ze klein waren, onze kindjes. Ze het slapen beter moeten ‘leren’. Wie weet. Dus waarom wij slechte slapers hebben? Gewoon, daarom! Ik weet dat het weer wordt, over een tijdje. Dan slaapt ze als een roosje, die kleine boef van ons. Naar mijn maatstaven, want slapen van acht tot acht ELKE nacht, dat hoeft niet. Dat doe ik immers ook niet.

15 Responses

 1. Desiree

  Als ik dit zo lees lijkt me dat best pittig. Onze kids hebben af en toe een periode dat ze slecht slapen. Vooral Skyler wil d’r dan een potje van maken. Wij laten haar wel even huilen, maar gaan wel elke 5 min kijken. Geven een tutje en eventueel een slokje water. Meestal slaapt ze dan weer verder. Gelukkig heeft ze die momenten steeds minder en gaat ze rond 6/half 7 s avonds lief slapen om vervolgens om 6/7 uur s ochtends weer wakker te worden. Hayden slaapt tegenwoordig prima, maar het eerste jaar was dat drama…

  • Gwen

   Quinn wil dus absoluut geen speen, vind ik zo irritant. Olivia kon ik altijd redelijk foppen als ze half sliep en bijv. de borst voor een speen vervangen, maar Quinn schrikt direct weer wakker als ik haar ‘lostrek’.

 2. Sylvie

  Lijkt mij ook best moeilijk, zulke gebroken nachten! Wij hebben Ivar eerlijk gezegd wel soms laten huilen, inderdaad omdat hij oververmoeid was en zichzelf in slaap moest huilen, maar dat het zover was hoorden wel eigenlijk aan het huiltje! Gelukkig komt dat nu bijna niet meer voor (afkloppen), hij is nu bijna 13 maanden. Doorslapen doet hij trouwens ook pas sinds een maand 🙂

  • Gwen

   Quinn heeft nog even, Olivia stopte rond 14 maanden met de nachtvoeding, dus pas na die tijd ga ik me ‘zorgen’ maken haha.

 3. Jess

  Wij pakten het bij Sam en Jim precies hetzelfde aan. De één is een goede slaper, de ander niet. Ik ben er dus van overtuigd dat dat het niet is. In ons geval dan. Bij Sam hanteerden we heel lang de hij niet voor 7 uur van zijn kamer mocht. Ging prima want dan ging hij gewoon z’n bed uit en spelen. Maar ja, hij maakt er zo’n pokkeherrie bij dat Jim daar ook wakker van werd dus nu gaan we toch maar naar beneden met hem. Sam liet zelf al heel snel de nachtvoeding vallen. Bij Jim vorige maand toch eens besloten wat er zou gebeuren zonder melk in de nacht. En dat ging direct prima ook al had ik een groot drama verwacht. Eerste nacht paar keer wakker maar even tussenin en een knuffel was oké. Tweede nacht sliep hij door. Doet ie ook vaak niet maar ik vermoed inmiddels dat hij niet wakker wordt van de honger. Hij is gewoon tja uhhh… wakker

 4. José

  Het komt vast allemaal goed! Hier een dochter die alleen aan de borst in slaap wil vallen als ik in de buurt ben. Bij iemand anders is het maar net of ze zin heeft om in slaap te vallen, vaak niet dus (alleen in draagdoek, wandelwagen, auto lukt het vaak wel en soms, heel soms in bed). Ach ja, komt vanzelf. Ze zal het wel nodig hebben 😉 En als het ligt aan het feit dat we haar niet laten huilen, dan is dat maar zo. 🙂

  • Gwen

   Quinn valt ook alleen aan de borst in slaap en ik moet echt lang blijven zitten, want als ik haar lostrek schrikt ze weer wakker. En ze wil geen speen, dus ik niet te foppen. Vreselijk irritant vind ik het eerlijk gezegd, maar ik heb goede hoop dat ze net als d’r zus na een maand of 14 geen nachtvoedingen meer hoeft en minder lang aan de borst hangt, dus die paar maanden tot dan kunnen er ook nog wel bij. Uiteindelijk is dit de aanpak die me toch het beste ligt: dan maar avonden boven met baby aan de borst en ’s nachts altijd ‘de lul’ zijn. Ooit komt het goed 🙂

   • José

    Ja, ik vind het ook wel eens onwijs irritant inderdaad. Vooral omdat ik inderdaad altijd de sjaak ben ’s nachts en ’s avonds (maar ook overdag wanneer manlief wel thuis is, maar dochterlief ook alleen aan de borst in slaap wil vallen als ik ook thuis ben). Tsja.. Het komt inderdaad vast ooit goed! 14 maanden? Zou mooi zijn, dan heb ik er nog 6 te gaan, is te overzien, toch? 😀

 5. Sonja

  Zelfde aanpak, laten huilen doe ik gewoon niet. Is tegennatuurlijk, en voor mijn gevoel gewoon niet goed. Dus hier gaan ze ook regelmatig later naar bed, maar het gaat langzaamaan steeds beter (13 maanden). Voor mijn gevoel is het bij ieder kind anders, en heeft nature daar grote invloeden op. De een is gewoon een betere slaper dan de ander (en ik heb het ‘bewijs; met mijn twee eiige kids waarvan de een na vier maanden doorsliep en de ander nog vrijwel dagelijks komt ;-))

  • Gwen

   Grappig dat jouw kindjes ook zo verschillend zijn hierin, terwijl ze dezelfde aanpak genieten zeg maar. Ik blijf idd ook vooral dicht bij mijn gevoel, ooit wordt het beter 🙂

 6. iooon

  Wij laten wel huilen. Hoewel het de laatste tijd minder vaak nodig is. Die van ons slaapt, wanneer hij in slaap gevallen is, over het algemeen goed maar in slaap vallen is een uitdaging. Mijn ouders zijn van het “hij valt wel in slaap als je hem laat huilen”. Dat heb ik één keer gedaan met pijn en moeite om aan te tonen dat het bij ons kindje zo niet werkt. Maar hij heeft het wel nodig om te beseffen dat het écht écht bedtijd is. Dus even max 10 minuten huilen, neerleggen en troosten en dan valt hij in slaap over het algemeen.

  Hierdoor ben ik wel gaan beseffen dat ieder kindje op zijn eigen manier slaapt. Wij waren ook simpele slapers vroeger en ik dacht dat dat aan de aanpak van mijn ouders lag. Maar dat is dus niet. Blijkt maar weer.

 7. marlies

  Slecht inslapen deden mijn kindjes enkel als platte baby, dus daar heb ik geen ervaring mee. Wel met slecht doorslapen. Mijn jongste dochtertje werd standaard wakker op 11 à 12u, en nog eens tussen 4u à 5u. Toen ze heel klein was moesten we opstaan om haar te helpen haar slaap terug te vinden. Later hoorden we ze enkel even jengelen en viel ze terug in slaap. Maar ik vond het toch sneu voor haar. Ik ben naar een huisarts-homeopaat geweest, die homeopatische druppeltjes voorschreef. Hoewel ik daar eigenlijk niet in geloof, heeft dit het probleem wel opgelost. We hebben dit ongeveer een half jaar gebruikt. Sindsdien niet meer nodig. Ze is nu 2 en een half. Ik denk niet dat kindjes ‘doorslapen’ ’s nachts, maar dat ze wel moeten leren om zelf terug hun slaap te vinden. En mijn dochtertje had daar wat hulp bij nodig…

 8. Susan

  Hier ook geen goede slaper (bijna 10 maanden) Ze slaapt laat op de avond ongeacht wanneer haar middag dutje was. Slaapt overdag de laatste week 2 x 30 min.
  Is ontzettend gezellig en vrolijk. Man en ik zijn beide goede slapers. Sliepen al baby ook veel.
  Wij laten ook niet huilen. Ik voed haar in slaap. Zelf in slaap vallen lukt niet, ze ontspant niet zonder de borst. Het is zoals het is. Ik raak gewend aan de weinige uurtjes slaap en koffie helpt ook 😉

  • Gwen

   Hier precies zo, Quinn valt nog steeds alleen aan de borst goed en rustig in slaap, zonder blijft ze onrustig. Ik zit dus vaak ’s avonds lang boven en baal ervan, maar ik weet dat het ooit beter wordt en ze zijn maar zo kort klein, dat ik toch altijd het genieten erin probeer te zoeken hihi.

   • Susan

    Oh ik baal er ook van hoor, toevallig vooral vanavond dus toch wel ‘fijn’ te lezen dat ik niet alleen ben! Het verschilt van dag tot dag hoe ik ernaar kijk. Soms intens genietend en soms balend omdat ik het zwaar vind. Vandaag weer 2 x 30 min, vanaf 07:00 wakker en nog niet in slaap… Onrust van een tandje.
    Boven zitten heb ik een tijdje gedaan maar daar werd ik echt ongelukkig van. Gelukkig valt ze beneden ook in mn armen in slaap en ben ik toch nog even met mn man en kan ik tv kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.