Schoonmaakster, een taboe?

geplaatst in: Huishouden | 12

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: wij hebben een schoonmaakster en dat is best een beetje een taboe. Want nee, we wonen niet in een gigantische villa en ja, ik werk parttime en zou dus in theorie best zelf de boel schoon kunnen houden. In theorie ja, want de praktijk bewijst dat dat heel anders gaat.

Grote klussen, in plaats van in het weekend

Volgens mij riepen we het al een jaar of twee tegen elkaar, dat we eigenlijk een schoonmaakster wilden. Maar ja, dan moet je maar net via-via iemand vinden, want in matchende websites geloof ik wat dat betreft niet zo. Het werkt ongetwijfeld hoor, maar ik vind het eng om iemand die ik niet ‘ken’ zo dichtbij te laten. In mijn huis, tussen mijn persoonlijke spullen terwijl ik er niet met mijn neus bovenop sta. Daarbij vonden we het stiekem ook best prijzig, een schoonmaakster dus het bleef bij een plan. Tot een maand of drie geleden.

Vrienden van ons hadden al een tijdje een schoonmaakster en waren (zijn!) onwijs tevreden over haar. Joost en ik hakten de knoop door en ik belde haar of ze plek had voor nog een huisje. Eens in de twee weken een halve dag. Dat had ze! En zo startte een begin augustus ons avontuur met een schoonmaakster. De eerste keer was een beetje ongemakkelijker, omdat ik haar niet meteen over de vloer wilde hebben op één van mijn werkdagen. Ik was dus thuis. Met de kindjes. Gelukkig hadden we voldoende achterstallig stofwerk, dus kon ze flink aan de slag op de bovenverdieping. Ik was na een uur overtuigd, deze vrouw wist van aanpakken. Het voelde goed. Nooit meer grote klussen samen aanpakken in het weekend (want probeer maar eens je badkamer van boven tot onder te soppen of je keukenkastjes leeg te halen met twee kindjes om je heen), maar ‘gewoon’ bewaren voor de werkster, heerlijk!

Lees ook:  Nooit genoeg kinderkleding

Familietijd ‘kopen’ en bijdragen aan de werkgelegenheid

Eerlijk gezegd voelde het wel een klein beetje raar, een schoonmaakster nemen terwijl ik 5 dagen per week thuis ben en we beide regelmatig werken. Ik zou dus makkelijk op mijn thuisdagen iets in huis kunnen doen en ook in het weekend kan een van ons een rond poetswerk doen. En dat gebeurt ook, het is hier altijd redelijk netjes en schoon, maar de randjes en hoekjes? De keukenkastjes? De tegels in de badkamer? Nee die niet. Dat deden we zo nu en dan als het bijna de spuigaten (naar mijn maatstaven) uitliep. Maar eerlijk? Het stoffen van de kinderkamers was tot onze schoonmaakster er was maar één keer gebeurd sinds Quinns geboorte. Het weekend is familietijd, geen schoonmaaktijd.

Dus ja, een schoonmaakster terwijl we niet eens allebei fulltime werken en geen villa hebben. Ik schaam me er niet voor. Sterker nog: ik vind het heerlijk en zou niet meer zonder willen. Zonder kunnen is een ander verhaal natuurlijk, maar zolang het financieel kan, kan het en aan een ieder die nog twijfelt over een schoonmaakster zou ik zeggen ‘doe het!’. Het is heerlijk én je draagt bij aan de werkgelegenheid, dus een win-win situatie lijkt me.

12 Antwoorden

 1. Inge

  Ik heb ook een schoonmaakster, en ben zelfs fulltime thuis! Het maakt het leven echt gemakkelijker, en geeft je meer me- en familytime! Echt heerlijk! Mag ik vragen hoeveel zo’n schoonmaakster vraagt? Hier op Lanzarote is dit gemiddeld 10€/uur, kan ik een beetje vergelijken!

  • Gwen

   Die van ons is 15,- per uur, maar je hebt ze ook wel voor 12,50 volgens mij. Net wat je zegt, maar de familietijd echt fijner!

 2. Milou

  Ik vind het helemaal niet raar of decadent hoor! Natuurlijk haal je nog een stofzuiger door het huis en je maakt ook het keukenaanrecht schoon. Maar de bovenrandjes van de kastdeurtjes, de inhoud van dr badkamerkast, de tegelvoegen die je inderdaad noemt… Als je dat állemaal heel netjes bij wilt houden snap ik best dat je een schoonmaakster hebt. Als mijn moeder dat vroeger wilde doen bracht ze ons naar mijn oma. Die paste dan even een paar uurtjes op. Hoe dan ook, je wilt het als nette dame gewoon schoon hebben en een schoonmaakster is dan toch een prima oplossing?

 3. Susan

  Heerlijk! Ergerde me dit weekend ook aan het feit dat onze zondag uit schoonmaken, ramen lappen en tuin bijhouden bestond… Met een meisje dat zo weinig slaapt lukt het mij ook inderdaad niet die badkamertegels te boenen of de tuin onkruidvrij te maken. Ik doe de afwas, wc’s, swifferen, dweilen, de was e.d. allemaal in de half uurtjes die ze slaapt.

  • Gwen

   Dat doen als ze slapen deed ik expres niet, de slaaptijd is mama tijd haha, maar als je het geld kunt missen zou ik echt op zoek gaan naar een werkster. IDEAAL!

 4. Maai

  Nee niet raar, hoor het steeds vaker en pfff zou het wel willen maar weet nog niet of ik het los kan laten dat hier iemand in mijn huis gaat struinen en mijn badkamer of toilet moet doen. Vind het ook wel raar voelen

  • Gwen

   Ik vond het ook een raar idee en ben zelf zo perfectionistisch dat ik dacht dat ik het niet uit handen kon geven, maar het geeft zo veel rust! Probeer het gewoon eens een keer of twee, weet zeker dat het jou ook wat meer rust gaat geven meis!

 5. Kiran

  Niets raars aan! Vanaf januari zijn wij ook in de markt voor een schoonmaakster en hier is mijn man ook alle dagen thuis. Het zijn ook van die rotklussen, ik bedoel, niemand heeft er toch écht zin in om de badkamertegels te poetsen? Nee toch?

 6. Renee

  Ik wil er ook een!! Ik zou nog liever een halve dag extra werken, zodat er dan een halve dag een schoonmaakster kan komen. Ik het nieuwe huis toch eens kijken hoe of wat. Ik heb het geld er wel voor over.

 7. janske

  Wat fijn zeg…ik zou het ook wel willen…mijn moeder poetst ook al jaren bij verschillende mensen. Top!

 8. iooon

  Ik ben opgegroeid met een schoonmaakster en ik heb het altijd fijn gevonden. Eens in de week moesten wij “anneliezen” oftewel onze kamers opruimen. Mijn moeder was dan in de tijd dat ze niet hoefde te werken, geen cursus had en iets dergelijks gewoon echt beschikbaar voor ons om samen te spelen of uitstapjes te maken.

 9. v

  Jullie hebben gelijk lijkt mij heerlijk. ik zit er ook aan te denken ook al ga ik 3 dagen werken vanaf november hihi

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.