8x essentieel bij de deur uit gaan met peuter

geplaatst in: Opvoeding | 1

Regelmatig ga ik een stuk wandelen met de meiden. Wandelen is onwijs goed voor de vetverbranding, maar ik vind het vooral lekker om een frisse neus te halen, de meiden een frisse neus te laten halen én het is gemakkelijker om een paar boodschapjes onderin de wagen te gooien dan om deze in de fietsmand met 2 kindjes in zitjes te vervoeren. De deur uit gaan met de kindjes vind ik een eitje, maar er zijn een paar dingen die onmisbaar zijn nu Olivia een peuter is. Lees mee!

 • Geduld

Het begint al met het klaarmaken om naar buiten te gaan. Jas, schoenen, eventueel een pop al dan niet met poppenwagen, muts, handschoenen, nog een keer plassen want dat kan onderweg natuurlijk niet. Een peuter (de mijne althans) wil alles zelf doen. Het duurt dus even voor je eindelijk buiten staat. En dan … zelf lopen, zelf het tuinhek open doen, zelf het brood scheuren dat je aan de eendjes geeft, zelf op de te hoge schommel willen klimmen. Geduld is een schone zaak!

 • Eten

Als zoethoudertje, lok- of omkoopmiddel, afleiding. Soepstengels, rijstwafels en rozijntjes (maar meestal niet alles tegelijk) zijn hier onmisbaar als we op pad gaan.

 • Humor

Zonder een dosis humor is het leven met een peuter volgens mij reuze vermoeiend. Zo vinden peuters het doorgaans erg leuk om hun jas expres ondersteboven aan te doen, speelgoed expres op de grond te gooien, te lachen op wipkippen als je eigenlijk door wilt lopen omdat Buienradar aan geeft dat je niet zo veel speling hebt om de voorgenomen wandeling droog af te kunnen ronden. En meer van dat soort ongein. Op stap met een peuter werkt gewoon het beste met een glimlach, ook al is het als een boer met kiespijn omdat je geduld op de proef gesteld wordt of zet je je lach in om onderstaand punt uit te voeren. Met humor lukt veel.

 • Overredingskracht

Het is geoorloofd hier het meegebrachte eten bij in te zetten.

 • Wandelwagen/buggy

Zie punt 1. Een peuter wil veel (alles!) zelf doen, maar 5 kilometer wandelen blijkt na een kilometer of anderhalf toch vaak iets te hoog gegrepen. Mijn peuter heeft bijvoorbeeld altijd onwijs veel zin om te wandelen én wil de pop in haar buggy meenemen, maar blijkt het aan het einde van straat best al een beetje zat te zijn. In ons geval biedt het meerijdplankje plus ene inklapbare poppenwagen uitkomst. Om vervolgens een straat verder de boel weer uit te klappen omdat er weer perse zelf gelopen moet worden.

Lees ook:  Wandelen of fietsen

Mijnlevenalsmama | Met peuter op stap

 • Doorzettingsvermogen

Tot tien tellen om je geduld te bewaren als er getreuzeld wordt, je peuter overtuigen mee te lopen als het tijd is om de speeltuin te verlaten, een moeie peuter in de buggy krijgen en vastsnoeren omdat dat op dat moment de beste optie is, lekkere dingen in de winkel voorbij lopen, de Kruidvat doorkruisen met een baby onder je arm en peuter aan de hand … Het vereist nogal wat doorzettingsvermogen soms.

 • Camera

Want ze halen zulke leuke dingen uit en trekken de gekste bekken soms!

 • Zonnebril/sjaal/paraplu/handschoenen etc. als JIJ dat ook mee hebt.

De keren dat ik thuis aan Olivia gevraagd heb of ze ook een zonnebril mee wilde en dat ze stellig zei dat dat niet geval was, maar hem even later toch op wilde en anders weigerde verder te wandelen zijn ontelbaar. Hetzelfde gold voor haar handschoenen laatst, dus als ik mijn zonnebril meeneem of handschoenen aan doe stop ik die van Olivia stiekem ook bij me. Kan altijd van pas komen 🙂

 1. janske

  heerlijk he, samen op pad gaan.Ik ga ook steeds vaker en hier gat ook bijna altijd de camera mee 🙂 heeft vast iets te maken met het ‘blogger’ zijn 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.