Tradities maken

geplaatst in: Gezinsleven, Samenwerkingen | 3

Vorige week vroeg ik me hardop af of het niet eens tijd werd om tradities te gaan maken met ons gezin. Je weet wel, elke zondag naar het bos met z’n allen, vrijdag patatdag (die hadden wij bijvoorbeeld), op zaterdag op de bank eten, croissantjes op zondag, de kindjes elke avond samen in bad, noem maar op. Joost keek me lachend aan en zei dat zoiets vanzelf wel zou vormen en dat we bovendien al een aantal tradities hebben. En inderdaad, hij had gelijk,want we hebben hier in huis al een aantal leuke tradities waarvan ik hoop dat de meisjes zich dat later nog herinneren uit hun kindertijd.

Ontbijten op bed

Vanaf dat Olivia stukjes brood at, ontbijten we iedere zaterdag en zondag met z’n allen op ons bed. Toen ik nog zwanger was van Quinn maakten Joost en Olivia altijd het ontbijt samen, nu wisselen Joost en ik het af. Hoewel, hij doet het vaker dan ik om de simpele reden dat Olivia in het weekend meer naar papa trekt en de dag het liefst met papa begint. En terecht natuurlijk, na zijn werkweek. Na het ontbijt van zaterdag kloppen we de lakens goed uit en op zondag gaat de boel in de wasmachine. Een traditie die ik nog jaren in ere hoop te houden.

Mijnlevenalsmama | Ontbijt op bed
Mijn uitzicht op zondagochtend 🙂 In dit geval een Olivia van 10 maanden oud die met papa aan het stoeien is.

Maar we hebben er meer, want wat denk je van broodjes (of croissantjes) van de bakker als we met z’n vieren naar het winkelcentrum fietsen of wandelen, ontbijtkoek eten met oma als ze oppast zodat ik kan sporten op dinsdagochtend en onderweg alvast snoepen van de patatjes als we die halen bijvoorbeeld. Kleine gewoonten die kenmerkend zijn voor ons gezin. Onze tradities.

Lees ook:  Sinterklaas en kleine kinderen
Warme herinneringen (maken)

Ik koester ontzettend warme herinneringen aan simpele tradities bij ons thuis vroeger. Frietjes eten op vrijdag, een boerenomelet met stokbrood en een kop soep op zaterdagavond, na het fitnessen met papa op zaterdagochtend samen koffie drinken en op dinsdagavond met mij moeder en zusje onder een dekentje op de bank een televisieserie kijken bijvoorbeeld. Soms schiet me opeens weer iets van vroeger te binnen en kan ik dat gevoel van toen helemaal terughalen. Mandarijntjes als we ziek waren bijvoorbeeld, liggend op de bank met een dekentje en met Disneyfilms 🙂

Olivia en Quinn zijn nog klein en onze tradities zijn nog in opbouw. We maken ze terwijl we ze beleven, zoals het ontbijten op bed automatisch is ontstaan en Olivia doordeweeks al wel eens vraagt of we de volgende ochtend in het bed van papa en mama gaan ontbijten omdat ze er zichtbaar van geniet elke week. Onwijs leuk om te merken dat ook zij al warm loopt voor onze tradities!

Over families en gezinnen gesproken trouwens, via deze link kun je erachter komen bij welke beroemde familie (denk aan het Koningshuis, de familie Von Trapp of The Adams Family) jij hoort én maak je kans op een waardebon van €50,- Heel veel succes!

Mijnlevenalsmama | Afbeelding blogpost

3 Antwoorden

 1. Fleur

  leuk om over jullie traditie te lezen en jouw tradities van vroeger. Wij ontbijten op zondag altijd uitgebreid met oa afbakbroodjes, een gekookt eitje en een glaasje vers sap, dat is onze wekelijkse traditie. Rond de feestdagen hebben we ook al aardig wat tradities opgebouwd, jullie ook?

  • Gwen

   Nog niet, maar dat gaat vast gebeuren. We vieren dit jaar voor het eerst Sinterklaas. Met een zak enzo, daar ga ik vast een eigen traditie aan koppelen 🙂

 2. Inge

  Wij aten vroeger thuis op woensdag frietjes en op vrijdag spaghetti, en in het weekend ontbijten met croissant of koffiekoek. Nu hebben we (jammer genoeg) nog geen traditie’s (of denk ik toch niet). Maar wat niet is, kan nog komen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.