Waarom? Daarom!?

geplaatst in: Opvoeding | 3

Lange tijd heb ik gedacht dat dochterlief de waarom-fase over zou slaan. Ze vraagt al sinds ze nog maar net twee is over heel veel dingen wat het is, wat wij aan het doen zijn en hoe iets moet. Maar waarom, nee dat hoorden we amper. Tot vorige week. Mijn 3,5 jarige peuter zit volop in de waarom-fase en ik kan het vertellen: dat is inderdaad best een beetje vermoeiend. En leuk!

“Maar waarom dan?”

Het begon vorige week toen ik een boterham smeerde. Olivia stond naast me haar boterham met boter te besmeren en ik smeerde smeerkaas op de mijne. “Hé, doe jij smeerkaas op jouw brood?” “Ja.” “Vind jij dat lekker?” “Ja, soms eet ik smeerkaas, net als jullie.” (tot dusver niks anders dan anders, ze vraagt nu eenmaal graag van alles en wij antwoorden vaak met meer dan alleen ‘ja’ en ‘nee’). “Oh, maar waarom?” “Omdat ik dat dus lekker vind, smeerkaas.” “Maar, waarom dan?” Ik dacht razendsnel na en beantwoorde haar vraag enigszins ontwijkend: “Ik vind de smaak lekker en ik wil niet net als jij hagelslag op mijn boterham.” “Oke!”. Op het moment dat ik me realiseerde dat ze opeens ‘waarom’ vroeg besefte ik me dat ze vast geen genoegen zou nemen met dat ik de smaak lekker vond, dus gooide ik de vergelijking met haar boterham erbij. Het werkte 🙂

Vanaf dat moment krijgen Joost en ik minimaal tien keer per dag de vraag “Waarom?”, die, als het antwoord haar niet zint, gevolgd wordt door: “Oh, maar waarom dan?” Ik weet zeker dat het niet werkt om ‘daarom’ als antwoord te geven. En buiten dat, de waarom-fase schijnt een onwijs belangrijke stap in de ontwikkeling te zijn. Peuters willen grip krijgen op de wereld, hun wereld verbreden en door vragen te stellen die een langer antwoord dan “Dat is een fietsstoel.” vereisen krijgen ze meer informatie in hun schoot geworpen. Ze leren nieuwe woorden, leren hoe dingen in elkaar zitten en kunnen andere verbanden gaan leggen. Hoe vermoeiend het soms ook is om op alles een passend antwoord te zoeken, des te leuker is het om aan dochterlief te zien dat haar koppie overuren draait en ze dingen écht verwerkt. En eventueel doorvraagt.

Lees ook:  Peuterpuber

Mijnlevenalsmama | Grote zus

Na-echo’en ’s avonds

Hoe lief en hoe nuttig en hoe gezellig het ook is om de hele tijd te kletsen en Olivia van alles te leren, zo vermoeiend is het ook. Een paar avonden geleden zat ik Quinn te voeden, terwijl Joost met Olivia bezig was op haar kamer en hoewel ze helemaal geen ‘waarom’ vroeg en amper kletste hoorde ik in mijn hoofd nog steeds dat lieve stemmetje “Waarom?” vragen. Net als ’s avonds op de bank toen de meiden al lang en breed sliepen. Het echo’t nogal na dus. En waarom? Geen idee, gewoon, daarom!

3 Antwoorden

  1. Inge

    Mijn zoontje is ook 3,5 en die vraagt al meer dan een jaar “waarom” over alles. Ik denk zelfs dat die fase nooit meer gaat ophouden. Moeilijke fase ook, vind maar eens een logische verklaring waarom een gordijn, gordijn heet. Of als hij blijft doorvragen over het waarom hij niet naar buiten mag: omdat het fris is, het veel waait, hij ziek zou kunnen worden, omdat ik het zeg. PUNT! 🙂

  2. Nicole

    Die fase ken ik nog niet, maar die zal vast komen haha. Ik denk dat ik ook veel zal vertellen en uitleggen, maar weet niet of ik zo inventief ben hoor. Met antwoorden.

  3. Channah

    Op het kinderdagverblijf waar ik werkte kreeg ik ook deze vraag aan een stuk door. ‘We gaan nu eten!’ ‘Maar waarom dan?’ ‘Omdat je toch wat moet eten?’ ‘Maar waarom moet ik dan eten?’ ‘Omdat je dan een grote, sterke jongen/meid wordt!’ ‘Maar waarom ben ik dan groot en sterk?’ ‘AAAAAAAAAAH HELP!’ Zo iets dus ongeveer, haha. Heel herkenbaar dus!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.