Dag afsluiten met kleine kindjes

geplaatst in: Opvoeding | 4

De dag afsluiten met kleine kindjes, hoe doe je dat? Mijn ouders lazen ons vroeger elke avond een verhaaltje voor. We dronken nog een slokje water, kregen een kus van beiden en heel soms mocht het nachtlampje nog even aanblijven. Bedtijd. Wij doen het thuis ietsje anders. En dat is niet eens bewust zo gegaan, maar me wel heel dierbaar geworden. Olivia en ik bespreken namelijk elke avond de dag samen.

Op schoot, tegen me aan

Het samenzijn met dochterlief, als we het hele bedritueel al gehad hebben, stamt uit de borstvoedingstijd. Voorheen was dat namelijk het moment, na het wassen, tandenpoetsen, knuffelen en een verhaaltje voorlezen, waarop Joost de kamer verliet en ik haar nog een voeding gaf. Ergens is het knuffelmoment bij mij op schoot erin geslopen. Nog even een hand door haar haar, een slokje water drinken, lekker kroelen en de dag doornemen.

Dat, ‘een leuke dag vertellen’ zoals Olivia het noemt, heb ik overgenomen van een kennisje van mijn ouders van vroeger. Ik weet nog goed dat als ik bij hen logeerde zij haar zoontje en mij ’s avonds als we al ingestopt waren nog even vertelde hoe de dag was gegaan. Wat we ontbeten hadden, of we in de speeltuin gespeeld hadden, wat we op onze boterham aten ’s middags, dat we koekjes bakten, dat soort dingen. Ik vond het fijn als ze dat deed, zag de momenten weer even voor me. Het hielp me de dag verwerken denk ik. En dat is precies de reden dat ik Olivia, die net als haar zusje – en moeder – niet geweldig goed slaapt, eens vroeg of we een leuke dag gehad hadden en alles met haar door ging nemen. Haar conclusie: het was een leuke dag!

Lees ook:  Praten stimuleren?

En dat zijn alle dagen tot nog toe 😉 We knuffelen, nemen de dag door en dan is het moment daar om haar in te stoppen. Rust in haar hoofd, nog wat prikkels verwerkt en al haar enthousiasme over dat ene leuke ding (variĂ«rend van een bezoekje aan de speeltuin tot puzzelen tot koekjes bakken of een stuk fietsen) nog even geuit.

Dag verwerken en afsluiten

Zoals hierboven al beschreven, herinner ik me nog maar al te goed hoe ik het vond dat die kennis de dag met ons doornam. Het voelde echt als een afsluiting en ook al werden soms de nare dingen (‘toen was je gevallen en hebben we een pleister uitgezocht’) ook weer aangehaald, het was fijn. Het hielp me rustiger in slaap te vallen, zoals ik Ă©cht merk dat dat hier in huis ook werkt.

Mijnlevenalsmama | Avondritueel

Ik denk dat het belangrijk is voor kleine kindjes om stil te staan bij kleine dingen, om sommige dingen nogmaals te benoemen en er al dan niet nog even over verder te praten. Niet voor niets praat Olivia soms opeens super enthousiast over een belevenis van die dag.

“Nog even bij mij liggen”

Na het instoppen kruip ik nog even naast haar, meestal zingen we een liedje samen. Ons momentje! Met Quinn doe ik inmiddels een soortgelijk iets. Ze drinkt bij me en op het moment dat ze bijna in slaap valt pak ik haar dicht tegen me aan en klets zachtjes tegen haar.

Ze laat een boertje, ik vertel dat het bedtijd is. Dat we morgen weer leuke dingen gaan doen, dat ze zo lief is en meer van dat. Ze brabbelt wat terug en laat zich in haar bedje liggen. Het muziekdoosje aan, een ‘welterusten’ en dat is dat. Ik kan niet wachten tot de meisjes over een tijdje samen een kamer hebben en ik met hen allebei op het bed van een van de twee de dag mag doornemen. Een van de fijnste momenten van de dag als je het mij vraagt!

Lees ook:  Slechte slaper

4 Responses

  1. Saskia

    Fijn is dat om samen nog even de dag door te lopen voor het slapen gaan. Wij hebben een boekje dat heet slaapklets en dat is heel leuk om voor het slapen gaan nog even te doen. Ik vind het ook goed om zo aan Senna te leren om emoties te benoemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.