Leren doorslapen

geplaatst in: Gezinsleven | 7

Onze kinderen zijn niet al te beste slapers en echt, dat went. De laatste keer dat ik meer dan vijf uur onafgebroken slaap gehad heb is op zijn minst 3,5 jaar geleden 😉 Doorslapen is nooit een issue geweest hier in huis. Ik geef borstvoeding en nou ja, dat vinden mijn babies en dreumessen nu eenmaal erg lekker ’s nachts. Rond de leeftijd die Quinn nu heeft sliep haar zus ongeveer de helft van de week wél door. Quinn doet dat niet. Nooit. Tijd om me eens te gaan verdiepen in doorslapen.

Bekende tips, check!

Een vast slaapritueel, geen licht aan doen ’s nachts, niet praten tegen je kindje, niet bij elk huiltje meteen de kamer in rennen, je kleintje wakker in bed leggen, overdag vaker voeden, niet in ons bed voeden maar op een (koudere) stoel. Been there, done that. Het ‘probleem’ bij ons kleinste meisje is niet het zelf in slaap vallen – dat kan ze namelijk prima. ’s Middags en begin van de avond. ’s Nachts is een heel ander verhaal. Quinn is gewoon klaarwakker na een paar uur slaap en wil eruit. Ze wil spelen. Of drinken (om goddank daarna wel weer in slaap te vallen).

De makkelijkste weg

De ene baby slaapt door vanaf een maand of 2, 3 – de andere baby blijft wakker worden voor een nachtvoeding. Gemiddeld genomen slapen borstvoedingskindjes minder snel door en is het normaal dat zij de eerste 6 maanden nog elke nacht om een voeding vragen. Ik ben zo’n typische borstvoedingsmama die altijd op verzoek gevoed heeft tot de meiden bijna één waren.

Lees ook:  10x typisch een meidenhuishouden

In de praktijk hield dat in dat vanaf dat ze een maand of acht, negen waren ik nog zo’n 4x per dag voedde. Standaard voedde ik ’s ochtends bij het wakker worden, ’s middags voor het slapen, ’s avonds voor het slapen en ’s nachts dus. Na de eerste verjaardag heb ik de middagvoeding geschrapt en voed ik niet meer elke ochtend. Net hoe het uitkomt. Zowel Olivia als Quinn pikten dit prima, ware het niet dat ik met Quinn nog altijd op 2 nachtvoedingen zat rond haar eerste verjaardag. Eentje tussen 10 en 12 en de andere ergens tussen 2 en half 4. Het voeden an sich vind ik prima. Olivia liet zich na tien minuutjes drinken lekker met haar speentje terug in bed leggen. Quinn niet. Die sabbelt met gemak een halfuur en wordt boos als ik haar terug leg.

Ik kies dus al maanden voor de makkelijkste weg: ik voed haar naast mij in bed, onder ons warme dekbed en samen dutten we verder. Negen van de tien keer leg ik Quinn al slapend weer terug in haar eigen bedje. De enige manier in haar geval, want ’s nachts loskoppelen van de borst levert een oorverdovend, niet te missen, enorm hysterische driftbui op.

Slaappatroon doorbreken: Jay Gordon

We hebben het nooit geprobeerd, omdat ik wéét dat ze het u-ren vol kan houden, Quinn laten huilen ’s nachts. Die aanpak past gewoon niet bij ons, dan voed ik liever. Maar toen ik afgelopen week voor de zoveelste keer een hysterisch kindje van de borst loskoppelde die “Mama, mama, die die!” bleef gillen terwijl ze nét een halfuur had gedronken was ik het spuugzat. Er moest iets gebeuren.

Lees ook:  Schoenenzoektocht

Ik had al eens van de aanpak van Jay Gordon gehoord, maar besloot nu om half twee ’s nachts – met muzikale ondersteuning van mijn boze dreumes – het hele artikel door te spitten. Dit zou hem worden. Na diverse druppeltjes (visolie, bachbloesem en strikter de vitamine D geven) en een slaaptraining volgens het boekje van het consultatiebureau, vestigde ik al mijn hoop op Jay Gordon. Wordt vervolgd … 

7 Antwoorden

 1. Z

  Okeeeee ik lees mee!! Ik reageer nooit op blogs, maar nu moet het wel.
  Mijn dochter van 13 maanden drinkt wannee ik naar bed ga (22 uur), dan rond 02 en 05 uur ongeveer. Dat is het probleem niet eens. Ze is ook nog tussen die voedingen in zon 2-3 x wakker,wat neerkomt op bijna elk uur snachts. We doen aan cosleepem,dat scheelt. Ze word dus nog die 2-3 x tussen de voedingen in huilend wakker,ik geef haar haar speen,en we slapen weer gelijk verder.
  Maar: ik ben kapot. Nu komen er dan net wel weer tandjes,maar dit is al máánden zo… Eerst was het nog dat ze
  Ik ben zeer zeker anti laten huilen en voedingen rekken als ze t echt nodig hebben.. Maar: hoe zorg ik ervoor dat ze tenminste niet tussen die voedingen wakker wordt?
  Hoe overleef jij het met max 5 uur slaap per nacht?!?!
  Begrijp ik trouwens goed dat jij haar wl hebt Latem huilen? Als je er niet achterstaat zou ik het eigenlijk echt afraden. Ik snap dat je wel wt wilt veranderen hoor. I feel your pain. Kan je niet elke avond gewoon al lekker om 21.30 je bed in? Ik slaap de laatste weken al 21 uur..
  Iemand tips ?

  • Z

   Om 2 uur én om 5 uur snachts, bedoelde ik dus. Maar dat is het probleem niet eens, als ze daartussen niet wakker zou worden.
   Iemand ervaringen? Zou het kunnen werken om op een (liefdevolle!!) manier haar haar speentje af te Wennen, in de hoop dat ze daarvoor niet meer wakker wordt tussen de voedingen in?

  • Gwen

   Helaas. Ze begint hier savonds al, dus vroeg naar bed heeft geen nut. Omdat onze oudste ook ruk sliep ben ik gewend aan heel weinig slaap denk ik. Functioneer meestal nog prima. Heb haar idd laten huilen laatst, terwijl ik ernaast zat, maar puur omdat ik de borst weiger te geven en ze daar heel erg boos om werd. Dus hysterisch krijsen. Ik kan alvast verklappen dat deze aanpak na vier dagen z’n vruchten af gaat werpen. Zodra ik klaar ben met de Jay Gordon aanpak blog ik er weer over. Keep u posted!

   • Z

    Oh ben echt benieuwd! Hou ons inderdaad maar op de hoogte. Niet slapen is een vd grootste problemen bij ouders, geloof ik. Maar weet je? Ook al ben ik enorm moe, ik vind haar nog zo jong om snachts vd borst af te halen. Het is eigenlijk wel logisch dat ze na een tijdje de borst niet meer gaat vragen, want het is eigenlijk een machtsstrijd, en natuurlijk winnen zij dat niet… Vind het lastig. Ik denk dat ik nog wel de voedingen ga geven, maar misschien ga ik wel even googlen naar of speen afwennen effect heeft op beter slapen tussen voedingen in. Kan me voorstellen dat we nu in een patroon zitten met die speen
    Alhoewel ze soms, als ik er écht helemaal doorheen zit,ze opeens weer een paar nachten doorslaapt (en dan bedoel ik dus 5 uur achter elkaar.. Niet van 19 tot 7). Om vervolgens na een paar dagen weer elk uur wakker te worden
    Ben benieuwd naar jouw verhaal binnnekort!

 2. Ellen

  Heel herkenbaar, ik heb mijn zoontje (nu bijna a) ook 15 mnd borstvoeding gegeven en de nachtvoeding heeft hij tot het laatste aangehouden, toen hij overdag al niet meer dronk. Het is/was ook een “moeilijke” slaper… De eerste 9 maanden kon hij alleen maar bij mij slapen: op de arm of in de draagzak of ’s nachts bij mij in bed. Vanaf 1 jaar valt hij op de arm in slaap en kun je hem wegleggen. Omdat hij op de arm meestal binnen 10 min slaapt en als ik hem wakker in bed leg, hij blijft spelen of huilen totdat hij oververmoeid is en helemaal niet meer slaapt, kies ik meestal voor de “makkelijke” weg… Ik vind het ook belangrijk om hem geborgenheid te geven als hij die blijkbaar nodig heeft.
  Hij slaapt ’s nachts nog steeds bij ons in bed, heerlijk! Door aan zijn behoefte te voldoen en hier in me te gaan, hebben we eigenlijk nooit problemen: binnen 10 min in slaap, wordt ’s nachts niet wakker (of valt meteen weer in slaap). Geen stress, geen slaaptekort… Wel heerlijk samen zijn en een jongetje wat duidelijk veilig gehecht is! Alleen slaapt hij dus niet “volgens het boekje” (alleen in slapen en in zijn eigen bedje) maar wat maakt het uit? Ik luister naar mijn eigen (moeder) gevoel. Iedereen doet het op zijn eigen manier…
  Veel succes, ben benieuwd of deze methode werkt!
  Groetjes Ellen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.