Zelf spelen

geplaatst in: Opvoeding | 4

Herken je dat, dat je kindje de hele tijd vraagt wat hij of zij moet doen, aan je benen hangt van verveling of ligt te jengelen op het speelkleed? Ik niet gelukkig, mijn kindjes kunnen allebei heel fijn zelf spelen. Natuurlijk, ze jengelden wel eens op het speelkleed of in de box en hangen zo nu en dan verveeld tegen mij aan, maar over het algemeen vermaken ze zich heel goed. Of ik hier iets bijzonders voor gedaan heb weet ik niet, maar ik deel graag hoe spelen eraan toe gaat hier in huis. Wie weet kun je er je voordeel mee doen met jouw kindje(s)!

Zelf spelen vs. samen spelen

Onder andere hier, hier en hier kon je al eens lezen over het (leren) spelen van de meiden, maar omdat ik er laatst weer opmerkingen (positief!) over kreeg, besloot ik er weer een blog over te schrijven. Eén van de leidsters op het kinderdagverblijf merkte namelijk op dat de meisjes allebei zo lekker kunnen spelen. Dat dat van heel veel kindjes niet te zeggen is. Ook mijn schoonmoeder en ouders stippen regelmatig aan dat het zo’n zegen is dat de meiden zo lekker door het huis keuvelen. Ik prijs me gelukkig, maar eerlijk: ik weet niet beter. Ik kan me gewoonweg niets voorstellen bij kindjes die de he-le dag aandacht vragen en beziggehouden moeten worden.

Laat ik vooropstellen dat ik AL-TIJD beschikbaar ben om samen te spelen (maar het niet altijd doe). Natuurlijk houd ik het niet langer dan tien minuten vol om samen met de Playmobil te tutten, ben ik na tien kopjes nepthee in mijn hoofd de was al aan het vouwen en vind ik scheppen in de zandbak heus niet leuk als het langer dan een kwartier duurt. Maar het mooie is dat kleine kindjes nog geen tijdsbesef hebben. Ik vertel ze dus dat ik nu al een hele tijd met ze gespeeld heb en dat ze zelf verder mogen 😉 En dat doen ze dus braaf. Of ze starten met iets anders. Vaak iets wat ze zelf aandragen. Zo valt Olivia vaak terug op het verzorgen van haar poppenkind en struint Quinn het liefst de spelletjeslade of bak met kleine autootjes door.

Lees ook:  Een oppas zoeken ja of nee?

Ik denk dat juist omdat ik beschikbaar ben en ze dat weten, ze minder beroep op me doen. Ze zien mij (tenzij ik wat opruim boven) in dezelfde ruimte, kletsen met me terwijl ze spelen en mogen mij in hun spel betrekken wanneer ze maar willen.

Op (laten) gaan in het spel

Zodra mijn meisjes met iets bezig zijn stoor ik ze niet. Het is zelfs zo erg dat ik in staat ben muisstil op de bank te blijven zitten omdat ik weet dat zodra ik langs te heen loop naar de keuken, ze mijn aandacht weer willen. Dat begon al als baby op het speelkleed midden in de kamer of in de box. Als ik rammelaars hoorde verroerde ik me niet en genoot van het spel en de rust. Saai? Ja soms wel, maar liever zitten en niks doen (of in mijn geval: rommelen met mijn telefoon die ik altijd in de buurt heb), dan het spel verstoren en samen weer iets nieuws moeten bedenken.

En zo gaat het nog. Als Olivia éven iets boven wil pakken en ik haar 5 minuten later nog steeds hoor rommelen op haar kamer roep ik één keer of alles goed gaat. Ik krijg dan antwoord dat ze met dit of dat bezig is en laat haar lekker haar gang gaan. Datzelfde geldt voor de kleinste hier in huis. Als die druk is met het overhoop halen van alle keukenspulletjes laat ik haar. Dat ze ze door de hele kamer verspreid en ‘vermengt’ met de autootjes neem ik voor lief. Ze speelt en daar gaat het om.

Mijnlevenalsmama | Lekker spelen

Tips om kind zelf te leren spelen

Terwijl ik dit artikel typ schieten mij een paar dingen te binnen die wij onbewust hebben gedaan en nog steeds doen om onze kinderen lekker zelf te laten spelen. Hierbij mijn tips op een rijtje. Doe er je voordeel mee als je wilt!

 • Even laten jengelen in de box of op een speelkleed is geen drama. Zelfs een kindje van een halfjaar kan al leren zichzelf te vermaken. Leg wat speeltjes om je kindje heen, blijf in de buurt en moedig je kleintje aan met het boekje te knisperen bijvoorbeeld.
 • Rijk wat te spelen aan of geef een suggestie (“Wil je lekker kleuren?” “Zullen we de Duplo naar beneden halen?”), maar ga daarna zelf iets anders doen. Start het spel eventueel samen op, maar geef aan dat jij je even op het eten/de was/je werk etc gaat richten en hij/zij lekker zelf kan gaan spelen.
 • Meng je pas in het spel als je kindje daarom vraagt. Ga dus niet zelf vragen of je een kopje thee mag terwijl je kind met de rug naar jou toe bij het keukentje aan het rommelen is, maar vraag pas om een kopje thee als je oogcontact hebt. Of als hij/zij je vraagt of je iets wilt eten of drinken natuurlijk – lijkt me logisch 😉
 • Zorg dat er overzicht is in soorten speelgoed. Keukenspul bij keukenspul, Duplo bij Duplo, Little People bij Little People etc. In dit blogje over een opgeruimd huis kun je hier meer over lezen.
 • Wissel alleen laten spelen voldoende af met samen spelen. Het beschikbaar zijn en tussendoor gesprekjes voeren of in het geval van Quinn hapjes uit haar beker ‘eten’ en haarelastiekjes in mijn haar laten doen, is denk ik het allerbelangrijkste. Het geeft je kindje vertrouwen: het speelt niet alleen, mama of papa is in de buurt en kijkt toe, maar de fantasie krijgt wel alle ruimte.
Lees ook:  Kennismaken op de basisschool

4 Antwoorden

 1. Josan

  Over het algemeen spelen alle meiden best goed zelf, maar er zitten we verschillen in. De een is individualistischer dan de ander. Vooral ze zelf dingen laten ontdekken en doen helpt goed. Wanneer ze zich vervelen spring ik dus ook niet meteen bewust in de houding om ze te entertainen.

 2. Diana

  Sven is bijna 1,5 en begint nu een beetje met het ‘alleen’ spelen. Al is hij papa of mama nog wel vaak nodig..

 3. Jessica

  Goede tips, ik kon zelf vroeger heeft goed alleen spelen. Uren achter elkaar. Ik hoop dat als ik een kindje mag krijgen, hij/zij daar wel iets van mee krijgt. (tuurlijk ook door het te leren)

 4. Linda

  Hier ook 1 die zich makkelijk 2 uur bezig kan houden met spelen. Soms komt ze voor een slok of een knuffel even naar mij, om daarna weer verder te spelen. Vooral met haar keukentje, auto’s en de duplo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.