Tanden poetsen met fluoride?! (+ winactie)

geplaatst in: Gezondheid | 8

Vertel eens eerlijk, is tanden poetsen bij jullie kindjes ook zo’n drama of zijn wij de enigen die ’s ochtends te vaak voor gemak (overslaan) in plaats van gevecht kiezen en waarvan de buren waarschijnlijk denken dat wij de meiden knijpen voor we ze naar bed brengen? Tanden poetsen, het hoort erbij. Leuker kunnen we het heus wel maken, maar makkelijker? Niet echt. W√©l vertel ik je graag hoe wij het doen, deel mijn mening over wel of geen fluoride in tandpasta’s en heb ik een toffe winactie voor je. Lees dus snel verder!

Vast ritueel

Ons avondritueel is altijd hetzelfde en tanden poetsen hoort daarbij. Elke dag weer. Nu moet ik eerlijk toegeven dat het bij Olivia sinds ze 3,5 is enorm goed gaat. Ze houdt zonder morren haar mond open en weet hoe we linksonder, linksboven, binnenin rechtsonder, rechtsboven en vervolgens de voorkant poetsen, waarbij ze tijdens dat laatste stukje haar kiezen netjes op elkaar zet. Voor die tijd was het een heel ander verhaal. Het verhaal dat momenteel nog geldt voor Quinn, iets met een houdgreep en veel ‘Nee, nee!’, lippen stijf op elkaar houden en wegdraaien ūüėČ

De meiden doen altijd zelf de tandpasta op hun borstel. Dit gebeurt in de badkamer, daarna lopen ze met de tandenborstel naar hun kamer en poetsen we Olivia terwijl ze op bed zit en Quinn terwijl ze op de commode ligt. Overigens gaat dit gepaard met het wassen ’s avonds, maar voor de beeldvorming schrijf ik het even uit. Een liedje zingen, tellen, afleiden, we’ve tried it all maar het verzet blijft. Ach, ooit groeit Quinn eroverheen, dan gaat ze het vast net zo ‘leuk’ vinden als Olivia nu. Hoop ik.

Mijnlevenalsmama | Poetsen fluoride kind

Fluoride in tandpasta: slecht of niet?

Heb je je wel eens verdiept in fluoride? In hoe die stof goed is voor een sterk gebit en gaatjes helpt voorkomen, maar tegelijkertijd vergif is voor de rest van je lichaam? Dat fluoride schadelijk kan zijn voor botten, nieren, hersenen, zweertjes in de mond, buikpijn, huiduitslag, hoofdpijn, duizeligheid, concentratiestoornissen veroorzaakt, zelfs kan leiden tot depressies en tot slot wetenschappelijke studies aantasting van het zenuwstelsel aantonen?

Lees ook:  Vrijheid (bijna dan), blijheid!

Juist daarom is het zo belangrijk dat je tandpasta niet doorslikt maar je mond er alleen mee spoelt en het daarna uitspuugt. En kan jouw kindje dat al? Die van ons niet namelijk. Dat uitspugen. Mede daarom zit er in kindertandpasta een lagere dosis fluoride maar, fluoride blijft fluoride. En da’s dus, cru gezegd, vergif.

Ik was laatst bij de tandarts en bracht ter sprake dat ik inmiddels poets met een tandpasta zonder fluoride. De tandarts gaf aan dat fluorgebitjes inmiddels veel minder snel gegeven worden dan toen ik een kind was en dat het inderdaad geen kwaad kan om je bewust te zijn van de schade die fluoride aan kan brengen. Dat dagelijks poetsen m√©t helemaal niet nodig is. Over poetsen helemaal zonder fluoride, zoals wij dus doen, deed hij geen uitspraken maar aan de toon van zijn reactie kon ik opmaken dat hij ook niet (meer) helemaal achter fluoride-gebruik staat. Dat zette mij aan het denken …

Een paar jaar geleden was ik fervent gebruiker van bovenstaande tandpasta van Forever. Het is een natuurlijke pasta met alo√ę vera en ZONDER fluoride. De tandpasta verzorgt naast je tanden je tandvlees enorm goed en dat was te merken. Het gevoelige tandvlees dat ik na de bevalling van Olivia overhield verdween als sneeuw voor de zon. Uiteindelijk was ik door mijn voorraad van 3 tubes mee en won het gemak van de Action (met goedkope Oral-B tandpasta) het van mijn gezonde verstand. Tot een maand of vier geleden. Ik kocht weer een paar tubes tandpasta van Forever en ben inderdaad weer ‘hooked’. Evenals de rest hier. De tandpasta is lekker fris, je hebt weinig nodig, je tanden voelen onwijs glad en ik heb sindsdien nul ontstoken tandvlees meer gehad. En ja, ook tijdens die laatste controle bij de tandarts mocht ik weer zonder nare mededelingen of gaatjes de stoel verlaten ūüėČ

Lees ook:  Cheatday!
Winactie: een tube tandpasta van Forever

Natuurlijk wil ik jullie niet alleen informeren over de invloed van fluoride op het (kinder)lichaam, maar heb ik ook nog iets leuks in petto. Ik geef namelijk een tube van onze favoriete tandpasta weg, zodat jij zelf kunt ervaren hoe lekker en fijn deze is. Het gaat om een grote tube Forever Bright Toothgel, zonder fluoride en bleekmiddel, wat mij betreft dé tandpasta voor het hele gezin.

Wat moet je hiervoor doen?

 • Laat hieronder in een reactie weten waarom jij graag wilt winnen wat de naam van je kindje is.
 • Daarnaast zou ik¬†het leuk vinden als je mij volgt op Facebook¬†en/of Bloglovin‚Äô en dit bericht liked.

De winactie loopt t/m 8 juli, de dag erna zal ik de winnaar via de Facebookpagina bekend maken.

Heb je nu geen zin om te wachten op de uitkomst van de winactie en wil je na het lezen van dit stuk over fluoride meteen jouw ’troep’ uit de badkamer verwijderen? Dan kun je mij een mailtje te sturen (en ontvang je een gratis lippenbalsem erbij!) of kun je via deze link¬†alvast je eigen tube bestellen¬†(check dan wel even of linksboven mijn naam vermeld staat, want zonder verwijsnummer kun je niet bestellen).

8 Antwoorden

 1. Debbie

  Die tube wil ik zelf wel eens proberen aangezien ik 1. helemaal niets wist over de gevaren van fluoride en 2. Fleur haar tanden dus maar al te graag poetst…

  Duimen maar?

  • Gwen

   Gefeliciteerd Debbie! Hij komt zo snel mogelijk jouw kant op. Veel poetsplezier Fleur!

 2. Ellen

  Interessant om te lezen, ik wist niet dat fluoride z√≥ slecht was… Mijn zoontje van 23mnd is dol op tandenpoetsen, als het aan hem lag meerdere keren per dag. Ik poets ’s avonds zijn tandjes met tandpasta en hij poetst ze ’s ochtends “zelf” zonder. Maar inderdaad hij slikt de tandpasta toch af, want hoewel hij nu wel kan (uit)spugen en dat ook na het poetsen enthousiast doet in de wasbak (of ernaast….), is de tandpasta dan al lang doorgeslikt. Echt een super goede tip, deze tandpasta zonder fluoride… Toch beter dan geen tandpasta en zonder gif! Ik zou wel graag een tube willen winnen, maar anders zelf aanschaffen. Is de tandpasta alleen via de site verkrijgbaar (dus niet in de winkel)?
  Groetjes Ellen

  • Gwen

   Hai Ellen, de winactie is inmiddels gesloten en helaas kwam iemand anders uit de bus als winnaar, maar als als mij mailt op gwen@mijnlevenalsmama.nl kan ik je de tandpasta sowieso toesturen voor 9,95, zodat ook jouw kleine man fluoride-loos kan gaan poetsen.

 3. Nathalie

  Wel, ik doe graag mee. Omdat ik het zelf ook eens wil testen en achter de redenering sta. Wij hebben de tandpasta van Jack ’n Jill ook geprobeerd, ook helemaal safe. Erg leuk, maar kan nooit kwaad om wat meer te leren kennen.

  • Gwen

   Hai Nathalie, de winactie is inmiddels gesloten en helaas kwam iemand anders uit de bus als winnaar, maar als als mij mailt op gwen@mijnlevenalsmama.nl kan ik je de tandpasta sowieso toesturen voor 9,95, zodat ook jullie met deze fluoride-loze pasta kunnen gaan poetsen.

 4. Caro

  Heel interessant artikel! Dit wist ik allemaal niet. Ik zou de tandpasta graag proberen voor mijn dochter Milla die 2,5j is.

  • Gwen

   Hai Caro, de winactie is inmiddels gesloten en helaas kwam iemand anders uit de bus als winnaar, maar als als mij mailt op gwen@mijnlevenalsmama.nl kan ik je de tandpasta sowieso toesturen voor 9,95, zodat ook jouw kleine meisje fluoride-loos kan gaan poetsen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.