Koken met kruiden

geplaatst in: Recepten | 1

Koken zonder pakjes en zakjes is helemaal hip de laatste tijd. Wij zelf doen het al jaren en omdat ik weinig ‘fancy’ kruiden en geen zout (tenzij op een gekookt ei) gebruik, maar wél elke dag een smaakvolle maaltijd op tafel weet te zetten, leek het mij leuk mijn favoriete kruiden eens te delen en te vertellen hoe ik ze onder andere gebruik. Lees je mee?

Onmisbare kruiden

Hoewel wij een draaiend kruidenmolentje vol met kruiden hebben, worden er slechts 10 intensief gebruikt. Ik zet ze hier voor je op een rijtje:

 • Zwarte peper

Onmisbaar als je het mij vraagt! Van het pimpen van een simpel broodje met roomboter, tot in de zelfgemaakte kruidenboter, de rijst, door de macaroni, de aardappelpuree, over de boontjes, vegetarische stukjes en in de meeste pasta’s. Oh en op een omelet of roerei niet te vergeten natuurlijk!

 • Knoflookpoeder

Lekker bij prutjes met (vega)gehakt, door de roerbakgroenten als je nasi, bami, rijst of macaroni wilt maken, in de couscous of bijvoorbeeld als je zelf pizza maakt en je de tomatenpuree op smaak wilt brengen – de combinatie knoflook(poeder) en rozemarijn is aan aanrader.

 • Oregano

Ik ben dol op oregano en zwarte peper op mijn omelet met meegebakken plakjes tomaat, maar oregano doet het ook supergoed door de macaronisaus, over de krieltjes, met wat pesto bij vegetarische stukjes of kipfilet en door de meeste pasta’s. Heerlijk!

 • Paprikapoeder

Dit is, na de zwarte peper, mijn meest gebruikte kruid in de keuken. Maak ik rijst: paprikapoeder. Tofu? Paprikapoeder! Gekookte sperziebonen of broccoli op smaak brengen? Paprikapoeder! Iets Mexicaans in elkaar aan het flansen? Paprikapoeder! Je kunt het zo gek niet bedenken of paprikapoeder matcht (denk ik).

 • Chilipoeder

Ook al zo’n bestseller! Lekker door de gekookte rijst, als je iets gaat roerbakken, in yoghurtsausjes, bij wraps, om tacovulling op smaak te brengen, in saladedressing en zelfs een beetje door de macaroni. Let alleen wel op dat je doppen van de paprika en chili niet verwisseld – been there, da’s nogal pittig 😉

 • Gemalen komijn

Eigenlijk gebruik ik dit kruid altijd als ik knoflook en chili ook beiden gebruik. Komijn heft het pittige iets op misschien? Komijn heeft een aanwezige smaak, maar als je het me mate toevoegt kan het heel goed door je nasi, is het onmisbaar bij couscous(salade) en worden zelfgemaakte patatjes van (zoete) aardappel uit de oven met chili, peper en komijn zeer smaakvol.

 • Kardemon

De eerste keer dat ik las dat ergens kardemon in moest had ik geen idee waar ik aan moest denken, inmiddels is dit voor mij hét kruid voor alles dat een prikkeling of tinteling nodig heeft. Ik gebruik hem bijvoorbeeld bijna altijd als ik rijst maak, er verdwijnt altijd een halve theelepel door de wok vol nasi en kardemon is onmisbaar als je Mexicaans kookt.

 • Kurkuma

Die gelige kleur en kruidige smaak van de roti? Dat is kurkuma! Doet het behalve bij roti ook heel goed met rijst of door gewokte spitskool met champignons en vegetarische stukjes of kipfilet. Ik denk ook absoluut dat je je gehaktballen hiermee op smaak kunt brengen, maar dat heb ik nog nooit geprobeerd 😉

 • Kaneel

Ten eerste is kaneel hét kruid bij je appel en door je yoghurt en kwark, maar je kunt er ook heerlijke rijst mee maken als je een theelepel (of twee) kaneel meekookt. Wat ik ook wel eens doe is kaneel door de couscous roeren. Lekker met lente-ui, cherrytomaat, rozijntjes en feta – hoe gek dat misschien ook klinkt.

 • Rozemarijn

Geen pasta is compleet zonder rozemarijn vind ik. Maar wel met mate, want de smaak is nogal aanwezig. Ook aardappeltjes uit de oven met kokosolie, knoflook en rozemarijn zijn een aanrader of wat denk je van een hartige pannenkoek met tomaat, kaas en rozemarijn? Jammie!

Lees ook:  Recept: Onwijs lekkere guacamole

Mijnlevenalsmama | Kruidenrek

3x heerlijke combinatie met kruiden

Hierboven heb ik al wat lekkere combinaties prijsgegeven, maar toch wil ik jullie onderstaande mini-receptjes niet onthouden. Doe er je voordeel mee zou ik zeggen 🙂

 1. Fris sausje bij wraps: een deel (magere) yoghurt en een deel kwark (of Griekse yoghurt) op smaak brengen met een theelepel knoflookpoeder, flinke snuf chilipoeder, snuf kardemon en een halve theelepel komijn. Eventueel kun je er nog 5 centimeter geraspte komkommer doorheen roeren voor een extra fris en wat dikker effect. Hmm!
 2. Mexicaanse vulling voor wraps of taco’s: (vegetarisch) gehakt  opbakken met een gesneden rode ui, een paprika in kleine stukjes toevoegen, blikje bruine bonen en kidneybonen, handje (diepvries)doperwten en een half blikje mais. Aan de ‘kook’ brengen in een hapjespan, klein glaasje water toevoegen én flink wat knoflookpoeder, chilipoeder, komijn, klein beetje kardemon en niet te vergeten zwarte peper. Eet smakelijk!
 3. Kruidige (zilvervlies)rijst: de rijst koken met een bouillonblokje en na het afgieten een beetje smeuïger maken door er een klein beetje water aan toe te voegen. En dan, de kruiden! Chilipoeder, veel paprikapoeder, een klein beetje kaneel, wat knoflook en een heel klein beetje komijn door de rijst roeren. Aanrader hoor!

 1. Nicole

  Ik gebruik al deze kruiden ook. Ook heb ik een grote pot ras al hanout sinds kort en die gebruik ik ook erg vaak tegenwoordig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.