Dagritme peuter en dreumes

geplaatst in: Gezinsleven | 0

Bijna een jaar geleden schreef ik dit blogje: geen dagritme is ook een ritme. Over hoe deze controlfreak het heerlijk vond (vind) om geen vast ritme aan te houden. Om de kindjes te laten slapen als ze moe zijn en ruim een uur speling te hebben qua bedtijd. Ook ’s middags. Om te eten als we honger hebben en de deur uit te gaan als we willen. Zo gaat het dus nog steeds. Ik neem jullie mee in ons dagritme met een peuter en dreumes, op de dagen dat ik thuis ben met ze. Lees mee!

  • Tussen 6.00 en 7.30 (met de luxe dat ze in het weekend soms tot 8:15 slapen)

De meisjes worden wakker. De ene keer is Olivia eerder, de andere keer Quinn. Terwijl die kleine nog in bed lig spring ik onder de douche (als ik dat niet al gedaan heb), kleed me aan en maak mezelf op. Daarna is Olivia aan de beurt en vervolgens lopen we samen naar Quinns kamer om haar te wassen en aankleden. Tijd voor ontbijt!

  • Tussen 8:30 en 9:30

We ontbijten aan de keukentafel, maar daar gaat een ‘smeerritueel’ aan vooraf. Samen op een klein stoeltje aan het aanrecht, ieder twee boterhammetjes op een bord, voor Olivia smeerkaas, Quinn roomkaas en beiden vaak ook nog een boterhammetje met boter en/of kipfilet of gestampte muisjes. Jammie! Ondertussen kluts ik mijn eitjes en snijd wat groenten en zodra zij aan tafel gaan bak ik een omelet en zet een kop koffie. De meiden mogen een filmpje kijken op de tablet en al met al zijn we (inclusief kruimels ruimen en de vaatwasser uit- en inruimen) wel een uurtje zoet met z’n drietjes.

De rest van de ochtend verschilt per dag. De ene keer spelen we binnen, dan weer in de tuin, soms gaan we naar een indoor speelparadijs, een stukje fietsen en bijvoorbeeld koffie drinken ergens, wandelen, naar de speeltuin om de hoek of ik spreek af met een vriendin.

  • Rond 11:30 (maar het kan net zo goed onderweg of pas om 12:15 zijn)
Lees ook:  Lief Dagboek #44

We lunchen. Meestal is dit met boterhammen en/of rijstwafels en knackebrood. Soms kook ik een eitje erbij, soms bak ik bananenpannenkoekjes (maar meestal niet). De tablet mag wederom op tafel en zodra Quinn haar lunch op heeft poets ik haar handjes en mond en gaan we naar boven voor haar middagdutje.

  • Tussen 12 en 15 (en nee, ze slaapt bijna nooit die volle 3 uur maar dit geeft wel het ritme aan)

Na het eten gaat Quinn naar bed en is het mama-Olivia-tijd. De ene keer kijken we een filmpje, de andere keer gaan we kleien, fietst Olivia door de straat terwijl ik koffie drink op de veranda, spelen we dat we op vakantie gaan, krijgt de pop een beautybehandeling of vouwen we samen de was op. Het verschilt enorm, soms speelt ze zo lekker zelf dat ik mijn laptop erbij pak en soms ben anderhalf tot twee uur intensief met mijn oudste boeffie bezig. Allebei heerlijk!

  • Rond 15:00

Quinn wordt wakker en Olivia en ik halen haar samen uit bed. Tijd voor wat te drinken en een soepstengel en/of rozijntjes of wat fruit. Soms gaan we naar de speeltuin om de hoek of pakken de loopfiets en driewieler en rijden een rondje door de wijk. Meestal blijven we thuis en spelen binnen of buiten.

Mijnlevenalsmama | Schommel

  • Tussen 16:00 en 17:30

Ik begin aan het eten. De ene keer hoef ik maar één maaltijd te maken (voor Joost en de kindjes) en heb ik voor mezelf al een bakje in de koelkast staan, de andere keer maak ik mijn maaltijden ook. Dat is dan een mealprep (in verband met mijn voedingsschema) voor minimaal 2 dagen en vergt wat meer tijd omdat de rijst langer moet koken bijvoorbeeld. Daarnaast maak ik op dinsdag altijd het eten van de donderdag alvast, omdat we dan beiden laat klaar zijn met werken en na het ophalen van de kindjes niet meer willen koken.

  • Rond 18:00
Lees ook:  Lief Dagboek #35

Aan tafel! Rond dit tijdstip komt Joost thuis en gaan we lekker eten met z’n viertjes. Manlief en ik sluiten af met een kop koffie, de meiden met fruit en vervolgens ruimt één van ons de bende beneden op, zodat de ander Quinn alvast kan wassen.

  • Tussen 18:45 en 19:30

Quinn drinkt bij mij, Joost wast Olivia en kiest een verhaaltje uit. Als Quinn op bed ligt (wat niet altijd zonder slag of stoot gaat) kruip ik nog even naast mijn grote meisje in bed en ruim daarna de bovenverdieping op. Tandenborstel uitspoelen, vieze was in de wasmand, soms nog een wasje aanzetten – dat soort dingen. Vervolgens ploffen we samen op de bank of gaat één van ons sporten duiken we rond 22:30/23:00 voldaan ons bed in. Klaar voor een nieuwe dag!

Ik ben benieuwd, is het een beetje herkenbaar qua ritme bij jou thuis of totaal anders?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.