Klusjes rond het huis

geplaatst in: Huisvlijt | 0

Er zijn een paar dingen waar ik mij onwijs aan kan irriteren, klusjes die blijven liggen in huis is één van die dingen. En het is vaak redelijk gemakkelijk op te lossen. Als je maar even de tijd hebt. De tijd maakt. De hulp vraagt. De ladder pakt. Een nieuw lampje koopt … Nou ja, dat dus 😉 Klusjes rond het huis, hoe zorg je dat die niet zo lang blijven liggen dat ze gaan irriteren?

  • Houd een to-do-lijstje bij

Gewoon een velletje papier uit het huishoudkladblok of als je het lieve digitaal doet een memo-app op je smartphone of een spreadsheet in Excel. Kies wat werkt voor jou/jullie, maar verzamel je klusjes op één vaste plek. Het lampje in de badkamer moet vervangen worden? Er zit een los dopje op het toilet? De keukenkastjes kraken? De schuurdeur moet gesmeerd? Dozen op zolder die uitgezocht moeten worden? Schrijf het op!

Het is een stuk gemakkelijk om af en toe iets op te pakken en het ‘uit je hoofd’ te hebben, dan dat er eens in de zoveel tijd steeds dezelfde klusjes te binnen schieten en je zodra je tijd hebt geen idee hebt waarmee je kunt beginnen. Of erger nog: wat er ook alweer moest gebeuren 😉

  • Zorg dat je één en ander op voorraad hebt

Er zijn van die dingen die je soms plotseling nodig hebt. Van die minuscule lampjes voor in de afzuigkap bijvoorbeeld of een peertje met kleine fitting voor je nachtlampje. Of wat denk je van tie-rips omdat er losse snoeren liggen? Pluggen voor als je een schilderijtje op wilt hangen? Zorg dat je zulk soort ‘standaard’ dingen op voorraad hebt, dan kun je ook buiten de openingstijden van de bouwmarkt aan de slag met een klus.

Lees ook:  DZP: samen koekjes bakken

Mijnlevenalsmama | Klusjes

  • Stapel alle grote klusjes niet op tot één groot project

De fietsen een beurt geven en de schuur opruimen lijkt misschien één grote klus, maar in feit zijn het twee totaal verschillende dingen. Behalve dat die fietsen in de schuur staan dan. Onkruid wieden en stenen met de hogedrukspuit onder handen nemen is net zoiets. Natuurlijk kan het tegelijk, maar het hoeft niet. Aan de gang met de hogedrukspuit vergt al gauw meer tijd dan wat onkruid tussen de planten vandaan halen (er even vanuit gaand dat je tuin best prima onderhouden is). Trek klusjes los van elkaar, dan begin je er sneller aan. En het mooie is: de rest staat op je to-do-lijstje dus je vergeet het sowieso niet!

  • Durf dingen weg te gooien!

De schuur opruimen kan best een hele klus zijn als je alleen al weet dat we 3 kratten met oude kleding staan en 6 dozen met oude tierelantijntjes die je allang niet meer in je huis wilt hebben staan. Waarom zou je hier tijd aan besteden? Je hebt het niet voor niets al uit je huis geruimd toch? Durf dingen weg te gooien. Wedden dat je van 9 van de 10 dingen geen spijt krijgt en ook dat tiende ding waar je dan na maanden een beetje spijt van hebt goed te overzien is?

  • Begin ergens – hoe moeilijk ook

Eigenlijk brengt deze tip je weer terug naar mijn eerste tip: maak het overzichtelijk. Wat moet er gebeuren, welke klusjes zijn zogenaamd laaghangend fruit en kun je in een kwartiertje doen? Sommige zaken vergen nu eenmaal een (halve) dag werk of moeten samen met iemand gebeuren, maar iets kleins als een kapot lampje in de afzuigkap kun je prima nét voor je gaat koken vervangen. Dat kost een stuk minder moeite dan je er 2 weken lang elke dag aan irriteren terwijl je kook (been there) 😉

Lees ook:  Ultieme tips voor een opgeruimd huis

Zeg eens eerlijk, ben ik de enige met altijd wel iets op mijn klusjeslijst? Of de enige die zich mateloos kan irriteren aan dingen die blijven liggen, hoewel ik weet dat ze gemakkelijk op te lossen zijn? Hopelijk heb je iets aan deze tips! Ik ga nu snel een schroefje in de kinderstoel van de pop aandraaien – dat ‘moet’ pas een week of 6 gebeuren dus hoog tijd 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.