Energiek, fitter, happy #5

geplaatst in: Sport | 7

Sporten is gezond, leuk en je moedigt het aan bij anderen toch? Als je intensief gaat sporten is dat echter opeens een heel ander verhaal. Dan heeft iedereen daar een mening over. De één vind het geweldig, heeft er respect voor, vindt het knap dat je het gepland krijgt en de ander vindt het obsessief, niet normaal en meer van dat. Omgaan met commentaar als het gaat om sporten, hoe doe ik dat eigenlijk? Je leest het in alweer mijn vijfde fitjourney-update!

Van tof naar te veel

Ik weet nog dat toen ik bij Curves ging sporten en na jaren niets doen (de meeste mensen waar ik nu mee om ga kennen mij niet eens sportief) naar twee, drie keer sporten in de week ging, het echt enthousiast werd ontvangen. Ik was goed bezig, had even lekker wat me-time en het deed me zichtbaar goed die inspanning. En toen ging ik weg bij Curves en koos voor intensieve krachttraining met bijbehorende voeding …

Mijnlevenalsmama | Gym

“Eet je nog wel genoeg?” of “Maar eet je dan nog wel eens een frietje?” en “Nou zeg, wat vaak!” (als ik aangeef minimaal 4x in de week te gaan sporten) tot “Het moet geen obsessie worden hoor, 3x is eigenlijk wel genoeg.” Kortom: zodra je meer dan gemiddeld gaat sporten mag iedereen ongevraagd zijn mening hierover geven 😉 Korreltje zout erbij trouwens, want ik krijg nog altijd veel meer leuke dan minder-leuke reacties en lang niet iedereen in mijn omgeving on- en offline uit zijn mening. Gelukkig.

Jij bent je beste motivatie

Er geldt maar één advies voor de meningen van anderen als jij op weg bent met je fitjourney. Negeer het. De enige motivatie die je sterk genoeg maakt om meermaals in de week te sporten en je aan je gezonde voeding te houden komt uit jezelf. De enige aan wie je verantwoording hoeft af te leggen ben jij zelf. Nou ja en je partner en/of gezin, maar ik neem aan dat die achter je keuze gezonder te gaan leven en bewegen staan 😉

Lees ook:  Energiek, fitter, happy #1

De eerste maanden begon ik me steeds te verantwoorden. Of ik wuifde alles weg, sloeg ook nergens op eigenlijk. “Goh, je sport wel veel of niet?” “Nou ja, vier keer in de week – het kan altijd meer want kijk, ik heb echt nog rollen op mijn buik.” Of het verantwoorden: “Eet je wel genoeg?” “Ja man, ik ontbijt met 4 eieren, eet 2 boterhammen tussendoor, met kaas zelfs en bla bla.” Waa-rom?! Inmiddels doe ik dat niet meer en zeg ik alleen maar dat ik me hier goed bij voel en dat het werkt voor mij/ons op deze manier. Ik doe dit voor mij. Omdat ik het wil 🙂

Herken je zulk soort commentaar op jouw gezonde levensstijl of is de mening van anderen zelfs hetgeen je nu stiekem tegenhoudt om de knop om te durven zetten? (dat kan ik me namelijk heel goed voorstellen!)

7 Antwoorden

 1. Irena

  Mooi gezegd Geen! Hier ben ik ook de drempel over. Curves gestopt en nieuwe sportschool gezocht, nu nog even een schema en routine vinden. Dit is week 1?

 2. Fem

  Ik heb er ook een oordeel over, als ik je blogs hierover lees. En dat vind ik stom van mezelf.

  En heeft puur te maken met mijn totaal andere prioriteitenfocus (sporten niet zo belangrijk te vinden, ik beweeg (wandel) heel veel) en een neiging van mezelf om het nooit goed genoeg te vinden. Hetzelfde een beetje als met borstvoeding gebeurd.w Als moeder hou je minder ballen in de lucht dan voor het moederschap en iedereen moet daar zijn eigen keuzes in maken en mild zijn naar elkaar (dat laatste ben ik zelf dus ook niet zo goed in). Punt, naar mijn idee, dat door social media mensen vaker en meer proberen te overtuigen van het hoe en waarom van hun keuzes, met bijhorende termen als “fitmama” “bestmama” etc. Alsof dat de enige manier is om fit te zijn of een goede mama. Nee. Dat vind ik dan weer niet.

  Ok. Wat ik wil zeggen: mijn analyse: het uitdragen van je eigen levensovertuiging en daarmee bijna anderen overtuigen (“het kan écht wel in je leven, je moet het alleen willen”) wakkert bij anderen (mij) een schuldgevoel aan dat ze het niet goed genoeg doen/zijn. Het gevoel van altijd tekortschieten. En ik denk dat mensen je daarom weer het gevoel van je te moeten verantwoorden oproepen. Omdat jij dat indirect ook bij hen oproept.

  Dit is overigens geen reactie om kritiek te leveren, maar ik denk ( vanuit mijn perspectief) dat dit is wat er gebeurt. Kortom: laten we met zn allen milder proberen te zijn 🙂 en ga door Gwen met je eigen keuzes maken en ze navolgen. Dan doe ik dat ook ;-)!

 3. Carolien

  Ik denk dat veel ook voort komt uit een soort jaloezie.. Ik bedoel, wie wil er nou niet een fantastisch lichaam hebben? En jij doet het gewoon. Vrouwen hebben zo vaak strijd onderling. Meestal onuitgesproken. Ik denk dat jou reis bij sommige mensen een soort jaloezie / afgunst oproept omdat ze het zelf ook wel zouden willen. Ik heb namelijk niet het idee dat wat jij doet op welke manier dan ook ongezond zou zijn. Je bent niet graatmager dus of je wel genoeg eet vind ik een gekke vraag. Je hebt een prachtig lijf en dat krijg je niet cadeau maar werk je hard voor. Alleen maar respect van mij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.