Energiek, fitter, happy #6

geplaatst in: Sport | 2

Na mijn start, tips voor jou en omgaan met kritiek wil ik het vandaag graag hebben over wat afvallen en strakker worden mentaal eigenlijk met je doet. Met mij doet. Want ondanks dat ik geen overgewicht had en puur voor mijn eigen gevoel wat kilo’s kwijt wilde en vooral strakker wil worden – is het toch best een ‘dingetje’ mentaal. Broeken die losser gaan zitten, dat je maat M opeens ontgroeit bent en vervolgens: weer aankomen in spiermassa. Ik vind het maar moeilijk allemaal.

Nieuw kopen, of toch nog niet?

Laat ik voorop stellen dat mijn doel toen ik begon met intensieve krachttraining een halfjaar geleden nooit gewichtsverlies was. Ik wilde mijn vetpercentage omlaag hebben (dat zat immers tegen de bovengrens van het gemiddelde voor mijn leeftijd). Ik had dus ook totaal niet verwacht dat ik daadwerkelijk in kledingmaat zou slinken. Immers, vetpercentage omlaag + spieren erbij zou ongeveer om het even zijn toch? Boy I was wrong.

Ik verloor, dankzij de C9-kuur, enorm veel centimeters. Er viel overal ‘vet’ van me af in de afgelopen maanden. Opeens had (heb) ik een opening tussen mijn bovenbenen, zitten shirtjes in maat M veel te los rond mijn taille en zakte mijn ondergoed in maat 38 van mijn billen. Dat is een hele rare gewaarwording als je het niet verwacht. Het rare hieraan is vooral dat ik het niet echt zag. Het ging heel geleidelijk en boem: opeens was mijn broek te groot en droeg ik T-shirts die zaten als hobbezakken. Terwijl mijn gewicht dus maar heel gestaag zakte en ik sinds begin juni niet eens superveel ben afgevallen (zo’n 5 kilo).

Lees ook:  Energiek, fitter, happy #16

Met het idee het fitnessen en mijn gezonde voeding door te zetten begon ik dus te twijfelen over nieuwe kleding. Moest ik daadwerkelijk een spijkerbroek in maat 27 aan gaan schaffen of zou ik strakjes met meer spiermassa weer 28 nodig hebben? En shirtjes in maat S – is dat wel een realistische maat om te behouden? Inmiddels weet ik dat het wel zo is, want ook al kom ik nu weer aan in spiermassa – ik word (nog niet) een kledingmaat groter rondom. Spieren zijn zwaarder dan vet, maar vet is duidelijk massaler. Een andere verklaring voor het slinken in vetpercentage en tegelijkertijd kledingmaat heb ik niet.

Mijnlevenalsmama | Broek groot

Weer vollere benen

Hoe blij ik was met mijn slanke benen en armen, zo blij ben ik ook met mijn strakkere benen en armen. Het is dubbel. Enerzijds zijn mijn benen nog steeds slank en voel ik me echt heel goed met dit gewicht (61/62 kg) bij mijn lengte van 168 cm, anderzijds zijn de ze afgelopen maand weer voller geworden. Met spieren (want mijn vetpercentage is nog steeds rond de 22%), maar dat zie je natuurlijk niet in een broek 😉 Blijft een raar iets: aankomen en afvallen. Zo zit mijn jeans opeens weer strakker dan 3 weken geleden, terwijl ik praktisch hetzelfde weeg. Gewicht zegt echt heel weinig als je aan krachttraining doet heb ik ontdekt. Je spieren, je shape, zegt veel meer.

Zoals ik hierboven al schreef was mijn doel nooit afvallen en naïef of niet, ik had dus ook niet verwacht een nieuwe garderobe aan te moeten schaffen. In het begin baalde ik vooral van alle kleding die ruim zat. De hele dag mijn broek ophijsen, extra gaatjes in mijn riem laten maken. Inmiddels geniet ik ervan en heb ik twee nieuwe favoriete jeans 🙂 Ik heb de jeans en sommige shirts die te groot zijn zelfs bewaard, omdat ik ergens niet geloof dat ik écht een maat (of twee) kleiner heb nu. Het voelt onwerkelijk, alsof ik straks opeens weer wat voller wakker word en al mijn kleren te klein zijn. Dat klink vast raar voor jou als lezer, maar zo voelt het echt voor mij. Hoe kan het dat ik ‘opeens’ slanker ben dan 10 jaar geleden?!

2 Antwoorden

  1. Tineke

    Als ik ergens een gruwelijke hekel aan heb dan is het krachttraining ? ik weet dat je er mooie(re) resultaten mee kan behalen, maar ik vind het vreselijk om te doen. Laat mij maar lekker tien kilometer hardlopen, dan ben ik gelukkig, HAHA! 😛

  2. Judith

    Het is inderdaad gek om te zien wat intensief sporten met je lijf doet en hoe weinig verschil het maakt in gewicht, terwijl je zichtbaar veel veranderingen meemaakt. Maar wat is het fijn om strak in je vel te zitten en gezond te leven!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.