Energiek, fitter, happy #10

geplaatst in: Sport | 1

Een strakker, sterker lijf, afslanken, fitness en voeding. Het gaat allemaal hand in hand. Inmiddels eet alweer een jaar volgens een aangepast voedingsschema. Van september tot en met april was dit via Curves Complete, in juni ben ik begonnen met een voedingsschema via een fitnesscoach en inmiddels zit ik aan mijn 3e schema. Benieuwd hoe dat zit? Lees snel verder!

De juiste macro’s voor de juiste doelen

De menu’s van Curves Complete waren gericht op afvallen en hielden rekening met spierversterking en dat de menu’s goed te volgen zijn met een gezin. Ik kookte nooit apart, de rest at gewoon mee (Joost nam soms wat grotere porties en in plaats van rijst aten de kindjes rösti bijvoorbeeld). Dankzij deze menu’s met een daginname van 1600 kcal ben ik, zoals jullie toentertijd konden lezen, succesvol afgevallen. In kilo’s en centimeters. Mijn vetpercentage bleef op een bepaald moment hangen, al had dat met meer dan alleen mijn voeding te maken denk ik.

Toen ik begon met krachttraining in mijn huidige sportschool, heb ik een fitnessatleet benaderd die voedingsschema’s op maat maakte. Mijn doel? Afvallen in vet plus spieropbouw. Het schema (a 1400 kcal) deed zijn werk. De eerste 3 weken. Daarna stagneerde de progressie en leek mijn lichaam minder goed te reageren op de samenstelling qua macro’s: ongeveer 45% eiwitten, 35% koolhydraten en 20% vetten. Tijd voor iets nieuws! Het schema daaropvolgend (wederom rond de 1400 kcal) bevatte maar liefst 30% vet en slechts 20% eiwitten en in eerste instantie schrok ik me rot: hoe zou ik daarvan gaan afvallen? Het werkte als een tierelier 🙂 Inmiddels eet ik ‘op onderhoud’ omdat ik spiermassa wil ‘maken’ en eet ik dus rond de 1700 kcal per dag.

Lees ook:  Energiek, fitter, happy #1

Mijnlevenalsmama | Rijstwafels

Vooraf maken en opwarmen

Het meest ’tricky’ van eten volgens een voedingsschema is dat je het moet voorbereiden (of elke avond tijd hebt om apart te koken voor die avond en de dag erop bijvoorbeeld). Ander commentaar dat ik om mij heen hoor is: “Maar dan eet je elke dag hetzelfde?!” In zekere zin is dat ook zo, maar dat betekent niet dat het elke dag hetzelfde smaakt 😉

Rijst met groenten en (in mijn geval) een vleesvervanger kun je heel veel in variëren. Alleen de rijst niet. Kruiden, soorten vervangers, soorten groenten, verschillende groenten in verschillende combinaties etc. Variëren kun je leren! Daarbij werken voedingsschema’s ook niet oneindig en ‘moet’ je dus eens in de 2 maanden wisselen van samenstelling, om je lichaam actief te houden. Uiteindelijk is voeding precies zoals het woord is: voe-ding, om je lichaam te voeden in plaats van vullen. Op het moment dat ik mij dat ging beseffen en mijn doel om mijn vetpercentage omlaag te brengen zo scherp voor ogen zag was de knop om en dan is 6 dagen in de week rijst eten helemaal geen straf – maar heb je gewoon trek tegen de tijd dat de magnetron bliept dat je bordje warm is 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.