Alleen-tijd met de jongste

geplaatst in: Gezinsleven | 1

Nu mijn oudste naar school gaat heb ik opeens alleen-tijd met de jongste. Tijd die ik zonder dat ik het wist gemist heb de afgelopen periode. Tijd die me dingen weer door dreumes-ogen leert zien, laat knuffelen met één kindje in plaats van twee en boekjes weer op een ‘meer kinderlijke’ manier laat lezen. Genieten is het, alleen-tijd met de jongste.

Mee in het ritme

Het is bijzonder hoe een jonger kindje vanaf het begin af aan mee gaat in het ritme van een ouder kind. Hoe je je dagelijkse routine draait en niet meer urenlang op bed kunt blijven hangen met je na-een-voeding-slapende baby naast je. Hoe datzelfde jongere kindje later leert praten door het dagelijks leven: de gesprekken die je voert met het oudere kindje en je partner. Dat je dus niet meer heel bewust in boekjes dieren aanwijst en woorden leert, maar gewoon opeens vanaf de bank een “Weekend!” hoort en je je afvraagt hoe ze dat geleerd heeft.

En dan gaat de oudste naar school, een mijlpaal. Zowel voor je kind als voor jou. Maar vergeet die jongste niet: ook daarvoor is er sprake van een mijlpaal. Alleen-tijd tijdens schooltijd! Quinn en ik genieten er volop van 🙂

Samen ontdekken

Een stukje fietsen met de meiden doe ik meestal functioneel. Wat boodschapjes doen, langs het tuincentrum, naar een verre speeltuin. Negen van de tien keer praatte ik dan met Olivia en bevestigde af en toe het “Eend!” van Quinn. Uit gewoonte. Dat vele praten met Olivia, zij vraagt immers van alles onderweg en Quinn vermaakt zich met rondkijken.

Lees ook:  Mama van twee

Mijnlevenalsmama | Jongste

Toen ik dus laatst met Quinn naar de bakker een stuk verderop fietste besefte ik opeens dat ik met haar naar eendjes en vogels aan het zoeken was en op haar niveau vertelde wat we gingen doen. Hé dat is leuk! En dat is niet alles, er is veel meer samen te ontdekken als Olivia op school zit. Eén-op-één de speeltuin verkennen bijvoorbeeld, boekjes lezen, treinbanen maken en genieten van mijn kleine meisje dat in haar eentje met het poppenimperium speelt. Wij vermaken ons wel tot we grote zus weer op mogen halen: “Sus halen, school, ik mee, kuffele!” 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.