De 2e termijn hoort toch de beste te zijn?!

geplaatst in: Zwangerschap | 3

‘Ze’ zeggen toch dat het 2e termijn van je zwangerschap de beste periode hoort te zijn? De meeste kwaaltjes de deur weer uit, je buik nog niet in de weg enzo? Tijdens mijn vorige twee zwangerschappen kon ik dit beamen, maar ditmaal is het anders. Ik vind de 2e termijn zwaarder dan de 1e, simpelweg omdat ik doodmoe ben. Nog steeds, of eigenlijk weer.

Niet misselijk, wel doodmoe

Waar ik bij zowel Olivia als Quinn best wel een beetje misselijk was tussen de 7e en 15e week, was het ditmaal anders. Niet misselijk, nog geen rare cravings (wel heel veel trek overigens) en ook nog niet doodmoe. De eerste 8 tot 10 weken althans. Daarna hakte de vermoeidheid erin. Vanaf een uur of twee ’s middags kun je mij opvegen. Het liefst zit ik de hele middag op de bank voor me uit te staren. Doe ik niet natuurlijk (onmogelijk ook met twee kindjes om je heen), maar ik zou het theoretisch gezien wel kunnen 😉

Met de nodige tegenzin begin ik rond 17 uur aan het eten, meestal zorg ik dat ik al wat voorbereid heb eerder op de dag. Vermoeide kindjes om me heen maken het eten koken er niet gemakkelijker op, maar als ze mogen helpen of ondertussen zin hebben om te knutselen of een filmpje te kijken is het goed te doen en tover ik elke dag weer iets op tafel rond 6 uur. Joost komt binnen, schuift aan, we bakkeleien met de meiden over het wel of niet leegeten van hun bord en daarna kan het mij niet snel genoeg gaan. Elke avond neem ik mij rond etenstijd weer voor om direct om half 8 te gaan douchen en naar bed te gaan. Elke avond doe ik het niet. Alsnog ga ik vroeg naar bed en slaap de laatste weken vaak al rond half 10, maar 8 uur – da’s toch net iets te zonde van mijn vrije tijd. Mijn ijzer is overigens in orde, het is echt ‘gewone’ zwangerschapsvermoeidheid.

Lees ook:  Back in shape na bevalling: plan van aanpak
Waar blijft die energie dan?!

Nog geen buik die in de weg zit (ook al neemt hij zo’n derde keer bizar snel hoogzwangere ronde vormen aan), minder onzekerheid (halleluja voor hersteld vertrouwen na miskramen en een goede 20-wekenecho), kortom: de beste periode van de zwangerschap. Say what?! Waar blijft die energie dan? Die nesteldrang, die behoefte om alles in orde te maken? Begrijp me niet verkeerd, ik geniet enorm van de zwangerschap en zoals ik al eerder schreef is dit de gemakkelijkste zwangerschap van de drie. Geen overmatige bekkenklachten, geen rugpijn, nog relatief weinig harde buik, geen irritante misselijkheid dus, best wel prima nachten (op hier en daar een nacht gewoel dat ik wijt aan hormoonveranderingen), enorme eetlust (maar of dat een voordeel is?) en voldoende energie. Voldoende, niet veel – het gaat. Mijn lontje is kort zullen we maar zeggen.

Behoefte om de kamers in orde maken heb ik absoluut, energie om eraan te beginnen niet echt. Het scheelt dat Joost en ik het sowieso stapsgewijs aanpakken en pas eind van de maand aan de grote meidenkamer beginnen, maar toch.

Uitkijken naar de 3e termijn

Zo’n derde zwangerschap is hoe je het ook went of keert zwaar. Geen tijd voor dutjes, daar Quinn geen middagdut meer doet, elke ochtend om 6.15 uit bed omdat er een kindje naar school moet en de boel moet gewoon blijven draaien. Of je nu een babyoventje bent of niet. Ik kijk stiekem dus heel erg uit naar de 3e termijn. Naar het feit dat de geboorte van mini dan steeds dichterbij komt, dat de kamers dan al praktisch klaar zijn, dat we écht kunnen aftellen. Die hele bolle buik die dan in de weg zit neem ik dan voor lief. In ruil voor wat meer energie om ook de middag en avond gezellig door te komen, deal?

Lees ook:  Mama is zwanger #9

3 Responses

 1. Nicole

  Aangezien ik bij m’n vorige zwangerschap nu al inde ziektewet zat met dit termijn ivm continu harde buiken en bekkeninstabiliteit vind ik het dus wel een fijn termijn al herken ik wel dat de vermoeidheid nog steeds speelt. Dat had ik toen dus niet!

 2. Groentje

  En dat schrijft degene die eerder schreef: ‘Zwanger zijn heb ik tot een hobby verheven’ (in een blog van 25 mei 2014). Aan die quote van jou dacht ik vorig jaar weleens toen ik zelf zwanger was; ik herkende me er niet zo in…;-) Maar blijkbaar is het voor jou ook afhankelijk van hoe je eea beleeft.
  Hoop dat je je snel weer fijner voelt! Enne, had ik je al gefeliciteerd met deze zwangerschap? Zo niet, bij dezen alsnog! Drie meisjes, lijkt me superbijzonder!

 3. Lianne

  Ik heb de goede 2e termijn ook compleet over geslagen, ook onwijs moe. Waar ik het bij de 2e zwangerschap wel lekker vond om naar mijn werk te gaan en dus ook tot 36 weken had doorgewerkt, moest ik deze keer met 30 weken 50% werken en ben ik met 34 weken met verlof gegaan. En de nesteldrang begon pas toen mijn verlof begon, gewoon omdat ik elke vrije minuut wilde slapen haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.