Hoe ouder, hoe duurder?

geplaatst in: Opvoeding, Samenwerkingen | 0

Momenteel zijn onze meiden nog klein. De kleinste moet zelfs nog geboren worden. Onze grootste kostenpost is nu de kinderopvang en zelfs daarmee hebben we geluk, omdat het slechts twee dagen per week nodig is. Los van sparen voor later en de studiekosten, vraag ik mij vaak af: is het waar, worden ze hoe ouder, hoe duurder? En hoe kun je dat als ouders een beetje binnen de perken houden?

Volledig mee-eten en bijbaantjes

Mijn jongste broertje en ik schelen 8 jaar. Toen ik al uit huis was, was hij net aan het puberen. Op de een of andere manier viel mij op dat moment pas op wat pubers ‘doen’. Of niet doen, het is maar net hoe je het wilt zien 😉 Zo nam mijn broertje elke dag ongeveer een half brood met dubbel beleg mee naar zijn werk. Hij deed fysiek werk dus 8 boterhammen eten was niet eens zo gek, ik bedoel: ik at er een tijd 5 op een dag en deed zittend werd. Maar waarom 2 plakken kip op een dubbelgevouwen boterham? Waarom 2 grote plakken kaas? Waarom 3 pakjes drinken of 1 grote fles spa met een smaakje, uiteraard zonder deze mee terug te nemen voor het statiegeld, in plaats van een fles elke dag hervullen met kraanwater? Nu ik zelf ouder ben snap ik waarom mijn ouders hem hier destijds op aanspraken. Toen snapte ik er niks van. Sterker nog: ik was zelf net puber-af en vond nog steeds dat mijn ouders zeurden als ze me erop wezen dat ik het pak koekjes dicht moest doen, zodat het niet oud werd bijvoorbeeld.

Lees ook:  Oppaskindjes

Het volledig mee-eten van grotere kinderen, dat is een kostenpost. Dat weet ik zeker. Ze kostgeld laten betalen voor ze een jaar of 18 zijn vind ik (denk ik nu) niet nodig. Bijbaantjes daarentegen wel. Ik heb zelf ook altijd gewerkt voor mijn eigen kleding en het uitgaan en later tijdens mijn studie (naast dat ik geleend heb voor mijn kamerhuur en zorgverzekering) idemdito. Ben er niet slechter van geworden.

Water en energiekosten

Ik ben van het korte douchen, Joost en de meiden niet. Dat wordt naarmate ze ouder worden alleen maar erger natuurlijk. Gelukkig steelt onze keukenkraan het warme water uit de badkamer, dus als het de spuigaten uitloop ga ik de valse moeder spelen en ‘per ongeluk’ de keukenkraan op warm opendraaien denk ik.

Mijnlevenalsmama | Badkamer

In mijn hoofd hoor ik mijn vader het nog zeggen: “Lampen uit en deuren dicht als jullie naar beneden komen.” Negen van de tien keer deden wij het niet en liep mijn vader zodra we allemaal aan tafel zaten stampvoetend de trap op om het zelf te doen. Olivia en Quinn doen het momenteel nog wel, maar ik weet dat ook dat verdwijnt. Dat de energierekening stijgt. De hoeveelheid water dat uit de kraan stroomt toeneemt en die dus ook. Dankzij het internettijdperk kunnen we gelukkig gemakkelijk op zoek naar de goedkoopste energieleverancier. Er zijn tig energieleveranciers, dus er is er ongetwijfeld eentje die ons probleem met drie pubers straks begrijpt 😉

“Het komt goed”

Ik geloof absoluut dat het onderhoud van de kinderen duurder wordt naarmate ze ouder worden. Als de kinderopvang wegvalt hebben we nog altijd met buitenschoolse opvang te maken. Ze gaan duurdere kleding dragen, zijn kleding sneller zat of groeien er sneller uit, willen duurder speelgoed in de vorm van spelcomputers en die elektrische skateboards (en die arme Sint maar kadootjes kopen), laten straks overal de lichten aan staan en douchen langer. Om over de fase daarna met middelbaar onderwijs, dure studieboeken en speciale laptops nog maar te zwijgen. Maar, het komt goed – dat weet ik zeker.

Lees ook:  Quality time met Madaga

Mijnlevenalsmama | Afbeelding blogpost

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.