Zindelijk binnen 2 weken

geplaatst in: Opvoeding | 2

Hoera, mijn peuter is zindelijk! En dat gebeurde plotsklaps binnen 2 weken. Vrijwel uit het niets. Omdat ik een hele trotse mama ben en graag andere inspireer, zet ik graag op papier hoe het hier gegaan is. Kleine kanttekening: ze slaapt nog wel met een luier, die de ene helft van de nachten gevuld wordt met 1 of 2 plasjes en de andere ochtenden droog is. Lees je mee hoe wij (of eigenlijk: zij) de zindelijkheid binnen 2 weken realiseerde(n)?

Oudere zus, dus meer interesse?!

Totaal anders dan bij onze oudste toentertijd, had Quinn al snel interesse in het grote toilet en moest niets van het potje of de verkleinbril weten. Olivia deed dat immers ook niet, dus waarom zou zij het doen? Het begon rond haar 2e verjaardag. Steeds vaker liep ze naar het toilet, zei dat ze moest plassen, trok haar luier uit en … plaste bijna nooit. Maar ging dus wel zitten. Op het toilet (met een krukje onder haar voetjes).

Mijnlevenalsmama | Zindelijk
Een berg onderbroekjes (met uiteraard een paar van Frozen), geen overbodige luxe bij het proces dat zindelijkheid heet.

Ik, zwanger, gevoelig bekken,  al snel een bolle buik, vond het ontzettend irritant om steeds die luier weer aan te moeten trekken. Een gedoe. We hebben het een tijdje zo gelaten, tot ik eind februari mezelf streng toesprak. We zaten al ruim 2 maanden in de ‘interesse in de wc en graag willen plassen’ fase, maar deden hier niets mee. Té zonde! Een plaskaart zoals we ook voor Olivia maakten 2 jaar geleden werd gemaakt en opgehangen en Quinn mocht steeds vaker overdag zonder luier (en broek, eigen voorkeur) in huis rondlopen. Het aantal plasjes in de broek was handelbaar, het aantal plasjes op het toilet nam toe. Een goed begin!

Wel/niet/wel/niet/baby/gemak/wel/niet

Quinn was duidelijk klaar voor de volgende stap. Ze raakte, in tegenstelling tot veel andere kindjes en zo ook Olivia rond die leeftijd, niet in paniek van ongelukjes en riep al snel uit zichzelf dat ze moest plassen. Al dan niet terwijl ze een luier droeg. Wij twijfelden. Hoe slim is het om een kind van nog geen 2.5 zindelijk te maken 8 weken voor haar hele leven veranderd door de komst van een zusje? Hoe groot is de kans op terugval rond die tijd? Zou ze dan niet juist een angst gaan ontwikkelen dan? En het poepen, dat ging nog net iets vaker mis dan goed – hoe behulpzaam zou het kinderdagverblijf zijn met zo’n klein (half)zindelijke peutermeisje?

Lees ook:  Ze klapt!

Op een vrijdag, half maart sprak ik mezelf streng toe. Let’s do this: weg met de luiers, legging en onderbroekje mee en gaan. Ja, ook meteen bij uitstapjes. In de auto, op de fiets, all the way. Het ergste dat kon gebeuren was een natte legging of broek vol poep toch? Daar zijn wasmachines voor. En zo geschiedde. Binnen 5 dagen hadden we geen enkel ongelukje thuis meer en riep Quinn zelfs midden in de Ikea dat ze moest plassen. Lukte het haar haar plas op te houden tussen de AH en één van de restaurantjes in het winkelcentrum en ging het op het kinderdagverblijf alleen nog mis tijdens drukke momenten aan de lunchtafel of het buitenspelen. Een week later was ook dat verleden tijd 🙂

Kindvolgend zindelijk worden

En dus hebben wij, binnen 2 weken, een zindelijke peuter van nog geen 2.5 jaar oud. Eentje die continu zelf aangeeft te moeten plassen of poepen en dan negen van de tien keer ook zelf naar het toilet gaat. Van alle mijlpalen die bij het eerste kindje megabijzonder waren en bij het tweede kindje al iets minder, vond ik dit weer een onwijs bijzondere mijlpaal. Quinn is gewoon plotsklaps groot. En wijs. En zelfstandig. En luierloos enzo. Geweldig!

Het zindelijk worden bij Olivia kwam iets meer van ons dan van haar, dit kwam puur vanuit Quinn – een wereld van verschil. Ze is geen moment bang geweest van het toilet en heeft het zelf aanvoelen en aangeven heel snel opgepikt. Vind ik de ene aanpak dan beter dan de andere? Nee dat niet. Het is gewoon zo gelopen dit keer, maar had net zo goed anders kunnen gaan. De grootste schop onder haar hol had ik zelf nodig, want jezelf de deur uit sturen met extra kledingsetjes wetende dat het een keertje mis gaat en de luierrs echt weg durven laten, dat heeft ballen nodig 😉

Lees ook:  Avondeten is een drama

De nachten laten we nog even voor wat het is. Ik heb met mijn dikke buik weinig zin ’s nachts een bed en peuter te moeten verschonen, Quinn was afgelopen week snotverkouden en daardoor koortsig dus sliep sowieso slecht en ergens ben ik ‘bang’ dat de komst van mini straks weer roet in het eten gooit qua zindelijkheid dus willen we het vooral niet pushen nu (oh en we hebben nog een megapak luiers liggen die best op mogen hihi).

2 Antwoorden

  1. Nicole

    Wat fijn zeg! Hier ook een peuter die afgelopen zomer met nog geen 2,5 jaar zindelijk werd in een week ofzo. Helemaal uit zichzelf. En sinds kort wil ze ’s nachts ook geen luier meer aan. Ben benieuwd of dit goed blijft gaan maar ja ik volg haar maar gewoon. Kan haar moeilijk dwingen met luier te slapen ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.