Borstvoeding tijdens de zwangerschap

geplaatst in: Persoonlijk, Zwangerschap | 1

Zodra je moeder wordt leer je dat dingen soms (vaak!) anders lopen dan je dacht. Ik zou borstvoeding een kans geven. Heb me erover ingelezen en dronk braaf borstvoedingsthee in het laatste trimester van mijn zwangerschap. Ik zou het proberen. Maar niet ten koste van alles en kolven op mijn werk zou ik al helemaal niet doen. Dat liep dus nogal anders dan ik dacht 😉

4.5 jaar fulltime borstvoeding

Half april was Olivia precies 4.5 jaar oud. Automatisch betekent dit dat ik op die dag ook alweer 4.5 fulltime borstvoeding gaf. En nog geef. Niet aan Olivia trouwens, daarmee zijn we gestopt de avond voor ze 3 jaar werd. Toen vond ik het wel welletjes. Maar aan Quinn dus. Evenals dat ik straks mini weer van plan ben lange tijd te gaan voeden.

In dit blogje ben ik er al eens op ingegaan. Het zwanger worden tijdens de borstvoeding. Voor mij was borstvoeding beide keren gaan spelbreker. Als ik binnen een jaar na de geboorte zwanger had willen zijn wel trouwens, want mijn cyclus kwam niet bepaald snel op gang. Zwanger worden tijdens de borstvoeding is dus, wat mij betreft, de uitdaging niet. Zwanger voeden is echter een heel ander verhaal. Een vrij pijnlijk verhaal ook. Of gevoelig, laten we het daarop houden.

Mijnlevenalsmama | Zwanger en borstvoeding

Borstvoeding tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent veranderd je hormoonhuishouding. Dit kan van invloed zijn op je melkproductie en ik zou liegen als ik daar ditmaal niet onwijs veel last van gehad heb. Olivia dronk aan het begin van mijn zwangerschap van Quinn nog 2x per dag en heeft dat de hele zwangerschap door wel gedaan geloof ik. Quinn dronk echter al een tijdje alleen ’s avonds en hoewel ze (als gevolg van de zwangerschap?) opeens ook ’s nachts weer wilde drinken, ‘weigerde’ ik dat vanwege de gevoeligheid van mijn tepels. Alsof er met mesjes in gesneden wordt. Elke keer als ik voed.

Lees ook:  Mama is zwanger #1

Nu ik aan het einde van de zwangerschap kom en er dus weer het een en ander gebeurt qua hormonen merk ik dat het ietsje minder pijn doet. Dat had ik bij Olivia voeden destijds met Quinn in mijn buik ook. Maar het blijft geen pretje. En tegelijkertijd: het is zo bijzonder! Om Quinn nog even avond bij me op schoot te hebben, haar een slaapmutsje te geven en mini dan tegen haar zus’ buik voelen duwen. Hoe Quinn dan lacht en vervolgens over mijn buik wrijft. Oermoederschap ten top 

Naast die gevoeligheid is er nog een dingetje dat borstvoeden tijdens de zwangerschap bemoeilijkt. De melkproductie. Zwanger van Quinn heb ik rond 20 weken het idee gehad dat Olivia er nog amper wat melk uit kreeg. Ze bleef echter stug door drinken. Van Quinn nu heb ik het idee dat ze al weken zo niet maanden ‘droogdrinkt’. Elke avond weer. Maar ze blijft erom vragen en blijft zuigen. Dikke prima, wie weet zijn die paar gouden druppels elke avond zoals het pikken van het laatste chocolaatje uit een doosje is voor mij. Sinds 34/35 weken zwangerschap slikt ze weer duidelijker wat door tijdens het drinken. Joepie, ze doen het nog – die meiden van me 😉

Hopelijk wederom een soepele start!

Ik schrijf dit artikel als ik ruim 37 weken zwanger ben, maar het komt online na de geboorte. Ik hoop dus dat ik wederom een soepele start van de borstvoeding ga ervaren. Dat mijn kleinste meisje raad weet met de tepel, dat ze goed groeit op mijn melk (en we dit soort fratsen ditmaal niet hoeven te overwinnen) en dat ik de narigheid met kloven zoals ik had bij Olivia niet heb. Mijn borsten zijn het slaan van de zweep inmiddels wel gewend natuurlijk 😉 Wordt vervolgd …

  1. janske

    Wat fijn dat het al die tijd al gelukt is. Het zou geweldig zijn als dit zo blijft. Super!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.