Nooit meer omkomen in de was, mijn tips!

geplaatst in: Huishouden | 0

Ooit schreef ik, nog zwanger van Quinn, een blog met een aantal feiten over de was hier in huis. Inmiddels is er een boel veranderd. Niet alleen de hoeveelheid, dankzij 3 meiden hier in huis, maar ook mijn routine. Vooral mijn routine. De was mag dan meer zijn geworden, het gemak is des te groter. Hierbij mijn tips om nooit meer om te komen in je was, lees mee!

  • Meerdere wasmanden in de badkamer

Tot een jaar geleden hadden wij één wasmand in de badkamer staan. Om de dag zat dan ding vol en moest ik dus wassen. Heupmand naar beneden, licht en donker uitzoeken en één van die twee naar zolder. In de wasmachine. Dat kon vast en zeker gemakkelijker! Naast onze donkergrijze wasmand kocht ik een witte wasmand. Zelfde model, zelfde formaat.

Zelfs de meiden snapten mijn tactiek al snel. “Mama, moet dit in de witte of de zwarte mand?” Sindsdien was ik om de dag, soms om de twee dagen en hoef ik niet meer uit te zoeken waar ik het meeste van heb. De wasmand gaat in zijn geheel mee naar zolder, ik gooi hem leeg in de wasmachine en hoppa, draaien maar.

  • Kleding die hangt niet vooraf vouwen

De shirtjes en vestjes van de meiden hangen in hun kast. En toch was ik die dingen altijd aan het opvouwen. Ik tilde tot voor kort namelijk de bomvolle wasmand 2 trappen af en vouwde alles beneden op de bank. Voor de televisie. Helemaal niet handig (weet ik nu), want ik verzamelde gerust 3 wassen in die mand en zat dan dik een uur te vouwen. En dan moest het nog opgeruimd worden ook 😉

Kleding die op een hangertje gaat hoeft niet gevouwen te worden. De boel sorteren per kast/kind/persoon is voldoende. Hangertjes in je washok leggen en de boel direct op een hanger doen zou ook nog kunnen. Scheelt een berg tijd, niet vouwen. Echt!

  • Mandjes in plaats van vouwen

Niet alleen handdingen niet vouwen zorgt voor minder te vouwen was en dus sneller op te ruimen wasgoed. Mandjes gebruiken voor dingen zoals sokken, onderbroeken, maillots, leggings en rokjes ook. Dat zijn kledingstukken die niet extra kreukelen als je ze niet vouwt (da’s bij broeken en shirtjes wel het geval vind ik), dus waarom zou je ze netjes opvouwen?

Lees ook:  Yankee Candle geurkaarsen + winactie
Mijnlevenalsmama | Meidenkamer
De kast van Olivia en Quinn. Mandje voor de onderbroeken, hemdjes, leggings, rokjes, sokken, noem maar op. Gesorteerd per soort, per kind. Scheelt ENORM veel tijd, want ik loop nu gewoon met een heupmand de kamer in en gooi de boel in het juiste mandje. Blijft een stuk minder over om te vouwen 🙂
  • Inhoud van de droger en het wasrek niet op één hoop gooien

Dei overvolle heupmand die ik naar beneden zeulde om de boel te gaan vouwen is verleden tijd. Zodra de droger klaar is, sprint ik bij wijze van spreken naar boven en vis de kleding eruit. Vaak is dit kleding die in mandjes gaat. Ons ondergoed, sokken, leggings van de meisjes. Ik sorteer de inhoud van de droger per persoon, per soort in 4 of 5 stapeltjes in de mand en loop langs onze kasten. Kwestie van nog geen tien minuten werk! En het mooie is: de was die op dat moment nog op het droogrek te drogen hangt bestaat vaak uit hangkleding (shirtjes en jurkjes van de oudste twee en boxpakjes van Charlie bijvoorbeeld) – dat kan als het droog is dus ook zo hup zonder te vouwen de juiste kast in.

Het grote voordeel van deze kleindere beetjes direct wegwerken? Het voelt niet meer als een moetje of als groot karwei. Het is met recht een fluitje van een cent te noemen. Iets dat je tussendoor doet, terwijl je peuterdochter op het toilet zit of als je je baby net op bed gelegd hebt en dus al op de 1e verdieping bent. Ideaal!

  • Last but nog least: je kledingkast vlakbij je wasmachine zetten 😉

Natuurlijk kan deze tip lang niet altijd, maar sinds wij van kamers gewisseld zijn en onze kledingkasten op zolder staan in plaats van op onze slaapkamer, ben ik NOG sneller klaar met de was opruimen. De droger en het droogrek staan nog geen tien stappen verwijderd van onze kledingkasten, dus alle zwarte sokken in het juiste mandje gooien kost me slechts 1 minuut.

Lees ook:  Huishoudelijke ergernissen

Overhemden direct uit de wasmachine op een hanger hangen waardoor ze later gemakkelijker te strijken zijn doe ik sneller sinds ik er niet meer een trap voor af hoef (voorheen gooide ik ze wel eens te drogen over de reling, maar dat leverder toch wat onnodige kreukels op). Spijkerbroeken vouw je zo in drieen en legt ze in de kast en terwijl ik de stapeltjes in de mand sorteer die ik in de tip hierboven noem, loop ik met onze stapeltjes 3 stappen en deponeer de kleding direct in het juiste mandje. Zo gepiept!

Dat waren ze, mijn tips om het hoofd boven water te houden in de wondere wereld die wasgoed heet. The never ending story van een moeder, maar dankzij deze 5 tips misschien iets beter te behappen. Vertel eens, denk je dat je hier iets mee kunt bij jou thuis? Of heb jij nog iets toe te voegen?

Laat het me weten!

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.